Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Οδοιπορικό στην Παλιά Χράνη Πιερίας






Ένα μικρό οδοιπορικό κάναμε στην Παλιά Χράνη Πιερίας με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χράνης Χαρισόπουλο Γεώργιο, προκειμένου να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την περιοχή και την ιστορία της.
Η Παλιά Χράνη βρίσκεται σε ένα όμορφο μέρος και το κλίμα της είναι υπέροχο, αφού είναι ξηρό και δεν υπάρχει υγρασία. Η περιοχή είναι εύφορη με πολλά οπωροφόρα δέντρα και αγροτικά προϊόντα.
Μιλώντας ο κ. Χαρισόπουλος για την ιστορία της Παλιά Χράνης, όπου σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά λίγα σπίτια και όπου στη μέση του χωριού στέκεται περήφανη η εκκλησία της Αγίας Κυριακής που χτίστηκε το 1864, μας λέει πως η Χράνη κατοικείτο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αυτό το γεγονός το μαρτυρούν και τα αρχαία ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, πολλά από τα οποία έχει ανακαλύψει ο ίδιος ο κ. Χαρισόπουλος στα χωράφια που οργώνει όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία ευρήματα έχει παραδώσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Οι πρώτοι κάτοικοι στη νεότερη ελληνική περίοδο ήταν μία οικογένεια των Τζαικαίων που βρέθηκαν στην περιοχή επί τουρκοκρατίας, όπου είχαν πάρει το τσιφλίκι στο χωριό και μετέπειτα ήρθαν πέντε αδέρφια από την Σπάρτη κυνηγημένοι από τους Τούρκους ονομαζόμενοι Χαρισόπουλοι γύρω στο 1860. Αργότερα ήρθαν και άλλοι κάτοικοι και κατόπιν το 1922 κατέφτασαν στην Παλιά Χράνη και οι πρόσφυγες με την Μικρασιατική καταστροφή.
Μετά την κατοχή και κυρίως με τον εμφύλιο πόλεμο πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν το χωριό και από διακόσιες οικογένειες που είχε, απόμειναν γύρω στις εκατόν τριάντα οικογένειες.
Το 1950-1955 προκλήθηκαν στο χωριό μεγάλες καταστροφές από καταρρακτώδεις βροχές και η Παλιά Χράνη υπέστη καθιζήσεις του εδάφους γύρω από την περιοχή, αφού κάποιοι είχαν αποψιλώσει και τα δάση εδώ τριγύρω. Από τότε και μετά επιδιώξαμε να γίνει νέος οικισμός.
Έτσι το 1973 δημιουργήθηκε η Νέα Χράνη και όλοι οι κάτοικοι μεταφερθήκαμε εκεί.
Α.Λ