Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τρεις ρυθμίσεις για δανειολήπτες τ. ΟΕΚ, ένα οριστικό τέλος σε έναν βραχνά δεκαετιών


του Στέργιου Καστόρη
βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψή μου, το πρωί της Δευτέρας, στα γραφεία του τ. ΟΕΚ στην Κατερίνη, ομολογώ πώς έδωσε άλλον αέρα στα πανιά της αισιοδοξίας μου για το μέλλον. Ε, ναι λοιπόν. Κάτι κάνουμε. Μπορεί...




να ματώνουμε, να γκρινιάζουμε, να πέφτουμε σε τοίχους, να απογοητευόμαστε, αλλά προχωράμε. Προχωράμε μπροστά. Πεισματικά. Δίνοντας ανάσες ζωής σε έναν κόσμο που πέρασε τα χρόνια του μεροδούλι –μεροφάι, καταφέρνοντας να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, δανεικό, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και που τα τελευταία χρόνια του ‘γινε βραχνάς και βάρος ασήκωτο.

Αυτό το δυσβάσταχτο βάρος, αφαίρεσαν από τις πλάτες του οι ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Όπως η ρύθμιση που καθιστά οριστικά εξοφληθέν ένα δάνειο (που έχει χορηγηθεί από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ), όταν έχει καταβληθεί το 60% του ποσού του. Κι αυτό, αφού υπολογιστούν οι εκπτώσεις - έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών, επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι), επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

«Η ρύθμιση αυτή έχει δώσει πάρα πολλή χαρά σε πάρα πολύ κόσμο», μας είπε ο υπεύθυνος του πρώην ΟΕΚ Λάμπης Καρατζόγλου, περιγράφοντας τη συγκίνηση που νοιώθουν όταν ανακαλύπτουν ότι επιτέλους γίνονται κύριοι του σπιτιού τους, χωρίς να υποστούν περαιτέρω αφαίμαξη.

Πάνω από 1500 οικογένειες στην Πιερία εμπλέκονται με τον πρώην ΟΕΚ- δικαιούχοι εργατικών κατοικιών, δανειολήπτες του ΟΕΚ, δανειολήπτες τραπεζών με επιδοτούμενο απ’ τον ΟΕΚ επιτόκιο- περισσότερες από 120.000 οικογένειες σ’ όλη τη χώρα.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ήταν ο κύριος φορέας κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα για 70 και πλέον χρόνια, μέχρι το 2012, που ήρθαν τα μνημόνια για να τον καταργήσουν.

Άφησε κληρονομιά στον ΟΑΕΔ (που τον διαδέχθηκε) σωρεία εκκρεμοτήτων, με τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής κερδοσκοπίας και πελατειακών ψηφοθηρικών σχέσεων που είχε ασκηθεί στο παρελθόν σε βάρος των εργαζομένων.

Παράδειγμα η αμαρτωλή ιστορία του Ολυμπιακού Χωριού, που ξέθαψε το Υπουργείο όπου, επί διακυβέρνησης Ν.Δ, η τιμή μονάδος που είχε προσδιοριστεί για τις παραχωρούμενες σε δικαιούχους του ΟΕΚ κατοικίες είχε καθοριστεί στα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά 400 ευρώ πιο ακριβή από την αντικειμενική αξία της περιοχής!

Και δεν ήταν μόνο το Ολυμπιακό χωριό. Ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό μέτρο που κοστολογούσε ο ΟΕΚ τις εργατικές κατοικίες ήταν 718 ευρώ ανά τετραγωνικό (σε μερικές περιοχές έφθανε και τα 1100 ευρώ) ξεπερνώντας και την τιμή της ελεύθερης αγοράς, ενώ φόρτωνε στους οικιστές, εκτός από το κόστος της κατασκευής της κατοικίας και το κόστος απόκτησης της γης από τον ίδιο και τις διόλου αθώες υπερτιμολογήσεις των εργολάβων.

Άλλο παράδειγμα η πολιτική, προ εκλογών, εκμετάλλευση των δανειοληπτών: το 2004 τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 153% σε σχέση με το 2003 και το 2007 κατά 573% σε σχέση με το 2006.

Σ΄ αυτές τις αμαρτίες βάζει τέλος η σημερινή κυβέρνηση. Εκκαθαρίζοντας όλες τις εκκρεμότητες του παλιού πολιτικού συστήματος, με στόχο τη χάραξη μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, με διαφάνεια και κοινωνική αλληλεγγύη, με την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό επανακαθορίστηκαν οι τιμές των εργατικών κατοικιών που είχαν παραχωρηθεί και παραδόθηκαν οριστικά στους δικαιούχους σε κόστος που να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην πραγματική τους αξία, αλλά και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό χαρίζεται το υπόλοιπο των δανείων από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ .

Έχουμε λοιπόν λόγο να είμαστε ευτυχείς για τέτοιου είδους μέτρα. Και να αισιοδοξούμε πως, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, χτίζουμε λιθαράκι-λιθαράκι ένα μέλλον που θα αντανακλά δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.