Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 1991

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΠΙΕΡΙΑ

Η Κατερίνη είναι η πρωτεύουσα του νομού Πιερίας, με πληθυσμό 45.281 κατοίκους (νόμιμος πληθυσμός, δηλ. εγγεγραμμένοι: 38.911) (1991). Η Κατερίνη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του νομού και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Εκτείνεται σε πεδιάδα που σχηματίζεται μεταξύ των Πιερίων βουνών και του Ολύμπου.

Η Παραλία της Κατερίνης

Η κεντρική πλατεία σήμερα και το 1913

Σύμφωνα με την παράδοση, πυρήνας της σύγχρονης πόλης υπήρξε ένας οικισμός προσφύγων από το όρος Σιμά, που ιδρύθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας . Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, η Κατερίνη, στην οποία το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε την πλειονότητα, ήταν έδρα του επισκόπου Κίτρους, διέθετε δε ελληνικά σχολεία και εκπαιδευτικούς συλλόγους. Μετά την απελευθέρωσή της, τον Οκτώβριο του 1912, και την εγκατάσταση προσφύγων από τον Πόντο και την νότια Ρωσία εξελίχθηκε σε ακμαίο αστικό κέντρο . Η Κατερίνη έχει 50.510 κατοίκους. Απέχει 439 χλμ. ΒΔ από την Αθήνα και 68 χλμ. ΝΔ από την Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια η πόλη εξελίχθηκε σε συγκοινωνιακό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο. Λειτουργούν μονάδες βιομηχανίας με αντικείμενο την επεξεργασία των ντόπιων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (καπνά, σιτηρά, αμπελοκαλλιέργειες, προβατοειδή, πουλερικά). Κοντά στην πόλη υπάρχουν, ακόμα, κοιτάσματα λιγνίτη και πηγές φυσικού αερίου. Ο τουρισμός, τέλος, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη που οφείλεται στις όμορφες παραλιακές τοποθεσίες της περιοχής.

Παλιότερη εικόνα της πόλης