Αν χρησιμοποιείτε συχνά τον φούρνο της κουζίνας, θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλές φορές το φαγητό δεν είναι πάντα καλοψημένο, τα λίπη δεν φεύγουν πια τόσο εύκολα ή ότι υπάρχει στο εσωτερικό του μια έντονη μυρωδιά από προηγούμενο φαγητό.
Πού μπορεί να οφείλονται όλα τα παραπάνω; Η Fiona Mair, ειδική σε θέματα οικιακής οικονομίας, επισημαίνει πέντε λάθη που πιθανόν κάνετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον φούρνο της κουζίνας.
Δεν προθερμαίνετε τον φούρνο
Δεν προθερμαίνετε τον φούρνο
Το ψήσιμο είναι μια επιστήμη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κέικ και αρτοσκευάσματα. Κατά γενικό κανόνα, χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να προθερμάνετε έναν φούρνο προκειμένου όταν βάλετε το φαγητό ή το γλυκό στον φούρνο τα υλικά ν’ αρχίσουν να ζεσταίνονται. Η Fiona Mair τονίζει ότι κάθε φορά που ψήνετε στον φούρνο θα πρέπει να τον προθερμαίνετε.
Δεν τον κρατάτε καθαρό
Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε τον φούρνο μετά από κάθε ψήσιμο. Με τον τρόπο αυτό θα παραμένει καθαρός και τα λίπη δεν θα καίγονται. Ακόμη και ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα πανί από μικροΐνες μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου
Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου μεταβάλλεται η εσωτερική θερμοκρασία επηρεάζοντας το σωστό ψήσιμο. «Τα κέικ και τα ψωμιά είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας, επομένως το άνοιγμα της πόρτας σε ορισμένα στάδια του ψησίματος μπορεί να είναι καταστροφικό», εξηγεί η Fiona Mair.
Για άλλα φαγητά, συνιστά να βγάλετε το φαγητό έξω και να κλείσετε την πόρτα του φούρνου καθώς γυρίζετε το κρέας ή τα μπιφτέκια.. Αφού επεξεργαστείτε το φαγητό, μπορείτε στη συνέχεια να το βάλετε στον φούρνο με ελάχιστη απώλεια θερμότητας.
Χρησιμοποιείτε λάθος ρυθμίσεις
Οι νέοι φούρνοι έχουν συχνά πολλαπλές λειτουργίες ψησίματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει διεξοδικά τις οδηγίες του κατασκευαστή προτού μαγειρέψετε. Για παράδειγμα, διαφορετικό πρόγραμμα ψησίματος θα επιλέξετε για την πίτσα ή τα κουλουράκια κι άλλο για το κρέας με πατάτες.
Χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα καθαρισμού
Συχνά για να καθαρίσετε τον φούρνο επιλέγετε προϊόντα αποτελεσματικά μεν, τοξικά δε. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε πως όσο καλά και να τον καθαρίσετε στη συνέχεια υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν ορισμένες ουσίες στο φαγητό που θα ψήσετε. Οπότε είναι προτιμότερο να επιλέγετε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού για τον φούρνο σας.