Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ





Μεταξύ Ελληνικού δημοσίου , κτηνοτρόφων και της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου.

Το δικαστήριο διέταξε αυτοψία

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ

Χθες το πρωί στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης συζητήθηκε ενώπιον της Ειρηνοδίκου κ. Χρ. Μόσχου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου και κτηνοτρόφων του Λιτοχώρου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τις αποζημιώσεις στην επέκταση του νέου πεδίου βολής στον Όλυμπο. Το δικαστήριο διέταξε αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια θα εκδώσει απόφαση μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Το ηγουμενοσυμβούλιο υποστηρίζει ότι το πεδίο βολής χρησιμοποιείται για επιθετικά ελικόπτερα και για τη δοκιμασία νέων οπλικών συστημάτων.

-----------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

-------------------------------------------------

Ο εκπρόσωπος του ηγουμενοσυμβουλίου κ. Σιλουανός που κατέθεσε ως μάρτυρας υποστήριξε ότι << έγινε παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στα όρια του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Ότι η επίταξη των 1.500 στρεμμάτων είναι παράνομη επειδή έληξε το καθεστώς της επίταξης και επειδή δεν συντελέστηκε νόμιμα η απαλλοτρίωση και δεν καταβλήθηκε η αποζημίωση. Υποστήριξε ακόμη ότι τα δικαιώματα της Μονής είναι απαράγραπτα , ότι η κατάληψη είναι παράνομη και ότι για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν εκδόθηκε άδεια από την πολεοδομία του Νομού μας , ούτε πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας. Επίσης κατέθεσε ότι ο Όλυμπος είναι ιστορικό μνημείο, προστατεύεται από την Ουνέσκο , ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από το περιβάλλον και ότι αλλοιώθηκε η φύση της περιοχής.

Επίσης ο πιο πάνω μάρτυρας του μοναστηριού υποστήριξε ότι κινδυνεύει το μοναστήρι και οι τουρίστες από τα άσκαφτα βλήματα και από τις λανθασμένες βολές των αρμάτων μάχης και των επιθετικών ελικοπτέρων. Κλείνοντας την κατάθεσή του υποστήριξε πως η περιοχή έχει μοναδική οικολογική και πολιτιστική αξία και ότι από την επέκταση του πεδίου βολής θίγεται το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και εμποδίζεται η ελευθερία άσκησης της θρησκευτικής λατρείας , και της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης .

ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ

------------------------------------------------------------------

Για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ως μάρτυρας ο νέος υποδιοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου συνταγματάρχης κ. Παντολέων ο οποίος υποστήριξε ότι η επέκταση του πεδίου βολής έγινε ύστερα από επίταξη και νόμιμη απαλλοτρίωση. Κατέθεσε ακόμη ότι το μοναστήρι και οι κτηνοτρόφοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την αποζημίωση και την επίδοση των εγγράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Αποδέχθηκε ότι έχουν γίνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την θερινή εκπαίδευση των 800 ανδρών και γυναικών της Σχολής Ευελπίδων και ότι έχουν γίνει πρόχειρες και λυόμενες αποθήκες για την εγκατάσταση στρατιωτικού υλικού. Αρνήθηκε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των αντιδίκων και υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις έγιναν για έκτακτες στρατιωτικές σοβαρές ανάγκες ( επιθετικά ελικόπτερα, νέα οπλικά συστήματα κλπ ).

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

-----------------------------------------------------

Οι κτηνοτρόφοι δια του δικηγόρου τους κ. Ν. Παπανικολάου ζήτησαν να καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση που αφορά την απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεών τους .

Ο εκπρόσωπός τους κ. Τρ. Καραμήτρος υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι υπέρ της παρουσίας και της παραμονής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της Σχολής Ευελπίδων στην περιοχή , όμως επιθυμούν να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και της μη χρησιμοποίησης οπλικών συστημάτων που φέρουν στην γόμωσή τους απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται για την διάτρηση της θωράκισης των τανκς .

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΥΤΟΨΙΑ

------------------------------------------

Η Ειρηνοδίκης κ. Χρ. Μόσχου διέταξε αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Κυριακή παρουσία της νομικής εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου κας Ζωής Μαυρίδου , εκπροσώπου της ταξιαρχίας Λιτοχώρου , του νομικού συμβούλου της Ιεράς Μονής κ. Σ. Ζιωγάνα και του δικηγόρου των κτηνοτρόφων κ. Ν. Παπανικολάου.

Στη δίκη που διεξήχθη σε ήρεμους τόνους και χωρίς καμία αντιδικία , παραβρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Ν. Κουκουτάτσιος ο οποίος είπε ότι θα αγωνισθεί για την προστασία του Ολύμπου και την απομάκρυνση του πεδίου βολής και ότι αφού μελετήσει την δικογραφία και τα πρακτικά της δίκης θα προβεί σε ανακοίνωση.

Α.Λ