Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009
26Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓOΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΟΚΑΝΑ)
Από τη συνέντευξη του κ. Σίμου Συμεών
"Νάρκη σημαίνει παγίδα, Ναρκωτικό, φάρμακο που ναρκώνει"
Κάθε χρόνο κάνουμε αναφορά με μεγάλα λόγια στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Μάστιγα την αποκαλέσαμε τη χρήση, ημέρα πένθους και σκότους και να αναρτηθούν μαύρα πανιά στη θέση των εθνικών συμβόλων και να υπάρξει σιγή ενός λεπτού παγκοσμίως για τους αδικοχαμένους ανθρώπους που είναι κυρίως Νέοι και να σταματήσει το κακό της λερναίας ύδρας.
Δεν αναφερόμαστε όμως στον ατομικισμό που είναι μια μεγάλη αιτία απομόνωσης από τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και όλες τις άλλες σχέσεις της ανθρώπινης κοινωνία που συντελούν στη διαμόρφωση της και οπωσδήποτε στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των εξαρτησιογόνων που παίρνει όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις.
Με την εγωπάθεια, την αλαζονεία και την ατομικότητα δημιουργούμε μόνο ανταγωνισμούς ανταποδοτικού χαρακτήρα και φθάνουμε στην Αποχή, όπως κατεδείχθη και πρόσφατα στον πολιτικό στίβο. Αποχή από όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στη βοήθεια των χρηστών, οι οποίοι μας έχουν ανάγκη, γιατί είναι πρόσωπα με σημαντικές αδυναμίες και χρήζουν θεραπείας και λήψης πρόνοιας για επανένταξη, Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, είναι άρρωστοι και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι να ονομάζονται ναρκομανείς. Νάρκη σημαίνει παγίδα, Ναρκωτικό, φάρμακο που ναρκώνει. Εμείς σαν πολιτεία επιλέξαμε αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία των περισσοτέρων ασθενειών και από αυτά κάνουν χρήση αυτοί οι άρρωστοι και έχουν εξαρτηθεί.
Τα κέντρα πρόληψης λειτουργούν συλλογικά, έχουν ξεχάσει τη λέξη "εγώ" και λένε : "εμείς με την πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων με όλα τα εκπαιδευμένα στελέχη μας θα εργαστούμε όσο είναι δυνατόν πιο αποδοτικά στα πλαίσια κάποιου εθνικού σχεδίου δράσης, συντονισμού, μέσω του οποίου συζητείται μάλιστα να αναβαθμιστούμε σαν Κέντρα, ώστε με την εκπαίδευση από τα Κέντρα εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ να αποτελέσουμε αιχμή του δόρατος για αυτόν τον αγώνα της καταπολέμησης της ουσιοεξάρτησης". Παρόλο ότι οι ευρωπαϊκές εκθέσεις για τη σημερινή κατάσταση χρήσης επαινούν την Ελλάδα και την Αυστρία ότι πρωτοστατούν στην Πρόληψη με αποτέλεσμα να δίνουν μείωση της χρήσης στη χώρα μας κατά 9% σε πληθυσμό 17-19 ετών και 3% σε πληθυσμό 12-65 ετών, το Κέντρο μας, έχοντας επίγνωση την αλματώδη αύξηση των θανάτων, την αύξηση του αριθμού των χρηστών παγκοσμίως, την εξάπλωση των ουσιών στα σχολεία, την ανημπόρια και την τραγικότητα που βιώνουν κυρίως οι χρήστες νέοι άνθρωποι μπροστά στα κοινωνικά αδιέξοδα που αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα, υλοποιεί προγράμματα πρόληψης, έχοντας αρωγούς και συμπαραστάτες την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, συλλόγους για την ανάπτυξη ενός συνεχούς μετώπου πρόληψης που θα ευαισθητοποιεί τους νέους ανθρώπους να μπαίνουν ενεργά στη ζωή και να μην παραιτούνται.
Με συντονισμό Πολιτείας και πολιτών πρέπει να ληφθούν μέτρα ουσίας και μέτρα προσέγγισης στην Πρόληψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υποδεικνύοντας κάποιον, επιτέλους, άλλον τρόπο ζωής που να βασίζεται σε συλλογικές αξίες και ανθρωπισμό μέσα σε συντριβάνια, ψυχαγωγικά κέντρα, εντευκτήρια, επαγγελματικές στέγες και σε χώρους που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι με προσωπική τους εργασία, όπως είχαμε κατονομάσει το χώρο του Ψυχιατρείου Πέτρας.
Πιστεύουμε πως οι μονοδιάστατες τακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος εξάρτησης δεν είναι λύση. Δεν ωφελεί μόνο το χάπι, αλλά επιβάλλεται η πρόληψη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο πολυδιάστατο, πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα σε σημαντικό βαθμό τον κοινωνικό ιστό και τη συνοχή της κοινωνίας μας, γιατί το πολυπαραγοντικό αντιμετωπίζεται μόνο με δράσεις Πρόληψης.