Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Μπλε φως: Τι είναι με απλά λόγια και γιατί είναι ταυτόχρονα καλό και κακό. Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Το ορατό φως είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι νομίζετε. Είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους τα μάτια μας να εκτίθενται σε μια ποικιλία ορατών (και μερικές φορές αόρατων) ακτινών φωτός που μπορούν να μας επηρεάσουν.

Οι... 

 
 
 
 
περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ηλιακό φως περιέχει ορατές ακτίνες φωτός και επίσης αόρατες υπεριώδεις ακτίνες που μπορεί να μαυρίσουν ή να κάψουν το δέρμα μας. Αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το ορατό φως που εκπέμπεται από τον ήλιο περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών χρωματιστών ακτίνων φωτός που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ενέργειας.

Τι είναι το μπλε φως;

Το ηλιακό φως περιέχει όλες τις αποχρώσεις, ανάλογα με την ενέργεια και το μήκος κύματος των μεμονωμένων ακτίνων (που ονομάζεται επίσης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). Συνδυασμένο, αυτό το φάσμα χρωματιστών ακτίνων φωτός δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε “λευκό φως” ή ηλιακό φως.

Χωρίς να μπούμε σε περίπλοκη φυσική, υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του μήκους κύματος των ακτίνων φωτός και της ποσότητας ενέργειας που περιέχουν. Οι ακτίνες φωτός που έχουν σχετικά μεγάλα μήκη κύματος περιέχουν λιγότερη ενέργεια και εκείνες με μικρά μήκη κύματος έχουν περισσότερη ενέργεια.
 
 


Οι ακτίνες στο κόκκινο άκρο του φάσματος ορατού φωτός έχουν μεγαλύτερα μήκη κύματος και επομένως λιγότερη ενέργεια. Οι ακτίνες στο μπλε άκρο του φάσματος έχουν μικρότερα μήκη κύματος και περισσότερη ενέργεια.

Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες ακριβώς πέρα από το κόκκινο άκρο του ορατού φάσματος φωτός ονομάζονται υπέρυθρες ενώ οι ακτίνες στο άλλο άκρο του φάσματος, (οι ακτίνες του μπλε φωτός) ονομάζονται υπεριώδης (UV).

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της UV

Οι ακτίνες UV έχουν την υψηλότερη ενέργεια από τις ορατές ακτίνες φωτός, γεγονός που τις καθιστά ικανές να κοκκινίσουν ή ακόμα και “κάψουν” το δέρμα με τις γνωστές σε όλους μας παρενέργειες.

Όμως η υπεριώδης ακτινοβολία, με μέτρο, έχει επίσης ωφέλιμες επιδράσεις, όπως να βοηθάει τον οργανισμό να παράγει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Το μπλε φως ορίζεται γενικά ως ορατό φως που κυμαίνεται από 380 έως 500 nm. Το μπλε φως αναλύεται μερικές φορές σε μπλε-ιώδες φως (περίπου 380 έως 450 nm) και μπλε-τυρκουάζ φως  (περίπου 450 έως 500 nm).
 
 
 

Επομένως, το ένα τρίτο περίπου του ορατού φωτός θεωρείται υψηλής ενεργειακής ορατότητας (HEV) ή “μπλε” φως.

Φίλτρα μπλε φωτός και προστατευτικά γυαλιά

Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς το τηλέφωνό σας ένας βολικός τρόπος για να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο με μπλε φως. Αυτά τα φίλτρα είναι διαθέσιμα για smartphones και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εμποδίζουν μεγάλο μέρος του μπλε φωτός που εκπέμπονται από αυτές τις συσκευές χωρίς να επηρεαστεί η ορατότητα της οθόνης. Ορισμένα είναι κατασκευασμένα από λεπτό γυαλί που προστατεύει την οθόνη της συσκευής σας και από γρατσουνιές.
 
 
 
 

Tα γυαλιά υπολογιστών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης του μπλε φωτός από υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές. Αυτά τα γυαλιά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγήά, αν δεν χρειάζεστε διόρθωση όρασης ή αν φοράτε συνήθως φακούς επαφής για να διορθώσετε την όρασή σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε φωτοχρωμικούς φακούς, οι οποίοι παρέχουν απρόσκοπτη προστασία από το UV και το μπλε φως τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους και επίσης σκουραίνουν αυτόματα ως απόκριση στις εξωτερικές ακτίνες UV, για να αυξάνουν την άνεση και να μειώνουν τη λάμψη.

Ρωτήστε το γιατρό σας ή τον οπτικό σας ποιος τύπος διόρθωσης της όρασης και τα χαρακτηριστικά του φακού ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας για τη χρήση υπολογιστή και άλλων ψηφιακών συσκευών και για την προστασία των ματιών σας από το μπλε φως.

πηγη://lenshop.gr