Πολλές συνταγές, τόσο γλυκές όσο και αλμυρές, περιλαμβάνουν το αλεύρι ως κύριο συστατικό, είτε πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ολικής αλέσεως ή...
άλλες ποικιλίες.
Μπορεί να χαλάσει το αλεύρι;
Το αλεύρι έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία υποδεικνύει την επιθυμητή χρονική περίοδο κατανάλωσης του προϊόντος. Παρόλα αυτά, η ποιότητά του μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης.
Συνήθως, το λευκό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά.
Σύμφωνα με τον Trung Vu, σεφ-εκπαιδευτή του Pastry & Baking Arts στο Institute of Culinary Education, «τα άλευρα ολικής αλέσεως και κι άλλων ποικιλιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετική γεύση ακόμα και μυρωδιά».
Εάν αποθηκευτεί σωστά, το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός έτους, σύμφωνα με το USDA . Μόλις χαλάσει, το κακό αλεύρι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό σε μια συνταγή.
Πώς θα καταλάβετε εάν το αλεύρι έχει χαλάσει;
Η ημερομηνία λήξης είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να ελέγχετε όταν χρησιμοποιείτε αλεύρι (αλλά και κάθε συσκευασμένο προϊόν). Δεν χρειάζεται να πετάτε το αλεύρι που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η μυρωδιά και το χρώμα. Το φρέσκο αλεύρι πρέπει να είναι λευκό ή υπόλευκο για τύπους με δημητριακά ολικής αλέσεως και να έχει ουδέτερο ή ελαφρώς γλυκό άρωμα. Αν βρείτε ζωύφια μέσα σε αυτό, το πετάτε. Το κοσκίνισμα βοηθά σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσετε ότι είναι απαλλαγμένο και καθαρό από ξένα σωματίδια.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκο το αλεύρι
Το αλεύρι πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και προστατευμένο από θερμότητα ή υγρασία.
Αν δεν θα το χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων.
Μπορεί να χαλάσει το αλεύρι;
Το αλεύρι έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία υποδεικνύει την επιθυμητή χρονική περίοδο κατανάλωσης του προϊόντος. Παρόλα αυτά, η ποιότητά του μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης.
Συνήθως, το λευκό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά.
Σύμφωνα με τον Trung Vu, σεφ-εκπαιδευτή του Pastry & Baking Arts στο Institute of Culinary Education, «τα άλευρα ολικής αλέσεως και κι άλλων ποικιλιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετική γεύση ακόμα και μυρωδιά».
Εάν αποθηκευτεί σωστά, το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός έτους, σύμφωνα με το USDA . Μόλις χαλάσει, το κακό αλεύρι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό σε μια συνταγή.
Πώς θα καταλάβετε εάν το αλεύρι έχει χαλάσει;
Η ημερομηνία λήξης είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να ελέγχετε όταν χρησιμοποιείτε αλεύρι (αλλά και κάθε συσκευασμένο προϊόν). Δεν χρειάζεται να πετάτε το αλεύρι που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η μυρωδιά και το χρώμα. Το φρέσκο αλεύρι πρέπει να είναι λευκό ή υπόλευκο για τύπους με δημητριακά ολικής αλέσεως και να έχει ουδέτερο ή ελαφρώς γλυκό άρωμα. Αν βρείτε ζωύφια μέσα σε αυτό, το πετάτε. Το κοσκίνισμα βοηθά σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσετε ότι είναι απαλλαγμένο και καθαρό από ξένα σωματίδια.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκο το αλεύρι
Το αλεύρι πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και προστατευμένο από θερμότητα ή υγρασία.
Αν δεν θα το χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων.
πηγή: mothersblog.gr