Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Αγροτικό Τμήμα Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερα χωριά της Πιερίας στο νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών


Εντάχθηκαν 13 νέα χωριά, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 41 από 28 που ήταν πριν

Εγκρίθηκε η αποζημίωση των καπνοπαραγωγών ποικιλίας Κατερίνης από τις κρατικές ενισχύσεις de minimis

Το «πράσινο φως» από την Ε.Ε πήρε ο νέος χάρτης μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, που κατέθεσε προς έγκριση το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης. Η...




Πιερία, χάρη στη συνεργασία των βουλευτών και του αγροτικού τμήματος της ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς των αγροτών και στην τεκμηριωμένη - με βάση και τα κριτήρια της Ε.Ε- πρόταση που κατέθεσαν στο Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης, φιγουράρει με αυξημένο σε σχέση με πριν αριθμό μειονεκτικών χωριών.

Ο νέος χάρτης των ορεινών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς της Πιερίας περιλαμβάνει πλέον 41 κοινότητες, 7 ορεινές και 34 με φυσικούς περιορισμούς . Με την προηγούμενη οριοθέτηση οι μειονεκτικές κοινότητες ήταν μόλις 28 (7 ορεινές και 21 με φυσικούς περιορισμούς).

Η διαδικασία της νέας οριοθέτησης -που επιβλήθηκε με τον κανονισμό 1305/2013 της Ε.Ε, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 1.1.2019- βασιζόταν σε βιοφυσικά κριτήρια (ιδίως χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους, ή κακές κλιματικές συνθήκες) κοινά για όλα τα κράτη-μέλη.

Στην πρόταση που κατέθεσε το Αγροτικό Τμήμα Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριελήφθησαν επιπλέον χωριά (ονομαστικά) που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόσθετα προβλήματα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, η οποία, σε συνδυασμό με το φτωχό σε χημικές ιδιότητες, αργιλώδες σε κάποιες περιοχές και με απότομες κλίσεις έδαφος, την απουσία αρδευτικών υποδομών και τον πολύ μικρό κλήρο (περίπου 10 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό), συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο για τη συνέχιση της αγροτικής καλλιέργειας, για την εξασφάλιση αγροτικού εισοδήματος και συνεπώς για την παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Οι νέες κοινότητες της Πιερίας που εντάσσονται στον χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς είναι 13 και είναι οι εξής: Λόφος, Άνω Αγιάννης, Νεοκαισάρεια, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα, Πύδνα, Καταχάς, Κολινδρός, Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Ν. Αγαθούπολη, Π. Ελευθεροχώρι, Πλαταμώνας.

Η νέα οριοθέτηση, μετά και την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνδέεται πλέον με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθ’ ύλη αρμόδια -και έχουσα όλα τα στοιχεία για την τεκμηρίωση της μειονεκτικότητας των περιοχών- Αντιπεριφέρεια Πιερίας, αρκέστηκε σε μια στείρα επιστολή διαμαρτυρίας για τον «κίνδυνο αποκλεισμού» δεκάδων χωριών εξαιτίας των νέων κριτηρίων, δεσμευόμενη όπως ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης, να «παρακολουθεί επισταμένα την εξέλιξη της πορείας εφαρμογής του νέου –υπό ψήφιση- νομοσχεδίου» (!).

Στήριξη των καπνοπαραγωγών Πιερίας από τα de minimis

Την οικονομική στήριξη των καπνοπαραγωγών ποικιλίας Κατερίνης μέσω του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων de minimis ενέκρινε τελικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή αποζημίωσης ανά στρέμμα.

Την ανάγκη μέτρων στήριξης της ποικιλίας Κατερίνης -η φετινή παραγωγή της οποίας ήταν φέτος μειωμένη κατά σχεδόν 40%- είχαν επισημάνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι φορέων των καπνοπαραγωγών, κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς Πιερίας

Με αφορμή της έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου ζαχαρότευτλων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με τευτλοπαραγωγούς της περιοχής, όπου τέθηκε το πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ. Τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται να τεθούν στην ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους.

Αγροτικό Τμήμα Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ