Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Στο σεισμό της Ιταλίας

H EMAK έπρεπε να σώσει τον Βασίλη...
.
Από τον Γιώργο Ζαφειρόπουλο

.
Στον προχθεσινό σεισμό στην Ιταλία ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι εκατοντάδες Έλληνες φοιτητές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και ειδικά ένα Ελληνόπουλο δίνει σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια. Το μόνιμα όμως νωθρό και «τρομαγμένο» ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που επιπλέον δεν διαθέτει την παραμικρή παιδεία σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αρκέστηκε να παίζει το σπασμένο τηλέφωνο με την πρεσβεία μας στην Ιταλία, με μοναδικό σκοπό να χορτάσει τη δίψα των αιμοχαρών ελληνικών ΜΜΕ. Αντί να απαιτήσει την άμεση μετάβαση της ΕΜΑΚ στην πληγείσα περιοχή, έστειλε τον αξιολύπητο υφυπουργό Εξωτερικών να κάνει για μια ακόμα φορά τον κυβερνητικό κομφερασιέ στο αεροδρόμιο.
Στο μεταξύ, οι ιταλικές ομάδες διάσωσης, που τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό άκουγαν εκατοντάδες άτομα να βογκούν κάτω από τα χαλάσματα, προσπαθούσαν αρχικά να σώσουν εκείνους που βρίσκονταν πιο κοντά στην επιφάνεια των ερειπίων. Ο άτυχος Βασίλης, που είχε εγκλωβιστεί σε βαθύτερο σημείο, περίμενε ώρες τη σειρά του, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε. Αν η έμπειρη ΕΜΑΚ είχε αναλάβει αποκλειστικά...

τη διάσωσή του, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να τον είχε σώσει. Καθώς δε οι ζωές των Ιταλών και των Ελλήνων έχουν την ίδια αξία, η ΕΜΑΚ στη συνέχεια δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα εμπλεκόταν στις υπόλοιπες διασωστικές επιχειρήσεις και θα έστελνε μήνυμα ζωής στους Ιταλούς, όπως έστειλε και στους Τούρκους συνανθρώπους μας το 1999.
Υπενθυμίζεται ότι στο σεισμό του Αιγίου το 1995 έπεσε το ξενοδοχείο Υλίκη, στο οποίο εγκλωβίστηκαν πολλοί Γάλλοι εκδρομείς μαθητές. Μέσα σε ελάχιστες ώρες η Γαλλική ομάδα διάσωσης βρέθηκε στην Ελλάδα και άρχισε τους απεγκλωβισμούς στα ερείπια του ξενοδοχείου. Δεν ζήτησαν άδεια οι Γάλλοι να επιχειρήσουν στη χώρα μας, απλώς μας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν τη διάσωση των υπηκόων τους. Ήταν δικαίωμά τους και κανείς δεν μπορούσε να τους το αρνηθεί.
Λεζάντα φωτογραφίας: Διασώστες της ΕΜΑΚ πανηγυρίζουν αμέσως μετά τη διάσωση του 8χρονου Γκιουβένζ στο Ντεγιρμέντερε της Τουρκίας (21 Αυγούστου 1999, Φωτογραφία: Γ. Ζαφειρόπουλος)

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια...