Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πρέβεζα: μια πόλη...με ιστορία.


Κορυφαίο γεγονός το B΄ Διεθνές Συμπόσιο.

Για τέσσερεις ημέρες η πόλη της Πρέβεζας θα γίνει αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης με αφορμή το Β' Διεθνές συμπόσιο το οποίο θα διεξαχθεί από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου στο νέο Συνεδριακό Κέντρο
Το Β΄ Διεθνές Συμπόσιο με θέμα την πρόσφατη επιστημονική έρευνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, από την ύστερη βυζαντινή περίοδο έως τα μέσα του 20ού αιώνα

θα αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για την πόλη της Πρέβεζας. Παίρνουν μέρος περίπου 100 σύνεδροι από Πανεπιστήμια της Ελλάδας...

και του εξωτερικού (Αγγλία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Δανία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Χιλή) οι οποίοι θα προβούν σε ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την ιστορία, το λαϊκό πολιτισμό, την αρχαιολογία, την κοινωνία, την οικονομία, την ανθρωπογεωγραφία, το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και την καλλιτεχνική δημιουργία

Την οργάνωση του Συμποσίου- έχουν αναλάβει ο Δήμος της Πρέβεζας, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν τους στόχους της διοργάνωσης υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα που αυτή έχει για την πόλη.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας τόνισε ότι η πραγματοποίηση του Β΄Διεθνούς Συμποσίου( 20 χρόνια μετά το πρώτο) θα αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει στη στήριξη του συγκεκριμένου συμποσίου και τόνισε ότι ως δήμος είχαμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης. «Θα ακούσουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα» τόνισε ο κ.Κλάπας και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Ο ίδιος κάλεσε όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συμποσίου σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή μας θα δείξουμε ως κοινωνία ότι ενδιαφερόμαστε για τις ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας μας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας πάντως δεν παρέλειψε να σχολιάσει την έλλειψη αρωγής από την πολιτεία (και κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού) προτείνοντας την δημιουργία ενός φορέα που θα χρηματοδοτεί σε μόνιμη βάση τέτοιες εκδηλώσεις.




Διαμόρφωση μιας νέας εικόνα

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου ,Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα για τη διοργάνωση του συμποσίου και στάθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή από συνέδρους εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. «Θα έχουμε ένα εξαιρετικό συναπάντημα δοκιμασμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους και ελπιδοφόρων επιστημόνων της νέας γενιάς» τόνισε η κ. Βρέλλη.

Επεσήμανε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση νέων ιστορικών δεδομένων σε θεματικές ενότητες που ξεκινούν από την ύστερη Βυζαντινή Περίοδο και καταλήγουν στα μέσα του 20ου αιώνα. Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με την κ. Βρέλλη θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για τα τοπικά δρώμενα και η κ. Βρέλλη σημείωσε ότι στο συμπόσιο θα δοθεί βαρύτητα, ισόποσα, στην προσέγγιση του πολιτισμού της Πρέβεζας, πνευματικού και υλικού, λόγιου και λαϊκού.

«Θα θέλαμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη της Πρέβεζας» ανέφερε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και ευχαρίστησε το Δήμο Πρέβεζας , το Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και το ίδρυμα Ακτία Νικόπολις που στήριξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.




Ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει για την Πρέβεζα η διοργάνωση του συγκεκριμένου συμποσίου η κ. Βρέλλη τόνισε ότι «μέσα από τις εισηγήσεις του συμποσίου η Πρέβεζα βγαίνει από την επιστημονική και βιβλιογραφική αφάνεια και αναδεικνύεται. Η Πρέβεζα μπαίνει στην ομάδα των παραθαλάσσιων πόλεων της Ελλάδος που είχαν τη δική τους ιστορία και δημιούργησαν το δικό τους τοπικό πολιτισμό με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, ιδιαιτερότητες οι οποίες την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική για την επιστημονική έρευνα»

Την πεποίθηση ότι το Β' Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» Νίκος Καράμπελας. ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης αντίστοιχων θεματικών συνεδρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον κόσμο της Πρέβεζας ς στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 7:30 στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος, στην οποία εκτός από τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια κατάθεση πολιτιστικής μουσικής παραγωγής ντόπιων συνόλων.

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάκης Σολδάτος εξέφρασε την άποψη ότι το Συμπόσιο θα δώσει νέα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή ενώ όλοι δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην έκδοση των πρακτικών της διοργάνωσης.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο ενώ οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα «Νικόλαος Κονεμένος» στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της Πρέβεζας.

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου.