Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Γάμοι ανηλίκων στην Τουρκία: Ραγδαία η αυξηση λόγω κορονοϊού


   
   Τα συχνότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά από τη Συρία

Σοκάρουν τα στοιχεία που αναφέρει έκθεση του ECPAT, και κάνει λόγo για αυξανόμενο αριθμό οικογενειών από τη Συρία που παντρεύουν τις ανήλικες κόρες τους με Τούρκους άντρες για χρήματα, ιδιαίτερα μετά την κρίση του κοροναϊού.

Μια... 
 
καταδικαστική έκθεση του ECPAT, ενός δικτύου οργανώσεων που προσπαθεί να τερματίσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, αναφέρει ότι είναι αυτό είναι ένας «οικονομικός μηχανισμός αντιμετώπισης» για οικογένειες προσφύγων από τη Συρία που δεν έχουν άλλο τρόπο να κερδίσουν χρήματα ή να προσφέρουν τροφή για τα παιδιά τους.

Η μελέτη, η οποία κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο "The Independent", σημειώνει ότι η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών προσφύγων στον κόσμο και υποστηρίζει ότι είναι πολύ ευάλωτοι στον καταναγκαστικό γάμο, την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ο Ezgi Yaman, γενικός γραμματέας της ECPAT Turkey, δήλωσε: «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις που οικογένειες πωλούν τις κόρες τους για να παντρευτούν - τυπικά ή ανεπίσημα - Τούρκους άντρες. Μερικές φορές για να είναι δεύτερη ή τρίτη σύζυγος ενός άνδρα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να τα "ξεφορτωθούν". Να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι. Οι οικογένειες παίρνουν επίσης χρήματα για να τους βοηθήσουν να πληρώσουν ακόμη και για το ενοίκιο. Ακούσαμε αρκετές περιπτώσεις όπου η οικογένεια δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη, οπότε είπαν: «Πάρ'τε την κόρη μας».

«Στο σπίτι καποιου τούρκου ιδιοκτήτη, μερικές φορές οι κόρες ζουν σε καθεστώς δουλείας και εκτός από την εργασιακή εκμετάλλευση, σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνεται και σεξουαλική εκμετάλλευση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ιδιοκτήτης παντρεύεται ανεπίσημα κορίτσια, γι' αυτό και δεν μπορούμε να παρέχουμε στατιστικά στοιχεία. Επίσης, ακόμη και αν η οικογένεια δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο, έχουν αναφερθεί περιστατικά που λόγω του φόβου ότι θα χάσουν τα νομικά τους έγγραφα ή τη νομική τους κατάσταση αναγκάζονται να υποκύψουν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν συλλέγει στοιχεία για τα κορίτσια της Συρίας που είναι παντρεμένα με Τούρκους άντρες ή για την εμπορία παιδιών. Η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία και η εκμετάλλευση παιδιών έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του κορονοϊού λόγω της χαοτικής κατάστασης. Οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα και είναι στο σπίτι όλη την ώρα κατά τη διάρκεια του lockdown."

Η έκθεση εφιστά την προσοχή σε έναν νόμο που συζητήθηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, ο οποίος θα επιτρέπει σε άνδρες που κατηγορούνται ότι κάνουν σεξ με κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών να καταργούν ποινές σε αναστολή εάν παντρευτούν τα θύματά τους αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους είναι μικρότερη από 10 χρόνια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να εκθέσει ιδιαίτερα τις γυναίκες πρόσφυγες στη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον παιδικό γάμο, τον νόμιμο βιασμό και επιβραβέυει τους δράστες με ατιμωρησία. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στην Τουρκία το 2016 μετά από εθνική και παγκόσμια οργή. Η νομοθεσία θα είχε χάσει τους άντρες μόνο εάν είχαν σεξ χωρίς «βία ή απειλή».

Η Selen Dogan, της Flying Broom, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης γυναικών που εδρεύει στην Άγκυρα στην Τουρκία, δήλωσε στο The Independent:

«Πριν από την τροποποίηση του κώδικα τουρκικής επιτροπής το 2005, ο βιασμός εναντίον γυναικών και κοριτσιών είχε ως «ανταμοιβή» τον γάμο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν περισσότερα από ένα άτομα βίαζαν μια γυναίκα, αν κάποιος από αυτούς την παντρευόταν, δεν τιμωρείται κανένας τους.

Η έκθεση εξηγεί ότι πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με τα δικαιώματα του παιδιού, τον πρώιμο και τον αναγκαστικό γάμο στην Τουρκία. Πολλοί από αυτούς τους γάμους είναι «μόνο θρησκευτικές τελετές γνωστές ως γάμοι Νίκα».

«Αυτοί οι γάμοι δεν αναγνωρίζονται ως επίσημοι γάμοι από το τουρκικό κράτος και ως εκ τούτου κορίτσια και γυναίκες της Συρίας που παντρεύονται με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν δικαιώματα και νομική προστασία, αφήνοντας τες, ευάλωτες σε κακομεταχείριση και κακοποίηση», προσθέτει η έκθεση.

Γυναίκες από τη Συρία που αναγκάστηκαν και παντρεύτηκαν σε τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων, αλλά και παιδιά, τόνισαν ότι πολλά κορίτσια από τη Συρία που εξαναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν αυτούς τους γάμους δέχονται εκμετάλλευση με κάθε τρόπο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες οι οικογένειες των ανδρών που «παντρεύτηκαν» αυτά τα παιδιά, αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να είναι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν επίσης."

pentapostagma.gr