Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ





Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα για δύο ρεπορτάζ που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Απόστολος Λέινας που αναφέρονταν στο ΕΚΑΒ Πιερίας έδωσαν σήμερα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Μιχάλης Δουλγεράκης και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων κ. Γιώργος Θεοδωράκης. Τα δημοσιεύματα αφορούσαν παράπονα και διαμαρτυρίες εργαζομένων και ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, εναντίον του ΕΚΑΒ, για θέματα στα οποία όμως δεν είναι αρμόδιο το ΕΚΑΒ, αφού σύμφωνα με το Νόμο η υπηρεσία χειρίζεται τα έκτακτα περιστατικά και όχι τα μη επείγοντα που αφορούν κυρίως μεταφορές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή επανεξετάσεις ή εξιτήρια. Η ευθύνη για αυτά τα μη επείγοντα περιστατικά βαρύνει τα ίδια τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικά τους ασθενοφόρα για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται και η οδηγία προς το Δ.Σ του ΕΚΑΒ που εξέδωσε στις 29/9/2008 ο υπουργός υγείας κ. Αβραμόπουλος.
Πάντως, γεγονός είναι ότι στο νοσοκομείο της Κατερίνης και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό σε αναλογία με τον πληθυσμό της Πιερίας που πολλαπλασιάζεται πληθυσμιακά το καλοκαίρι από τους επισκέπτες και τα προβλήματα αυτά θα σας τα παρουσιάσουμε αναλυτικά σε προσεχή ρεπορτάζ, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να μην επιρρίπτει αδίκως ευθύνες στους εργαζομένους των υπηρεσιών Υγείας οι οποίοι κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες δίνουν τη μάχη της προσφοράς για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στα ΕΚΑΒ κ. Γιώργος Θεοδωράκης

Μιλώντας για τα πρόσφατα δημοσιεύματα ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Γιώργος Θεοδωράκης είπε τα εξής :
"Ως Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, οφείλω να διατυπώσω τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μας σε κάποια δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών σε θέματα που τέθηκαν για θέματα του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας μας και θέλουμε να τα διαψεύσουμε ότι είναι αναληθή και ανακριβή. Όσον αφορά στον αριθμό του προσωπικού είναι λιγότερο από αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δηλαδή 41 εργαζόμενοι και όχι 50. Επίσης το σημείο του δημοσιεύματος που γράφει ότι εγκαταλείπουμε ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού υπάρχουν ομάδες υποδοχής στο νοσοκομείο και πέραν αυτού όλα τα επείγοντα περιστατικά μπαίνουν κατευθείαν μέσα και ούτε καταγγελίες υπάρχουν, ούτε διαμαρτυρίες, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τον δικό μας, γιατί υπάρχει και ευθιξία και ευσυνειδησία και ευαισθησία από όλους τους συναδέλφους των πληρωμάτων.
Όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των νεφροπαθών από το νοσοκομείο στα σπίτια τους αυτό δεν ισχύει, αφού το ΕΚΑΒ είναι ο μόνος δημόσιος φορέας προνοσοκομειακής φροντίδας.
Τώρα όσον αφορά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού των ασθενοφόρων του νοσοκομείου ότι χρησιμοποιούνται στα επείγοντα, αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρξει κενό και προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη, όπως μια υπερεπείγουσα κατάσταση, ενός μεγάλου τροχαίου παραδείγματος χάριν, τότε βάσει του νόμου μπορούν να επέμβουν τα πληρώματα των νοσοκομειακών ασθενοφόρων. Και εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι και εμείς καλύπτουμε κενά του νοσοκομείου, όπως περιστατικά από το παράρτημα προς το νοσοκομείο και αντίστροφα και διακομιδές προς την Θεσσαλονίκη με τις ήδη γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό που έχουμε. Αυτά προς
αποκατάσταση της αλήθειας.

Ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Μιχάλης Δουλγεράκης :

"Με την σειρά μου και εγώ θέλω να αναιρέσω τα πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στις τοπικές εφημερίδες. Τα θεωρούμε τόσο εγώ ως προϊστάμενος του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι, άκρως προσβλητικά για την παροχή υγεία στον Νομό μας και στην πόλη μας. Θα αναφερθώ σε αυτά που γράφτηκαν για τις καταγγελίες των εργαζομένων και όσον αφορά τις αρμοδιότητες, τόσο του νοσοκομείου, όσο και τις δικές μας. Το ΕΚΑΒ είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, πρωταρχικός του ρόλος είναι η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Λειτουργούμε έτσι όλα τα χρόνια, αντιμετωπίζοντας τα επείγοντα περιστατικά.
Προχωρώ στο δεύτερο σημείο των δημοσιευμάτων όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα. Ότι έχουμε 50 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ Πιερίας είναι αναληθές, είναι ψευδές, υπάρχουν σε όλον τον Νομό συνολικά 41 υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, εκ των οποίων οι έντεκα είναι στο Λιτόχωρο, οι δύο στο Αιγίνιο, πέντε με έξι άτομα απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο του 166, γιατί λειτουργεί σε 24ωρη βάση και αυτοί που απομένουν, για να είναι με ασθενοφόρα, έξω στην κίνηση όπως το λέμε εμείς, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, είναι στο σύνολο τους εικοσιένα άτομα.
Να τονίσω ότι δουλεύουν τα πληρώματα δύο-δύο που αν το πιάσετε και το μετρήσετε συνολικά είναι σαν να εργάζονται δέκα με έντεκα οδηγοί, αν αναφέρουμε μονοψήφιο αριθμό, όπως αναφέρεται και για το νοσοκομείο.
Πέραν από τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούμε και πολλές ανάγκες του νοσοκομείου Κατερίνης, όπως είναι το παράρτημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας του ότι έχει κοπεί το νυχτερινό ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως επικαλέστηκε ο προηγούμενος διοικητής, δεν υπάρχει νυχτερινό ασθενοφόρο για την εξυπηρέτηση των ενδοσοκομειακών μεταφορών με αποτέλεσμα να απασχολείται το προσωπικό του ΕΚΑΒ και για αυτή την δουλειά. Κάνουμε υπομονή, ώσπου να λειτουργήσει το καινούριο νοσοκομείο, για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Όσον αφορά τις διακομιδές να τονίσω ότι γίνονται πάρα πολλές σε αριθμό και σε σχέση με τους γειτονικούς Νομούς προς τον Νομό Θεσσαλονίκης και αν λογαριάσετε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τυχαίνει να μεταφέρουμε περιστατικά σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, εκτός Θεσσαλονίκης, μέχρι και Ξάνθη, Κομοτηνή, όπου μας δηλώσουν ότι υπάρχει κενό κρεββάτι. Αυτό το όλο έργο το επωμίζεται μόνο το ΕΚΑΒ κατά αποκλειστικότητα, διότι εμείς έχουμε δύο ασθενοφόρα που είναι κινητές μονάδες και δυστυχώς δεν διαθέτει καμία το νοσοκομείο, άρα οποιαδήποτε τέτοια διακομιδή γίνεται εκ μέρους του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα, όταν φεύγουν μακρυά να χάνουμε για περίπου ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο ένα ασθενοφόρο με το πλήρωμα του.
Όσον αφορά την παράδοση των ασθενών στο νοσοκομείο και όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι έγινε καταγγελία ότι τους αφήνουμε στην είσοδο του νοσοκομείου είναι και αυτό ψευδές. Επικοινώνησα με την προϊσταμένη του τμήματος επειγόντων περιστατικών την κυρία Σαμαρά και μου ανέφερε ότι δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη της. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όταν επί διοίκησης του κυρίου Χρίστογλου έχει καθιερωθεί πλέον η παραλαβή των περιστατικών, η διαλογή των περιστατικών, μπαίνοντας στο νοσοκομείο Υπάρχει γιατρός και νοσηλεύτρια που απασχολούνται εκεί πέρα και ενημερώνονται από εμάς για το κάθε περιστατικό που πηγαίνουμε και κατόπιν αφού ενημερωθούν, μπαίνουμε και τους παραδίδουμε μέσα στα ιατρεία. Το τονίζω αυτό, γιατί είναι σημαντικό. Όταν είναι ένα περιστατικό, όπως παραδείγματος χάριν μία ανακοπή που έχει αναταχθεί ή ένα τροχαίο ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο που είναι πάρα πολύ επείγον, πηγαίνουμε απευθείας μέσα στο ιατρείο και εκ των υστέρων ενημερώνουμε και την υποδοχή. Τόσο άμεσα παραδίδεται ο ασθενής, άρα κάνουμε την ένσταση μας και εναντιωνόμαστε και σε αυτό το θέμα. Ούτε παλαιότερα υπήρξε κάτι τέτοιο από εμάς, γιατί όλοι λειτουργούμε ευσυνείδητα και με βάση την προσφορά υγείας προς τον πολίτη.
Τώρα, όσον αφορά τις ελλείψεις μας σε προσωπικό βάσει του πληθυσμού της Πιερίας θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 80 υπαλλήλους σε όλο το Νομό και εμείς διαθέτουμε μόνο 41 που είναι μοιρασμένοι τόσο στην Κατερίνη, όσο και στο Λιτόχωρο και στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου. Οι προσπάθειες μας από το 2002 που διορίστηκα εγώ προϊστάμενος του ΕΚΑΒ μέχρι τώρα έχουν αποδώσει καρπούς και με τη βοήθεια και όλων των τοπικών παραγόντων που πάντα τους επικαλούμασταν και θα συνεχίσουμε να τους επικαλούμαστε, ώστε να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της αύξησης του προσωπικού στο Νομό μας. Από 14 που ήταν οι εργαζόμενοι το 2002 έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή στους 41 υπαλλήλους του ΕΚΑΒ Πιερίας. Υπόψη ότι ο όμορος Νομός της Ημαθίας το 2002 ήδη είχε 42 άτομα υπαλλήλους. Προσπαθούμε και τείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και ζητάμε και την βοήθεια όλων να απευθυνθούν με οποιονδήποτε τρόπο προς τους πολιτικούς για να βοηθήσουν, ώστε να αυξηθεί το προσωπικό.
Ήθελα επίσης να πως ότι από τα 41 άτομα που έχουμε αυτή τη στιγμή, οι έντεκα βρίσκονται στο Λιτόχωρο, οι δύο είναι στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου και οι υπόλοιποι 29 βρίσκονται εδώ πέρα στην Κατερίνη.
Να διευκρινίσω και για τον αριθμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ ότι διαθέτουμε 7 σε όλο τον Νομό, τα δύο λειτουργούν ως κινητές μονάδες που κινούνται μόνο με την παρουσία του γιατρού, είτε πρόκειται για μένα που κινούμαι στον προνοσοκομειακό χώρο, είτε πρόκειται για διακομιδή όπως σας είπα προηγουμένως, από το νοσοκομείο για Θεσσαλονίκη προς τις μονάδες εντατικές θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνοδεύει γιατρός του νοσοκομείου Κατερίνης. Τα υπόλοιπα πέντε ασθενοφόρα, το ένα απασχολείται στο Λιτόχωρο, το ένα στο Αιγίνιο, τα τρία παραμένουν εδώ στην Κατερίνη. Εμείς βγάζουμε δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και το ένα το έχουμε ρεζέρβα σε περίπτωση που χαλάσει κάποιο ασθενοφόρο. Αυτά είναι τα αριθμητικά δεδομένα των οχημάτων του ΕΚΑΒ".

Απόστολος Λέινας