Μπορεί το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα ως πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να έχει τις απαρχές του στο τέλος του 19ου αιώνα, ωστόσο το στάδιο του οποίου τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε σήμερα με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Στις...
24 Ιανουαρίου του 1991 η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Ομόσπονδη, τότε, Γιουγκοσλαβία με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η χώρα μας την εποχή εκείνη ταλανίζονταν από εσωτερικές έριδες, υπόθεση Ειδικού Δικαστηρίου, και οι Σκοπιανοί εκδήλωσαν την θέση τους για ανεξαρτητοποίηση κλέβοντας από εμάς, όνομα και σύμβολα (Αστέρι της Βεργίνας). Η ελληνική διπλωματία βρισκόταν τότε σε θέση ισχύος και διεμήνυε ότι δεν θα δεχόταν ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε τυχόν παράγωγά του.
Παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση των Ελλήνων στο έγκλημα, που συντελούνταν και τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν, είτε από ειρωνεία της τύχης, είτε σημειολογικά, η Βουλή, 28 χρόνια και 1 ημέρα μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2019 με την ισχνή πλειοψηφία των 153 του ΣΥΡΙΖΑ και των πρόθυμων συνοδοιπόρων του κύρωσε τις Πρέσπες.
elkosmos.gr