Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Με παράκληση του εισαγγελέα επήλθε συμφωνία για την επισκευή του σπασμένου αγωγού του "Φράγματος της Μόρνας"




Με παράκληση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκούτση προς τον δήμαρχο Πέτρας Μάκη Παπαδημητρίου επήλθε συγκατάθεση να επιτραπεί στα συνεργεία της Νομαρχίας να επισκευάσουν την βλάβη που υπέστη ο αγωγός του Φράγματος της Μόρνας στις Καρυές.
Οι επισκέψεις στον εισαγγελέα για το ζήτημα του "φράγματος" άρχισαν σήμερα το πρωί πρώτα με τον Νομάρχη Πιερίας κ. Γιώργο Παπαστεργίου, και αργότερα από τον δήμαρχο Πέτρας και εκπροσώπων φορέων της περιοχής. Οι πληροφορίες που υπήρχαν ότι ο Νομάρχης επρόκειτο να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στον εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί, αν κάποιοι παρεμβαίνουν και προκαλούν δολιοφθορές στον αγωγό, δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά, αφού δεν κατατέθηκε τέτοια μήνυση.
Μετά από κάποια ώρα και αφού είχε αποχωρήσει ο Νομάρχης, κατέφθασε και εισήλθε στο γραφείο του εισαγγελέα ο Δήμαρχος με τους φορείς, για να καταθέσουν αναφορά με αίτημα για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκατάστασης των όποιων βλαβών προκαλούνται από τον αγωγό και έγγραφη δήλωση του Νομάρχη ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο κ. Εισαγγελέας παρακάλεσε τον δήμαρχο να επιτρέψει στα συνεργεία να επιδιορθώσουν τη βλάβη, πράγμα που έγινε δεκτό.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Πέτρας κ. Πίτσιας

"Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα ο δήμαρχος με τους φορείς, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Πέτρας κ. Ταξιάρχης Πίτσιας, προέβη μεταξύ άλλων, στην ακόλουθη δήλωση : "Επισκεφτήκαμε τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, έπειτα και από δική του επιθυμία, ανταποκρίθηκε ο κ. Δήμαρχος και οι κ.κ Πρόεδροι των φορέων του δήμου Πέτρας, πάραυτα στην έκκληση του κ. εισαγγελέα να εξετασθεί το μείζον και σοβαρό αυτό ζήτημα και ήδη έχουμε επιδώσει στον κ. Νομάρχη, καθώς και στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Πιερίας κ. Μπλάνα, εξώδικο μας με το οποίο τους καλούμε να απέχουν από κάθε ενέργεια μη ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος υδρεύσεως ( φράγμα, αγωγός, διυλιστήρια και αγωγός μετά τα διυλιστήρια), επισημαίνοντας ιδιαίτερα μετά και το περιστατικό της παρελθούσης Παρασκευής στον οικισμό Καρυών ότι ο κίνδυνος για ανθρώπους, για το περιβάλλον και για περιουσίες από ατέλειες και από μη ασφαλή λειτουργία του συστήματος υδρεύσεως είναι πολύ μεγάλος και φοβόμαστε, διότι δεν έχει ελεγχθεί από αρμόδιους ότι το όλον έργο είναι ασφαλές να λειτουργήσει.
Την εξώδικο αυτή απευθύνουμε και προς τον κ. Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας με την οποία τον καλούμε ως αρμόδια διοικητική αρχή κατά νόμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποτροπή οποιουδήποτε ατυχήματος και βεβαίως ο καθένας πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Ακόμη δεν έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή που προβλέπεται από την απόφαση του ιδίου του γενικού γραμματέα της περιφέρειας και όλες αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται ερήμην του δήμαρχου, του ΤΟΕΒ Μηλιάς και όλων των φορέων του δήμου Πέτρας. Αγνοούν οι δημότες του δήμου Πέτρας ποιες ακριβώς παρεμβάσεις γίνονται καθημερινώς και μετά το περιστατικό της έκρηξης του πίδακα νερού στον αγωγό της 26ης Μαρτίου και το περιστατικό της μεγάλης διαρροής νερού από τον αγωγό μέσα στον οικισμό Καρυών, οι ανησυχίες μας έχουν αυξηθεί στο έπακρον και όπως καταλαβαίνεται είναι απολύτως εύλογες. Καλούμε πάντα έχοντα την αρμοδιότητα και την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως και να πάρει κάθε μέτρο για την αποτροπή σοβαρού κινδύνου".

Ο δήμαρχος Πέτρας δήλωσε :

"Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωτοβουλία του κ. εισαγγελέα κ. Κουκούτση βρεθήκαμε εδώ σήμερα. Μας παρακάλεσε ο κ. εισαγγελέας να επιτρέψουμε στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αποκαταστήσει την βλάβη του αγωγού του φράγματος της Μόρνας στις Καρυές την οποία προχτές είχαμε αποτρέψει, παρότι ο κ. Νομάρχης δεν έχει εκδώσει το σχετικό έγγραφο που είχαμε ζητήσει. Υποχωρούμε μόνο και μόνο για να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη βλάβη του αγωγού στις Καρυές και ακόμη μία βλάβη που υπάρχει πάλι στον ίδιο οικισμό και αυτό το πράττουμε εξαιτίας της παρακλήσεως του κ. εισαγγελέα. Πρώτη και τελευταία φορά. Αν συμβεί την επόμενη φορά πάλι βλάβη στον αγωγό, θα είναι υποχρεωμένος ο κ Νομάρχης να ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς του δήμου σε σχέση με το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκαταστάσεως των συνεπειών της βλάβης".

Ο Νομάρχης έστειλε στον εισαγγελέα το έγγραφο

Τελικά, όπως πληροφορηθήκαμε, αργά το μεσημέρι ο κ. Νομάρχης Πιερίας έστειλε στον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης κ. Κουκούτση το έγγραφο που ζητούσε ο κ. δήμαρχος Πέτρας.

Α.Λ.