Υλικά
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
- 1 κ. σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα
- 1 κ. γλ. αλάτι
- Φρέσκο μαύρο πιπέρι
- 30 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
- 3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί Gruyere
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείψτε ένα πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο.
- Καθαρίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε τις σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε. Βάλτε τις κομμένες γλυκοπατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Ανακατέψτε για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι φέτες έχουν καλυφθεί καλά.
- Πάρτε μια χούφτα πατάτες και τοποθετήστε τες σε μια στρώση στον πάτο του ταψιού. Συνεχίστε να προσθέτετε περισσότερες στρώσεις, μία χούφτα πατάτες τη φορά και καθώς δουλεύετε, πιέστε τις φέτες πατάτας προς τα κάτω και προσπαθήστε να τις κρατήσετε σε ομοιόμορφο σχήμα. Μόλις προσθέσετε όλες τις φέτες, πιέστε ελαφρά για να τις συμπιέσετε λίγο.
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα την επιφάνεια με την παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Ψεκάστε τη μία πλευρά ενός κομματιού αλουμινόχαρτου με σπρέι ελαιολάδου και καλύψτε το ταψί με το αλουμινόχαρτο, με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω (για να μην κολλήσει το τυρί).
- Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά. Ξεσκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν όταν τρυπηθούν με ένα μαχαίρι και το τυρί να λιώσει, περίπου 15 λεπτά.
- Αφήστε τις γλυκοπατάτες ογκρατέν να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.
Advertisement
