Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Πεντηκοστή έβδομη στη διαφθορά η Ελλάδα

Στην 57η θέση της διαφθοράς , σε σύνολο 180 χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αντίκτυπο της υπόθεσης Siemens και των ομολόγων.

Στην ετήσια έκθεσή της, η οποία καλείται «The 2009 Global Corruption Report», η οργάνωση αναφέρεται στην στενή σχέση και εμπλοκή του επιχειρηματικού κόσμου με τη δημόσια διοίκηση και στις παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες και καταργούν τον ανταγωνισμό, υιοθετώντας αδιαφανείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων, αγαθών και υπηρεσιών.

Στη φετινή αναφορά παρατίθενται μια σειρά από περιπτώσεις κατά τις οποίες διευθυντές, βασικοί μέτοχοι και άλλοι εμπλεκόμενοι εντός των επιχειρήσεων, καταχρώνται της ισχύος τους για προσωπικό όφελος, εις βάρος των ιδιοκτητών, επενδυτών, υπαλλήλων και της κοινωνίας γενικότερα.

Στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υποθέσεις των μαύρων ταμείων της Siemens, αλλά και των δομημένων ομολόγων – υποθέσεις τις οποίες η «Διεθνής Διαφάνεια» συνδέει με διαφθορά συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων και προσώπων. Κάνοντας εκτενή περιγραφή του χρονικού των δύο σκανδάλων, η «Διεθνής Διαφάνεια» χαρακτηρίζει την υπόθεση Siemens "σταθμό" για τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσδιορίζοντας στα 12 εκατ. ευρώ το μάυρο χρήμα με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν. Όσον αφορά το σκάνδαλο των δομημένων ομόλογων, η έκθεση εκτιμά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν ζημιά ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις διώξεις που έχουν ασκηθεί για το θέμα. Τα ονόματα των Θ. Τσουκάτου, Σ.Τσιτουρίδη και Ευ. παπαδόπουλου και Ν. Τσουράκη είναι κάποια από αυτά που αναφέρονται.

Η διαφθορά όμως δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό σπορ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε η «Διεθνής Διαφάνεια» το 10% των διευθυντικών στελεχών που ρωτήθηκαν, απάντησαν πως δωροδόκησαν προκειμένου να κλείσουν συμφωνίες με δημόσιους οργανισμούς, την ίδια στιγμή που ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχασε τέτοιου είδους συμφωνίες εξαιτίας δωροδοκίας από ανταγωνιστή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το 50% των διευθυντικών στελεχών από χώρες του ΟΟΣΑ ανέφεραν ότι χρησιμοποιείται «μέσο» για να «κερδηθούν» δημόσια συμβόλαια σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Το δε κόστος της πολιτικής διαφθοράς, στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο, εκτιμάται μεταξύ 20-40 δισ. δολαρίων ετησίως!

Διαβάστε την έκθεση εδώ Νέο παράθυρο.
Από TVXS