Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Δες πώς τα push ups βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς


Πώς να αυξήσετε τον αριθμό τους χωρίς να εξαντληθείτε

Είναι γνωστό πως οι λόγοι για τους οποίους ξεκινά κανείς γυμναστική είναι πολλοί.

Υπάρχουν μερικοί...  

 
που θέλουν να χτίσουν το τέλειο σώμα και να το επιδεικνύουν τα καλοκαίρια στην παραλία, άλλοι που το κάνουν γιατί περνούν καλά και ορισμένοι που γυμνάζονται για να είναι υγιείς.

Όποια κι είναι η αφορμή, υπάρχουν μερικές βασικές ασκήσεις που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το προπονητικό πρόγραμμα. Μία από αυτές είναι τα push ups.

Τι είναι αυτό που κάνει τα push ups τόσο ξεχωριστά, πόσο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των μυών του σώματος και γιατί πρέπει όλοι όσοι κάνουν γυμναστική να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους;

Πώς τα push ups βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

Όπως εξηγούν επιστήμονες, τα push ups είναι απαραίτητα σ’ ένα πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Justin Yang, ο οποίος συμμετείχε σε μια σχετική έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο: «τα push ups είναι ένας εύκολος και χωρίς κόστος τρόπος για να προλάβουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο αριθμός που κάνουμε, όμως, είναι ακόμη πιο σημαντικός».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άντρες που μπορούσαν να κάνουν σαράντα ή περισσότερα push ups σε μία και μόνο προσπάθεια, είχαν 96% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα σε σχέση με εκείνους που έκαναν δέκα ή λιγότερα.

Συγκεκριμένα, ένα άτομο που ξεκινά τώρα τη γυμναστική θα μπορούσε να φτάσει σε έναν αριθμό μεταξύ 50 και 100 push ups την ημέρα για να δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο σώμα του, αρκεί να γίνονται σωστά και σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπόνησης.

Πώς να αυξήσετε τον αριθμό τους χωρίς να εξαντληθείτε

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, εξαντλούνται γρήγορα και δεν μπορούν να φτάσουν ποτέ το ημερήσιο όριο σε push ups.

Όπως σημειώνει ο Jeff Cavaliere, προπονητής στο Athlean-X, ένας αρχάριος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα κόλπο για να τα βγάλει πέρα: να λυγίσει τα γόνατά του κατά τη διάρκεια της άσκησης προκειμένου να αφαιρέσει λίγο βάρος από το πάνω μέρος του σώματός του και έτσι να εστιάσει στη σωστή τεχνική.

Σύμφωνα με τη συμβουλή του ειδικού, ένας αρχάριος θα μπορούσε να ξεκινήσει με δέκα push ups, να ξεκουραστεί για εξήντα δευτερόλεπτα και μετά να κάνει άλλα δέκα μέχρι να ολοκληρώσει τρία σετ.

Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σταδιακά τον ρυθμό: τη δεύτερη μέρα να κάνει δώδεκα push ups, ​​την τρίτη, 14 και ούτω καθεξής μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Τελευταίο βήμα είναι να εξαλειφθούν πλήρως οι περίοδοι ανάπαυσης μεταξύ των σετ.