Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

High protein pizza


Αν νομίζετε ότι η πίτσα είναι junk food, κάνετε λάθος… τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Μία από τις μεγάλες διατροφικές τάσεις είναι... 
 
 
τα πρωτεϊνικά σκευάσματα, αλλά και οι συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει πραγματικά αφθονία πρωτεϊνών, μιας και οι πρώτες ύλες που την απαρτίζουν έχουν μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης και ασβεστίου, ενώ ο συνδυασμός με φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία λαχανικών και βρώμης καθιστά την πρωτεΐνη ακόμη πιο απορροφήσιμη.

Υλικά (2 μερίδες)4 ασπράδια
  • 45 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 1 κεσεδάκι τυρί cottage
  • 1 κούπα φρεσκοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας
  • 60-70 γρ. τυρί με λίγα λιπαρά, τριμμένο
  • 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας για άλειμμα
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού (για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, τα ασπράδια και το τυρί cottage, και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 2: Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και του δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Βήμα 3: Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε τη ζύμη στους 160-170°C, στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Βήμα 4: Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη, βάζουμε πάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα λαχανικά και το τριμμένο τυρί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Βήμα 5: Κατά το σερβίρισμα, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 290 kcal
  • Υδατάνθρακες: 10,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 29,7 γρ.
  • Λιπαρά: 5,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI