Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Μπλόκο» Σκοπιανών

Πέμπτη, 05.03.09
«Μπλόκο» Σκοπιανών



Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίθεση που δέχθηκαν Ελληνες εκδρομείς στην Οχρίδα, η κυβέρνηση των Σκοπίων έβαλε στο «στόχαστρό» της την ελευθερία του ελληνικού Τύπου. Στο συνοριακό πέρασμα της Νίκης Φλώρινας δεν επετράπη στον υπογράφοντα και το φωτογράφο Βασίλη Βερβερίδη από τις σκοπιανές αρχές η είσοδος στη χώρα, με το πρόσχημα πως δεν είχαμε την «απαραίτητη» (;) διαπίστευση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μέχρι και χθες όμως δεν ήταν καθόλου «απαραίτητη»!

Αγγίζοντας το ζενίθ της προκλητικότητας, οι Αρχές των Σκοπίων επιχείρησαν με τη συγκεκριμένη ενέργεια να επέμβουν στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου, επικαλούμενες ανύπαρκτες δικαιολογίες. Η ιστορία ξεκίνησε στις 11.45 όταν, φτάνοντας ενώπιον του Σκοπιανού αστυνομικού, παρουσιάσαμε τα διαβατήριά μας καθώς και την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου. Ρωτηθήκαμε –όπως κάθε άλλη φορά άλλωστε– ποιος ήταν ο προορισμός και ο σκοπός της επίσκεψής μας. «Πάμε στην Οχρίδα για ρεπορτάζ. Είμαστε δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και το ραδιοφωνικό σταθμό City 99.5», απαντήσαμε. Τότε ο αστυνομικός ζήτησε να δει τη… διαπίστευση από το υπουργείο Εσωτερικών. Του εξηγήσαμε πως τόσα χρόνια που επισκεπτόμαστε τη χώρα δηλώνουμε πάντα την ιδιότητά μας και πότε δεν μας ζητήθηκε διαπίστευση. Μάλιστα, προτείναμε να του επιδείξουμε τις επαγγελματικές μας ταυτότητες και κάρτες. Ο αστυνομικός ήταν ανένδοτος. Κράτησε τα διαβατήριά μας και ζήτησε διευκρινίσεις από τον… ανώτερό του. Περιμέναμε για 45 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο ελέγχθηκε από την τελωνειακή υπάλληλο.

Στις 12.30, ο αστυνομικός εμφανίστηκε και πάλι κρατώντας στο χέρι του ένα έγγραφο τριών σελίδων, το οποίο μας έβαλε να υπογράψουμε, και μας παρέδωσε τα διαβατήρια. Τότε, μας εξήγησε πως το έγγραφο που υπογράψαμε αποτελεί την επίσημη απόφαση άρνησης εισόδου του υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο έγγραφο παραθέτει μια σειρά από αιτιολογίες, βάσει των οποίων η κυβέρνηση των Σκοπίων αρνείται την είσοδο στη χώρα σε ξένους υπηκόους. Ο αστυνομικός πρέπει να μαρκάρει εκείνη την αιτιολογία για την οποία θεωρεί ότι ο ξένος υπήκοος δεν μπορεί να εισέλθει. Στη δική μας περίπτωση, καμία από τις αιτιολογίες δεν ήταν μαρκαρισμένη. «Κάντε πίσω και επιστρέψτε στην Ελλάδα», μας είπε ο αστυνομικός. Για την ιστορία, το συμβάν έλαβε χώρα μόλις μία μέρα μετά την έκδοση της ελληνικής ταξιδιωτικής οδηγίας…


ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ελεύθερος Τύπος