Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η θεία από το Σικάγο: Πού γυρίστηκε η ταινία – Οι δύο εκδοχές για το σπίτι


Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος στα καλύτερά του, με αστείρευτο γέλιο και αμίμητες ατάκες

«Η κυρά μας η μαμμή»: Πού ήταν η Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ελληνική ταινία


 

Η θεία από το Σικάγο: Η υπόθεση της ταινίας

Η θεία από το Σικάγο είναι μια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία παραγωγής του έτους 1957. Η θεία Καλλιόπη είναι μια προοδευτική και απελευθερωμένη χήρα η οποία έρχεται από την Αμερική και εγκαθίσταται στο σπίτι του αδερφού της Χαρίλαου, ενός αυστηρού στρατιωτικού με τέσσερις κόρες. Η θεία από το Σικάγο αποφασίζει να αποκαταστήσει τις κόρες της οικογένειας και βάζει μπροστά το σχέδιό της που εφαρμόζει με την πρώτη κόρη, την Ελένη.

 

Την ώρα που χαζεύουν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους διάφορους περαστικούς, που εκείνη την ώρα επιστρέφουν από τις δουλειές τους, μόλις η Ελένη εντοπίσει κάποιον που της αρέσει η Καλλιόπη ρίχνει από το μπαλκόνι μία στάμνα γεμάτη νερό με σκοπό να σκάσει στον δρόμο μπροστά του. Και πράγματι, το κόλπο πιάνει. Έτσι η θεία Καλλιόπη πετυχαίνει τον στόχο της και μεσολαβεί προκειμένου ο συγκεκριμένος περαστικός, ο Τάκης, να γνωριστεί καλύτερα με την ανιψιά της, την ίδια κιόλας στιγμή.

Σειρά έχει η δεύτερη κόρη, με τον στρατηγό να ρίχνει εκείνος τη στάμνα αυτή τη φορά ενώ η τρίτη κόρη θα αποκατασταθεί στην πλαζ πάλι με την διαμεσολάβηση της Γεωργίας Βασιλειάδου. Η τέταρτη κόρη, δε θα πετάξει το κανάτι μόνη της ενώ το… προξενιό με τις κανάτες θα γίνει η μόδα της γειτονιάς.

Πού γυρίστηκε η ταινία – Οι δύο εκδοχές για το σπίτι

 

Αυτό που φυσικά αποτελεί βασικό σκηνικό σε όλα όσα διαδραματίζονται στην ταινία η θεία από το Σικάγο είναι το σπίτι από το οποίο πετάνε τις στάμνες και ουσιαστικά ζει η οικογένεια. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πού βρίσκεται το σπίτι το οποίο φαίνεται εξωτερικά (το μπαλκόνι) και στο οποίο βρισκόταν η Γεωργία Βασιλειάδου όταν διάλεγε γαμπρούς με τις ανιψιές της. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το σπίτι στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία και από το οποίο πέφτουν τα κανάτια, είναι στην Κυψέλη και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σπετσών και Κασταλίας. Μάλιστα, το σπίτι δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες.


 

Υπάρχει και μια δεύτερη, λιγότερο δημοφιλής εκδοχή, η οποία θέλει το σπίτι που έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας να έγιναν στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Ξανθίππου. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ωστόσο, το σπίτι δεν υπάρχει πια. Η θεία από το Σικάγο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και σίγουρα προσφέρει απολαυστικό γέλιο μέχρι και σήμερα…

 exploringgreece.tv