Ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης περί τα μέσα του 2010 αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «κατάλληλα» τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων και «βραχύβιο» τον αρνητικό πληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
«Τα σημερινά επιτόκια παραμένουν κατάλληλα, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των πληροφοριών και αναλύσεων που ήταν διαθέσιμες από τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ της 4ης Ιουνίου μέχρι σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Ο ίδιος προέβη, εξάλλου, στην εκτίμηση ότι «η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε αρνητική περιοχή, τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις και αντικατοπτρίζει, κυρίως, παροδικές καταστάσεις». «Μετά την επάνοδο σε θετικό πληθωρισμό, αναμένουμε μετριασμένες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών», είπε ο κ. Τρισέ.
«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στοιχείων και η εξέταση των πληροφοριών δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει πιθανά εξασθενημένη φέτος αλλά εκτιμάται ότι η υποχώρησή της θα είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Κοιτώντας στον επόμενο χρόνο, μετά από μία φάση σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η προσφορά ρευστότητας, ύψους 442 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα «αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το βαθμό ρευστότητας των τραπεζών και να στηρίξει την ομαλοποίηση των χρηματαγορών», είπε ο κ. Τρισέ.
Οσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, «το ΔΣ της ΕΚΤ καλωσορίζει τους προσανατολισμούς των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τις διαρθρωτικές πολιτικές, υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρωζώνης», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ