Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

To σενάριο των τρίτων εκλογών: Πόσο υπαρκτό είναι και πότε είναι πιθανό να διεξαχθούν



Όλα θα κριθούν στο αν θα πείσει η ΝΔ όσους την ψήφησαν να συμμετέχουν ξανά στις δεύτερες εκλογές

Η τρίτη κάλπη είναι ένα πιθανό σενάριο εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να συγκρατήσει...  


 

το ποσοστό του 40,79% που κέρδισε στις εκλογές της 21η Μαΐου, καθώς μόνο με αυτό εξασφαλίζει την αυτοδυναμία ακόμα κι αν η Βουλή που θα προκύψει θα είναι επτακομματική.

Γιατί όλα δείχνουν πως επτακομματική θα είναι.

Με λίγα λόγια η ΝΔ πρέπει να διατηρηθεί πάνω από ένα όριο της τάξης του 40% για να έχει σχεδόν εγγυημένη μία αυτοδυναμία.

Βέβαια το θέμα είναι τι αυτοδυναμία θα είναι αυτή. Αν στηρίζεται μονάχα σε 151 έδρες η διακυβέρνηση θα είναι πολύ προβληματική.

Στη ΝΔ θεωρούν πως χρειάζονται τουλάχιστον 155 έδρες για να νιώθουν κάπως… άνετα.

Και φυσικά πρέπει να συνυπολογιστεί πως έρχεται μία πολύ δύσκολη περίοδος κατά την οποία η Κομισιόν θα έχει παρανοϊκές απαιτήσεις.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως πάντοτε σε δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει η ίδια συμμετοχή του κόσμου, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές γίνονται στην καρδιά ενός καλοκαιριού. Ο κόσμος δεν αντέχει τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες.

Μπορεί στις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι περισσότεροι να λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, το θέμα αλλά το ποιοι θα πάνε στις κάλπες είναι άλλη ιστορία.

Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος οι νέοι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Το καλοκαίρι όμως όταν θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο το σύνολο των νέων που ψήφισε στις πρώτες εκλογές να ψηφίσει και πάλι.

Αρκετοί από αυτούς μάλιστα θα βρίσκονται σε εποχικές εργασίες.

Ταυτόχρονα έχει τελειώσει οριστικά με βάση το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και το σενάριο μίας αριστερής διακυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο αλλιώς δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία με τέτοια συντριπτικά ποσοστά.

Όμως, αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη και αυτό είναι ένα γεγονός. Η στρατηγική του κόμματος εστιάζει στο να κρατήσει συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους, το αν θα το καταφέρει όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Η ΝΔ επί του πρακτέου ένα πραγματικό εμπόδιο έχει κι αυτό είναι να δημιουργήσει συνθήκες συμμετοχής του κόσμου επιβάλλοντας διλήμματα.

Όπως είναι προφανές, από την μετεκλογική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Τουλάχιστον έτσι λέει τώρα, μετά τις εκλογές κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο μαζί θα ξεπερνούσαν τους 180 βουλευτές που σημαίνει πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές.

Οπότε, ως εναλλακτική λύση φαντάζει πλέον η τρίτη κάλπη. Θα μπορούσε να στηθεί νέα κάλπη τον Ιούλιο; Δεν μπορούν να καθυστερήσουν οι νέες κάλπες γιατί αυτό θα ήταν πρόβλημα για την οικονομία.

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα έδιναν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, καθώς ήταν σαφέστατοι. Θα αξιολογήσουν την χώρα μετά τις εκλογές.

Φυσικά όλα αυτά στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνήσει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ όπως υποστηρίζει αυτή την στιγμή.