Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εκατομμύρια οι εξαρτημένοι... Σταθερή ή ελαφρά μειωμένη η κατανάλωση ναρκωτικών, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ

kerkyraikialepou.blogspot.com

Στα ίδια επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις σε πτώση βρίσκεται η ζήτηση για οπιούχα ναρκωτικά ή κοκαΐνη αναφέρει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, τα συνθετικά ναρκωτικά (αμφεταμίνες και χάπια) έχουν συνεχώς ευρύτερη διάδοση, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η παραγωγή τους.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει η έκθεση ότι η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν όπου παράγεται το 93% της παγκόσμιας παραγωγής μειώθηκε κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει μία «εντυπωσιακή», όπως χαρακτηρίζεται μείωση στην παραγωγή κοκαΐνης στη Κολομβία, φτάνοντας μάλιστα σε χαμηλό επίπεδο πέντε ετών. Οι τιμές του ναρκωτικού καταγράφουν άνοδο σε πολλές χώρες, επισημαίνεται ακόμη.

Πάντως, κατά την έκθεση η μαριχουάνα είναι το ναρκωτικό με την μεγαλύτερη διάδοση στον κόσμο με τους χρήστες να φτάνουν τα 167 εκατομμύρια, αν και σε αυτούς περιλαμβάνονται και όση κάνουν περιστασιακή μόνο χρήση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εξαρτημένων από σκληρά ναρκωτικά είναι περίπου 28 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ενώ 11-21 εκατομμύρια είναι όση κάνουν χρήση ναρκωτικών με ενέσεις. Δεκάδες εκατομμύρια είναι οι χρήστες συνθετικών ναρκωτικών.

Για την Ελλάδα, η έκθεση σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν αναζητήσει θεραπεία για ναρκωτικά έκαναν χρήση οπιούχων (συμπεριλαμβάνεται και η ηρωίνη) και σε μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η κάνναβη, η κοκαΐνη και τα υπνωτικά ή ηρεμιστικά χάπια.

Τα εγκλήματα που σχετίζονται με την κατοχή ναρκωτικών είχαν άνοδο στο διάστημα 2004-2006, επισημαίνει ακόμα η έκθεση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ