Το κάπνισμα θα γίνει…καπνός;
Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον Νόμο 3730/2008 που αφορά την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». Εντός αυτού περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος! (άρθρα 1-6 Ν.3730/2008).
Τι ακριβώς προβλέπεται;
Από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για τους καπνιστές καθώς και στα παντός είδους κυλικεία.
Επίσης απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιορισθούν για καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων και στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων…
Η απαγόρευση ισχύει και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μπουζούκια κλπ.), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.
Ωστόσο, τα ως άνω καταστήματα, εμβαδού έως 70 τ.μ., θα χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
Επιπλέον, στα ως άνω καταστήματα είναι δυνατή η διαμόρφωση καπνιστηρίων (εντός των οποίων απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή ανηλίκων), εφόσον όμως διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο χώρο και διαθέτουν δικό τους σύστημα εξαερισμού. Ο ειδικός χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα και ρυθμού του ανακυκλούμενου αέρα και επιφάνειας, όπως περιγράφεται στην Υπουργική απόφαση, η οποία δεν έχει σταλεί ακόμη (!) ούτως ώστε να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αλλά αναμένεται εντός των ημερών.
Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή του καταστήματος.
Όσον αφορά τα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο εμβαδού άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορεί να φθάσουν στο 40% της συνολικής επιφάνειας και το διαχωριστικό θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.
Η άδεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ειδικού χώρου θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Όποιο κατάστημα δεν έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου μέχρι την 1η Ιουλίου 2009 δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση.
Ποιο είναι όμως το κοστολόγιο της παράβασης;
Πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ για όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού.
Όσο για τους παραβάτες-υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων και καταστημάτων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, επιβάλλεται πρόστιμο έως 1.000 ευρώ.
Αν η παράβαση επαναληφθεί, επιβάλλεται πρόστιμο έως 2.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση τρίτης παράβασης το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 20.000 ευρώ.
Τέλος στην περίπτωση τέταρτης και κάθε επόμενης παράβασης, ανακαλείται προσωρινά ή και οριστικά η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
Οι καταγγελίες των παραβάσεων θα γίνονται σε ειδικό τετραψήφιο αριθμό (1142) από όποιον επιθυμεί, καταστηματάρχη, θαμώνα, περαστικό κλπ. ενώ ο ίδιος αριθμός θα προσφέρει και συμβουλές απεξάρτησης από το τσιγάρο και οδηγίες προς τους καταστηματάρχες.
Όποιος λοιπόν, θέλει να καπνίζει, μπορεί να καπνίζει εντός του ειδικά διαμορφωμένου χώρου. Δεν απαγορεύεται σε κανέναν το κάπνισμα. Δικαίωμα του καθενός είναι να καπνίζει. Υποχρέωσή του όμως, νομοθετημένη πλέον, είναι και το να μην ενοχλεί τους άλλους. Κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προστατεύει την υγεία των πολιτών της. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας νοσεί, προτεραιότητα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος; Αντικαπνιστικά μέτρα όμως, έχουν ληφθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Στην Τανζανία από το 2003 απαγορεύεται το κάπνισμα καθώς και η διαφήμιση προϊόντων καπνού από εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Η αντίδραση ανέκαθεν υπήρξε απαραίτητο συστατικό στη συνταγή της αλλαγής και της πρωτοπορίας. Κι αν οι υπέρμαχοι αυτής ενστερνίζονται αυτό που κάποτε είχε πει ο Freud, ότι δηλαδή «Αν κατορθώσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τον έρωτα δεν θα ζήσεις περισσότερο. Απλώς θα σου φαίνεται ότι η ζωή διαρκεί περισσότερο», τότε νομίζω ότι εν προκειμένω αξίζει να ζεις με μια τέτοιου είδους «ψευδαίσθηση»…