Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις τιμές προϊόντων (βίντεο)


Πανάκριβο είναι το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με... 

 
 
 
 
 
 
 
 
στοιχεία που παρουσιάζει η Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα τρόφιμα, κατά 5,7%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στις αγορές ψωμιού, τυριού, γάλακτος, κρεάτων, ψαριών, φρούτων και δημητριακών το καλάθι της Ελληνίδας νοικοκυράς είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Στην Ελλάδα το επίπεδο τιμών στο γάλα, το τυρί και τα αβγά είναι εξίσου υψηλό με αυτό της Κύπρου και συγκεκριμένα στο 134% του μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, σε υψηλή θέση βρίσκονται τα αλκοολούχα ποτά με 133% και ακολουθούν το ψωμί και τα δημητριακά με 114%, με τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά να ανέρχονται στο 106%. Το χαμηλότερο επίπεδο στον μέσο όρο της ΕΕ έχουν το κρέας με 91% και ο καπνός με 80%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη σε βασικά είδη διατροφής παρά τις όποιες μειώσεις εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%).

Αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Παράγοντες του κλάδου εστίασης επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι εξαιρετικά υψηλός, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα.

in.gr