Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Η δίκη των "πράσινων παπουτσιών"



Παρακολουθήσαμε από κοντά την τριήμερη δίκη με τη γνωστή υπόθεση των "πράσινων παπουτσιών" που αφορούσε επεισόδια έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2007 και είχε ως κατηγορούμενους πέντε άτομα για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών, εμπρησμών κ.λ.π , μεταξύ των οποίων και ο φοιτητής Παναγιώτης Κετίκης που βρέθηκε κατηγορούμενος, γιατί φορούσε "πράσινα παπούτσια", που έμοιαζαν με αυτά που φορούσε κάποιος δράστης των επεισοδίων. Θέλουμε τώρα μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου να σημειώσουμε εδώ ορισμένα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση και φυσικά η μνημειώδης και εμπνευσμένη αγόρευση του εισαγγελέα, αλλά και η όλη διαδικασία της δίκης, καθώς και η άψογη στάση του Προέδρου του δικαστηρίου. Ο πατέρας του φοιτητή αποκάλεσε τη δικαιοσύνη βάθρο της δημοκρατίας μετά την έκδοση της απόφασης.
Είπε ο συνήγορος του κατηγορουμένου φοιτητή Παναγιώτη Κετίκη, Χάρης Λαδής προς το τέλος της δίκης : "Επιτρέψτε μου κύριοι δικαστές να βγάλω προς στιγμήν τον μανδύα του υπερασπιστή, για να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον αξιότιμο κ εισαγγελέα, για τον εμπνευσμένο λόγο του, χρέος που νιώθω εντονότερο ως τέκνο φιλολόγων".
Τα παρακάτω αποσπάσματα της εισαγγελικής αγόρευσης, τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, τα παραθέτουμε, όσον είναι δυνατόν κατά λέξη :
"Κάτω από το ιερό επίγραμμα : "ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ και μέσα στον ιερό περίβολο της παλιάς φιλοσοφικής σχολής μια διμοιρία αγνώστων που πολύ νωρίς είχε πιει το κώνειο της μισαλλοδοξίας εξέρασε το μίσος επί της Εθνικής Αμύνης (εννοεί την οδό), σπάζοντας και καίγοντας αδιακρίτως αυτοκίνητα φτωχών βιοπαλαιστών με τέτοια πρωτοφανή αγριότητα, ωσάν να κτύπησαν άθροισμα οφέων και σκορπίων".
Με επιχειρήματα που έκαμψαν και τις τελευταίες αντιστάσεις, όπως π.χ "τα πράσινα παπούτσια δεν φέρουν από κάτω τους την υπογραφή της ενοχής, πλην αν θεωρήσει κανείς ότι αυτά είναι το ανεγνωρισμένο οικόσημο της οικογένειας του φοιτητή. Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου τίναξε δυνατά το δένδρο της αξιοπιστίας των μαρτύρων και γρήγορα άρχισε φυλλοροή : η σκιά της ενοχής παραμέρισε και φάνηκε το φως της αθωότητας".
Όπως ήταν φυσικό το κακουργιοδικείο Κατερίνης αθώωσε ομόφωνα τον "πρασινοσάνδαλο" φοιτητή, όπως τον χαρακτήρισε ο εισαγγελέας κατά την αγόρευση του.
Όπως παρατηρήσαμε στο τέλος της δίκης ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, εφόσον τούτο είναι δυνατόν, περίληψη της αγορεύσεως. Η επίσημη απάντηση ήταν : ¨Ξέρατε ότι θα εκφωνηθεί προφορικός λόγος και ότι όπως είπε ο Όμηρος τα λόγια έπεα πτερόεντα.
Σημειώνεται ότι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης προήδρευσε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Απόστολος Φωτόπουλος, ο οποίος διηύθυνε άψογα την τριήμερη διαδικασία ( εξετάστηκαν δεκαπέντε μάρτυρες, προβλήθηκαν πολλές φορές βιντεοταινίες κ.λ.π. ), πράγμα που αναγνωρίσθηκε από όλους τους παράγοντες. Την εισαγγελική έδρα ως γνωστόν κατείχε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κουκούτσης.
Όλα αυτά έφεραν στο νου μας την πρόσφατη απογοήτευση του συνταγματολόγου Κωνσταντίνου Αλιβιζάτου, ο οποίος διαπίστωσε πτώση του επιπέδου του πολιτικού λόγου στο κοινοβούλιο. Ας περάσει από τα δικαστήρια Κατερίνης...

Α.Λ.