Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Μέζαπος: Το άγνωστο χωριουδάκι στη Μάνη που θυμίζει κάτι από Ιταλία



Με κρυστάλλινα, σαν ψεύτικα, νερά που συγκλονίζουν – Δείτε τις φωτογραφίες

Ο Μέζαπος είναι από τα άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριουδάκια στη Μάνη, που φέρνει στο νου εικόνες από... 


 

νότια Ιταλία. Με κρυστάλλινα, σαν ψεύτικα, νερά που συγκλονίζουν, αποτελεί έναν από τους προορισμούς του καλοκαιριού που αξίζει να ανακαλύψετε. Το χαρακτηριστικό βραχώδες τοπίο σε συνδυασμό με την τιρκουάζ υδάτινη αγκαλιά που το περιβάλλει, συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό, στο οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί.


Μέζαπος: Το άγνωστο χωριουδάκι στη Μάνη που θυμίζει κάτι από Ιταλία

Ο «κρυμμένος θησαυρός» του Μέζαπου, λοιπόν, είναι ένα από τα πιο ονειρικά σημεία στη Λακωνική Μάνη, μέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στη Μέσα Μάνη στον δήμο Οιτύλου και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Γερολιμένα.

Πρόκειται για το μέρος όπου ο ξακουστός μονόφθαλμος πειρατής Νικόλας Σάσσαρης -Μανιάτης πειρατής του 18ου αιώνα μ.Χ. που κυριαρχούσε στο αρχιπέλαγος και σ’ όλη τη Μεσόγειο τον οποίο έτρεμαν οι Τούρκοι- χρησιμοποιούσε ως λημέρι.

Στο λιλιπούτειο ψαράδικο οικισμό, που μοιάζει σα να είναι μέρος ενός εξωτικού τόπου, δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία. Σημείο αναφοράς του χωριού οι παραλίες με σπηλιές στα βράχια που μπορεί όποιος θέλει να εξερευνήσει κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά, ή να χαλαρώσει στην παραλία με θέα το κάστρο στο Τηγάνι.


Μέζαπος: Εξερεύνηση της γύρω περιοχής

Και η χερσόνησος Τηγάνι όμως αποτελεί πρόκληση ιδιαιτέρως για τους φίλους της πεζοπορίας. Πιο κάτω από τον Μέζαπο, από το Σταυρί, ξεκινά ένας βατός χωματόδρομος ως την Αγία Κυριακή, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πυργόσπιτο. Από εκεί χρειάζονται 45 λεπτά πεζοπορίας ως τα ερείπια του φράγκικου κάστρου του 13ου αιώνα.

Από πολλούς αυτό το κάστρο ταυτίζεται με εκείνο της Μεγάλης Μάνης, από το οποίο ήλεγχε όλη τη Μάνη και κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από αυτό. Άλλοι ερευνητές τοποθετούν το κάστρο της Μαΐνης κοντά στο Πόρτο Κάγιο.




newsbeast.gr