Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

«Η ανθρώπινη πλευρά του Στίβεν Χόκινγκ»

 
 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Στις 14 Μαρτίου αναχώρησε για το μεγάλο διαστημικό ταξίδι του ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας, πολυβραβευμένος για τις πρωτοποριακές θεωρίες και ανακαλύψεις, το συγγραφικό του έργο και τις πολύτιμες πληροφορίες που άφησε στους επιγόνους του μετά τις πολύχρονες και επίπονες μελέτες και παρατηρήσεις του στον άπειρο συμπαντικό κόσμο.

Ο... 

 
 
«πιο φωτεινός αστέρας» της σύγχρονης κοσμολογίας, όπως χαρακτηρίστηκε ο επαναστατικός ερευνητής της Μαύρης Τρύπας , της καταγωγής του σύμπαντος και των πολλαπλών συμπάντων, χάραξε νέους δρόμους στο χώρο της επιστήμης του σαν εκείνους που είχε χαράξει τον προηγούμενο αιώνα ο πολύς Αϊνστάιν. Τώρα καθώς το δαιμονιώδες πνεύμα του θα διασχίζει τα άπειρα σύμπαντα ενδεχομένως προς αναζήτηση του Θεού, την ύπαρξη του οποίου αμφισβήτησε ,καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε. «Δεν ξέρω αν υπάρχει. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν Τον έχω συναντήσει».

Πέραν της μεγάλης επιστημονικής διάστασης της προσωπικότητάς του, ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι για 50 χρόνια Χόκινγκ, διακρινόταν και για την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα του. Ευγενής ,απλοϊκός, καταδεκτικός και προσιτός προς όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και μορφώσεως ,έδινε την εικόνα ανθρώπου προικισμένου με πανανθρώπινες αξίες ,αλλά και αδυναμίες των καθημερινών ανθρώπων. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά ,τα οποία τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν. Παρά το οστεωμένο και αντιαισθητικό στην εμφάνιση πρόσωπο του ,διακρινόταν για το χαμόγελο και το χιούμορ του στις διαπροσωπικές του σχέσεις, που τον έκαναν συμπαθή και ευχάριστο.

Ανησυχούσε για την διάχυτη στον κόσμο βία ,επιθετικότητα και τρομοκρατία. Σε μια τελευταία διάλεξή του είχε υπογραμμίσει μεταξύ των άλλων: «Αν μπορούσα να διορθώσω ένα μειονέκτημα της ανθρωπότητας αυτό θα ήταν η βία και η επιθετικότητα. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την επιθετικότητα με την ενσυναίσθηση, δηλαδή να νοιαζόμαστε περισσότερο για τους γύρω μας και να μπορούμε να μπούμε στη θέση τους»

Προφανώς η δήλωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που μας άφησε ο μεγάλος διανοητής σε ένα επίγειο κόσμο που σπαράσσεται από την βία και τους αιματηρούς πολέμους.