Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Δημοκρατικό έλλειμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης







Χέρι χέρι πλειοψηφία μειοψηφία αρνήθηκαν τη συζήτηση

για τις μηνύσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο


του Αντώνη Μάντζιου, οικονομολόγου,

μέλους της Ν.Ε. του ΣΥΝ Πιερίας


Με έκπληξη παρακολουθήσαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο την πλειοψηφία και την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου να αρνούνται να συζητήσουν το θέμα της υποβολής μηνύσεων, μηνύσεων εκ μέρους όλων των μελών της Ηγεσίας του Δήμου Κατερίνης κατά δημότη που άσκησε κριτική αλλά και κατά των εντύπων που τις δημοσίευσαν (οι τελευταίοι μηνύθηκαν από τον κ. Σατραζέμη).

Το θέμα έθεσε ο κ. Γρηγοριάδης και ανεξάρτητα του τρόπου και της τεχνικής της διατύπωσής του ήταν σαφές ότι ζητούσε την συζήτησή του προ ημερήσιας διάταξης σαν θέμα δημοκρατίας, σαν θέμα προσβολής συνταγματικών δικαιωμάτων, σαν θέμα που προσβάλει την ίδια την πόλη της Κατερίνης.

Το θέμα το χειρίστηκε ο κ. Λεμονόπουλος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος έφθασε να αναρωτηθεί αν έχει σχέση ο κ. Γρηγοριάδης με την Δημοκρατία ενώ κατά τη διαδικασία των φραστικών ανταλλαγών του προέδρου με τον κ. Γρηγοριάδη ακούστηκε εκτός μικροφώνου ο κ. Σατραζέμης να λέει «….. να με στείλετε στη πυρά, να με στείλετε στα γκούλαγκ» αναφερόμενος προφανώς στον κ. Γρηγοριάδη.

Το περίεργο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έθεσε η ίδια το θέμα των μηνύσεων αλλά στην αρχή δεν αντελήφθη το θέμα που έθεσε ο κ. Γρηγοριάδης και στη συνέχεια αρνήθηκε δια της σιωπής της να υποστηρίξει τη συζήτηση του θέματος υποτασσόμενη στην διαδικασία του κ. Λεμονόπουλου αλλά και των αντιδράσεων μελών της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό της διαδικασίας ότι μέλη του δημοτικού συμβουλίου στους διαδρόμους δήλωναν ότι δεν ρωτήθηκαν για την συζήτηση ή μη του θέματος, κατά τη συνεδρίαση όμως ανέχτηκαν το αποτέλεσμα του προέδρου χωρίς να ζητήσουν να καταγραφεί έστω η διαφωνία τους.

Η μη συζήτηση του θέματος των μηνύσεων, η όλη διαδικασία της συζήτησης , οι χαρακτηρισμοί του προέδρου, η εκτός μικροφώνου άποψη του κ. Σατραζέμη, η σιωπή του κ. δημάρχου, η σιωπή της μείζονος αντιπολίτευσης, η διαφωνία δημοτικών συμβούλων εκτός της συνεδρίασης, δείχνει ένα μεγάλο πρόβλημα ελλείμματος δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Αυτό ενισχύεται και από τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που συνέταξε ο τότε πρόεδρος κ. Σατραζέμης και υποστήριξε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο οι ερωτήσεις προς τον δήμαρχο για τρέχοντας επίκαιρα ζητήματα κατατίθενται γραπτώς και απαντώνται γραπτώς από τον Δήμαρχο σε προθεσμία ενός μήνα, σε μια προσπάθεια το Δημοτικό Συμβούλιο να απονευρωθεί, να χάσει την επικαιρότητά του, τη ζωντάνια του, να μην είναι ελκυστικό στους πολίτες, να πνιγεί μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των αόριστων απαντήσεων.

Όταν σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, μηνύουν δημότη για κριτική που άσκησε δημότης σε ήσσονος σημασίας θέμα στρεφόμενος κατά της δημοτικής αρχής και όχι κατά των ιδίων προσωπικά.

Όταν μηνύονται τρεις εκδότες και ένας διευθυντής εφημερίδας από τον αναπληρωτή δήμαρχο μαζί με τον δημότη,

όταν αυτό αποτελεί μείζον θέμα για την κοινωνία της Πιερίας με αναφορές και σε όλη την Ελλάδα, τότε δεν μπορεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να μιλά για προσωπικό θέμα ( άλλωστε οι μηνύσεις έγιναν με την ιδιότητα του μέλους της δημοτικής αρχής), δεν μπορεί να μην αποτελεί θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτα από όλα για ενημέρωση, και μετά για ανταλλαγή απόψεων και εν τέλει για την εξεύρεση λύσης που δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση των μηνύσεων.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή συναινούντος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν γνωρίζουμε αν στη συναίνεση βοήθησαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κάνουν ένα βήμα παραπέρα αφού μετά τις μηνύσεις της ηγεσίας του Δήμου αρνούνται και να συζητήσουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή τα ζητήματα της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών, του διαλόγου και της αντιπαράθεσης των απόψεων είναι οξυγόνο για την πολιτεία, επειδή φοβούμαστε ότι κάποιοι είναι κλεισμένοι στα κάστρα της εξουσίας, τωρινής, παρελθούσης ή μελλοντικής, αποκομμένοι από την κοινωνία και φορώντας τα ρούχα του πονηρού ράφτη του βασιλιά, είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδείξουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και αυτό το γνωρίζουν και καλούμε και να το βροντοφωνάξουν όλοι οι πολίτες στηρίζοντας μια ριζική αλλαγή στα πράγματα του Δήμου της Κατερίνης.

Κατερίνη 27 / 8 / 2009