Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ζητά να ξανανοίξουν βιομηχανίες και σχολεία στην Ιταλία πρώην πρωθυπουργός


Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ζήτησε σήμερα να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της χώρας, πριν τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα.

«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο... 

Ρέντσι σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων, όμως, είναι πέρα για πέρα αρνητικές, την ώρα που η χώρα μετρά 9.134 θανάτους και 86.498 κρούσματα.

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα κλειστή αιωνίως, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα λοιμωδών νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.

Ο καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο θεωρεί σίγουρα πρώιμη μια ενδεχόμενη απόφαση για να ξανανοίξουν τα σχολεία και προσθέτει ότι «είναι ορθό να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι με τον ιό αυτό, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».

Το στέλεχος της Λέγκα, Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο τονίζει ότι «η ιδέα αυτή του Ρέντσι επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Ιταλίας». Ο δε πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της κεντροαριστεράς, Κάρλο Καλέντα, δήλωσε ότι «η πρόταση του Ρέντσι χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας».

Σε ότι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δραματικής αυτής κρίσης, στον ιταλικό Νότο αυξάνεται η ανησυχία. Στο Παλέρμο της Σικελίας , έξω από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση, αυτοκίνητα των καραμπινιέρων και της αστυνομίας. Τις τελευταίες δυο ημέρες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ψώνισαν αλλά στην συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν διότι, όπως είπαν, έχουν χάσει την δουλειά τους.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρώμης να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες της Κάτω Ιταλίας, για να μην ενισχυθεί, στην τρομακτικά δύσκολη αυτή φάση, ο ρόλος της μαφίας και της παραοικονομίας της.