Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο

 
   Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, πέθανε σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025, σε ηλικία 73 ετών, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος για έναν από τους πιο καθοριστικούς και αμφιλεγόμενους πολιτικούς της μετακομμουνιστικής εποχής.

Σύμφωνα με...  


 

το τηλεοπτικό δίκτυο A2Cnn, ο Νάνο έπασχε από σοβαρή ασθένεια και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του.

Από την πτώση του καθεστώτος Χότζα στην πρωθυπουργία


Ο Φάτος Νάνο υπήρξε μία από τις πιο κομβικές προσωπικότητες στην περίοδο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1991, διορίστηκε πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο τη διοργάνωση των πρώτων ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών στη χώρα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τρεις φορές:

το 1991,
την περίοδο 1997–1998,
και ξανά από το 2002 έως το 2005, όταν και ολοκλήρωσε την τελευταία του θητεία.

Φυλάκιση και επιστροφή στην πολιτική σκηνή


Μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας στις εκλογές του 1992, ο Νάνο βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε παρασχεθεί από την Ιταλία, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Στις 3 Απριλίου 1994, καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 1997 αποφυλακίστηκε, ενώ το 1999 το Δικαστήριο των Τιράνων τον αθώωσε πλήρως από όλες τις κατηγορίες.

Μετά την αποφυλάκισή του, επέστρεψε δυναμικά στην πολιτική σκηνή ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, παραμένοντας στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η παρακαταθήκη του


Ο Φάτος Νάνο υπήρξε κεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης αλβανικής ιστορίας — ένας πολιτικός που συνέβαλε καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα δίχασε με τις επιλογές και τις δηλώσεις του.

Η πολιτική του πορεία αποτυπώνει τις αναταράξεις και τις αντιφάσεις της μεταπολιτευτικής Αλβανίας, μιας χώρας που μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε από τον απομονωτισμό σε μια νέα, ευρωπαϊκή προοπτική.