Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Μητσοτάκης: «Για να ανοίξουμε την οικονομία στα 500 ευρώ το πρόστιμο αν κυκλοφορείτε εκτός σπιτιού!»



«Εγώ έβαλα το αυστηρότερο lockdown - Απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή προχώρησε σε μία δήλωση-σοκ, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των προστίμων για μη υπακοή στις απαγορεύσεις του κορωνοϊού, από τα 300 στα 500 ευρώ!

«Το... 

 
πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιλαμβανόμαστε πως στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, αυτό το πρόστιμο θα είναι «καταδίκη» για όποιον πολίτη βρουν οι δυνάμεις ασφαλείας να «τολμήσει»... να βγει από το σπίτι του χωρίς λόγο.

«Στις γιορτές η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε γίνει το αντίθετο, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεπεράσαμε τον σκόπελο, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις» είπε και ανακοίνωσε πως ήταν «πολιτική απόφαση» να επιβληθεί «αυστηρότερο lockdown, απ΄ αυτό που ζήτησαν οι ειδικοί, στις αρχές Ιανουαρίου!

Τόνισε, ωστόσο πως δεν πρέπει να επιδείξουμε κανέναν εφησυχασμό, καθώς είναι πολλά τα παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη που χαλάρωσαν και είδαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Έκανε λόγο για «επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος» που «οφείλεται στις εκπληκτικές επιδόσεις των υγειονομικών, νοσηλευτών… οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτών και αντιμετώπισαν την πρωτοφανή κρίση».

«Μπορούμε να συζητήσουμε χαλάρωση των μέτρων. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μια επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας, που διαμορφώνεται κάτω του 3%.

Ξεκαθάρισε, πως η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και επισήμανε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατηρεί τη δυνατότητα να ανακοινώνει έκακτα μέτρα σε περιοχές όπου εμφανίζεται έξαρση κρουσμάτων.

«Μπορεί να σχολιάσετε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του αλλά ποτέ δεν τον αγνόησα, όπως και την επιτροπή» υπογράμμισε και σημείωσε πως η μοναδική φορά που η κυβέρνηση δεν έδρασε στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών ήταν τον Ιανουάριο, που αποφασίστηκαν πιο αυστηρά μέτρα.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του, διευκρίνισε πως εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνομών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άνοιγμα του λιανεμπορίου, με αυστηρούς, όμως, περιορισμούς.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση θα υλοποιήσουμε την πολιτική από Δευτέρα».

Αναφέρθηκε στις μεθόδους του click in shop και click away, με το τελευταίο, όπως σημείωσε, να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ορισμένους κλάδους. Ωστόσο, τόνισε, πως δεν μπορεί να αποτελέσει «υποκατάστατο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την Επιχείρηση Ελευθερία, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα έρθει η Ελευθερία στη χώρα μας.

Διευκρίνισε πως «έχουμε εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς» άρα αυτά θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο πρότεινε να έχει και ευρωπαϊκή ισχύ, επέμεινε στην πρόταση του, παρά την ανησυχία άλλων Ευρωπαίων ηγετών και είπε πως θα αποτελέσει «γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, υπερβαίνοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις».

«Ενόψει καλοκαιριού πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που αγωνίζονται για να γίνουν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις. Το πιστοποιητικό πρέπει να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα για να μοιραζόμαστε αυτή την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις φωνές που ζητούν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων. 
 
pronews.gr