Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ν.Ε. του ΣΥΝ ΠΙΕΡΙΑΣ :

εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας

αιτία για το θάνατο του άτυχου εργάτη"


Η Ν.Ε. καταγγέλλει στον λαό της Πιερίας την εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας που
κόστισε τη ζωή σε εργαζόμενο της ΔΕΥΑΚ χθες το πρωί.

Ο άτυχος εργάτης καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων δουλεύοντας μέσα σε όρυγμα αποχέτευσης βάθους δυόμισι μέτρων. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο θάνατο αφού δεν υπήρχαν μέτρα αντιστήριξης των τοιχίων του ορύγματος, δεν φορούσε κράνος και εργαζόταν σύμφωνα με πληροφορίες μόνος μέσα στο όρυγμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα η θέση του σώματός του για να ανασυρθεί γρήγορα.

Καταδικάζουμε τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν αρμοδίως και τις υιοθέτησε εν μέρει και η Αστυνομία Κατερίνης μιλώντας για όρυγμα περίπου 1,75 μέτρων ώστε να μην απαιτούνται μέτρα αντιστήριξης. Θεωρούμε ότι η απόκρυψη των αιτιών του ατυχήματος είναι το ίδιο εγκληματική γιατί δεν διευκολύνει μόνο τους υπεύθυνους αλλά δυσχεραίνει και τη λήψη μέτρων προστασίας, προετοιμάζοντας δυστυχώς το επόμενο ατύχημα.

Είναι το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα της ΔΕΥΑΚ τα δύο τελευταία χρόνια κάτι που κάνει αντικειμενικά υπεύθυνη την ηγεσία της ΔΕΥΑΚ αλλά και την πολιτική της ηγεσία, τον Δήμο Κατερίνης.

Είναι απαράδεκτο για λίγα χρήματα, για λίγο χρόνο καθυστέρησης του έργου ή από αμέλεια και αδιαφορία, να χάνονται ζωές εργαζομένων σε Δημοτική Επιχείρηση που πρόσφατα γέμισε με πλουσιοπάροχα μπόνους τα στελέχη της. Επί τέλους πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή;

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους εργαζόμενους όλης της Πιερίας να μην δεχτούν την παραμικρή έλλειψη μέτρων προστασίας, να προστατεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα, την ίδια τους τη ζωή, στηριγμένοι στον αγώνα τους, την αλληλεγγύη τους, στα σωματεία τους.

Απαιτούμε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να βρίσκονται συνεχώς στους χώρους εργασίας ελέγχοντας την λήψη των μέτρων ασφαλείας, υποδεικνύοντας αλλά και παίρνοντας αυστηρά μέτρα.

Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην κλίμακα της ιεραρχίας.

Είναι υποχρεωμένοι ο Δήμος Κατερίνης, η ΔΕΥΑΚ και όλοι οι εργοδότες να θέτουν πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων, και όχι το κέρδος ή τη μείωση του κόστους του έργων.

Η Ν.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργάτη .

Κατερίνη 23 / 7 / 09

Ν.Ε. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ.