Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Απαλλακτικό βούλευμα για το Νομάρχη, για τις προσλήψεις με συμβάσεις έργου.

Το βούλευμα έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, δηλώνοντας πανηγυρικά δικαιωμένος μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.
«Δεν μπορώ μετά από αυτή την εξέλιξη παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη και τη βεβαιότητά μου ότι θα δικαιωθώ πλήρως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης», δήλωνε ο νομάρχης.
Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε η αιτία να δημιουργηθεί μια σοβαρή θεσμική ανωμαλία, «η οποία θα αποκατασταθεί πλήρως με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης».
Σε βάρος του νομάρχη είχε ασκηθεί τον Απρίλιο του 2008 ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις συμβάσεις έργου στη Νομαρχία. Η προκαταρκτική εξέταση είχε παραγγελθεί έπειτα από ερώτηση στη Βουλή και αναφορά στον Εισαγγελέα του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και περίεργες μεθοδεύσεις.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία σε βάρος του Απ. Παπατόλια και αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία εναντίον του για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Σύμφωνα με το βούλευμα, προκύπτει ότι δεν προβλέπεται για την κατάρτιση συμβάσεων έργου η δημοσίευση προκήρυξης και η τήρηση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είχαν την ευχέρεια να πληροφορηθούν το γεγονός από το ΦΕΚ, το οποίο διατίθεται ελεύθερα.
Αναφέρεται ακόμη ότι εφόσον δεν υφίσταται νόμιμη υποχρέωση του νομάρχη να προβεί σε ανακοίνωση πριν την κατάρτιση των συμβάσεων έργου, «ο κατηγορούμενος με το να παραλείψει να προβεί σε σχετική αναγγελία, ουδέν υπηρεσιακό καθήκον παρέβη».
Σχετικά με την επιλογή των συμβασιούχων, το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος, επιλέγοντας τα πρόσωπα, με τα οποία κατήρτισε τις επίδικες συμβάσεις έργου έναντι των συνυποψηφίων τους δεν ενήργησε καθ’ υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής τους ευχέρειας, αλλά εντός αυτών και δεν παραβίασε υπηρεσιακό του καθήκον.
Ο κ. Παπατόλιας εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα αργήσει να παρουσιάσει και άλλα απαλλακτικά βουλεύματα και να δικαιωθεί σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν σε ποινικές διώκεις ή ποινικές διαδικασίες, που έχουν κινηθεί από τον τέως Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου.
Όπως είπε, «ήταν τόσο καθαρή και σαφής αυτή η υπόθεση από την πρώτη στιγμή που δεν γεννήθηκε ποτέ σε κανέναν αμφιβολία για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνεια» και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για εξέλιξη που δικαιώνει απολύτως την αρχική μας θέση. Και επιλέξαμε ακριβώς αυτή τη μέθοδο της δημοσιοποίησης της ολοκλήρωσης της δικαστικής υπόθεσης, διότι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν πρωτοσέλιδα που ανακοίνωναν την έναρξη της ποινικής διαδικασίας», ανέφερε.
Επανέλαβε ότι δόθηκε υπερβολική δημοσιότητα στην προκαταρκτική εξέταση και στην άσκηση ποινικής δίωξης. Δημοσιότητα δυσανάλογη, όπως είπε, με το αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας, που είχε ως αποτέλεσμα, «πολύ συχνά να δημιουργείται μια ψευδής, εσφαλμένη, χαλκευμένη επίθεση για την ενοχή ενός προσώπου, ενώ κανείς -και αυτό ήταν το παράδοξο- δεν γνώριζε την κατάληξη της υπόθεσης, που είχε τύχει τόσο ευρείας δημοσιότητας στο ξεκίνημά της».
Σύμφωνα με τον νομάρχη, η εξέλιξη στην υπόθεση των συμβάσεων έργου δικαιώνει πλήρως τη θέση που εξαρχής διατύπωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: ό,τι η διαδικασία εξελίχθηκε με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.
«Αυτός –τόνισε- ήταν ο λόγος που ασκήθηκε τότε κριτική στον τέως προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Διότι δεν ανταποκρινόταν με επάρκεια στον τρόπο που θα έπρεπε να ασκήσει τα καθήκοντά του».
Εκτός της αυθαίρετης ή παράνομης, όπως είπε, δημοσιοποίησης της προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Παπατόλιας προανήγγειλε ότι σύντομα θα επιστρέψει στο θέμα σχετικά με την αναφορά που έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας.
Ο δικηγόρος Γ. Σινέλης ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή τόσο ο νομάρχης όσο και εγώ είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Με το βούλευμα που εξέδωσε αποκατέστησε την πραγματικότητα, το κύρος της και αποδείχθηκε ότι δρα ανεπηρέαστη. Πιστεύουμε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα απαλλακτικά βουλεύματα. Είναι δεδομένο ότι αποδείχθηκε ότι δεν έπρεπε να ασκηθεί προκαταρκτική εξέταση για τις προσλήψεις που αποτέλεσε την αφορμή για τη θεσμική ανατροπή. Εάν δεν είχε σημειωθεί αυτή η προκαταρκτική, δεν θα είχε σημειωθεί η θεσμική ανατροπή.»
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Αναρτήθηκε από magnitis