Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ : "ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ"

Συνέντευξη στον Αποστόλη Λέινα

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που αναφέρεται σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πιερίας, ο δικηγόρος Κώστας Δημόπουλος, στον δημοσιογράφο Αποστόλη Λέινα. Η συνέντευξη δόθηκε στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Δημόπουλου που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη. Το σύνθημα του Κώστα Δημόπουλου είναι «καθαρά χέρια, καθαρές κουβέντες».

ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Α.Λ: Μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Πιστεύεις ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ξεπεράσει τα γνωστά εσωτερικά της προβλήματα;

Κ.Δ: Η Νέα Δημοκρατία πέρασε μια κρίση από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009. Αυτή η κρίση είχε πολλές γενεσιουργές αιτίες. Η πρώτη όμως και κυριότερη ήταν η εμπλοκή ορισμένων στελεχών στις γνωστές γκρίζες υποθέσεις. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αποσπούν την προσοχή του πρωθυπουργού από την άσκηση του κυβερνητικού του έργου και να αφοσιώνεται στη διαλεύκανση των υποθέσεων, αλλά και το χειρότερο, στην εξισορρόπηση των τάσεων μέσα στο χώρο, διότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν ισχνή. Είχαμε δύο ατυχή συμβάντα με δεύτερο αυτό του Τατούλη, τα οποία επέτρεπαν στον κάθε «άνανδρο πολιτικό» της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, να εκβιάζει τον πρωθυπουργό και να τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός λόγω των δεινών ικανοτήτων του προχωρούσε το κυβερνητικό του έργο με τεράστιες επιδόσεις, θα μπορούσα να πω ιστορικές για τον τόπο μας. Αναφέρω για παράδειγμα την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που ήταν ένα έργο ζωής. Οι γενιές μας δεν φαντάζονταν ότι θα το έβλεπαν να ολοκληρώνεται. Σήμερα πηγαίνεις από την Κατερίνη στα Γιάννενα σε δυόμιση ώρες, ενώ πριν από λίγα χρόνια πήγαινες στα Γιάννενα σε έξι ώρες με την ψυχή στο στόμα. Επίσης η πώληση της Ολυμπιακής, η οποία βάραινε τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου λόγω της μαύρης τρύπας που διαιωνιζόταν σε βάθος δεκαετιών λόγω των ασύδοτων προσλήψεων κατά την εποχή συστήματος ΠΑΣΟΚ.

ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ», Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Α.Λ: Προβλέπεις ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου;

Κ.Δ: Με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπω αυτοδυναμία σε κανένα από τα δύο κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία κάνει αλματώδη βήματα. Κλείνει τη διαφορά που ήταν αρκετά μεγάλη και πιστεύω ότι δεν ήταν η διαφορά αυτή που φαινόταν στα γκάλοπ. Και το λέω αυτό όχι για να παρηγορήσω τους νεοδημοκράτες, αλλά γιατί η αίσθηση που υπήρχε στις ευρωεκλογές ήταν ότι η διάφορα ήταν μεγαλύτερη από 7 μονάδες και αυτή η αίσθηση δημιουργήθηκε από τα γκάλοπ, ενώ παρά την τεράστια αποχή που δημιουργήθηκε από το χώρο της συντηρητικής παράταξης , η διαφορά ήταν μόλις 4.4%.

Α.Λ: Βλέπεις δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία να ανακάμπτει; Θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα;

Κ.Δ: Πιστεύω ότι ο Καραμανλής ξεκινά μια ανάκαμψη στις τάξεις του κόμματος και πιστεύω επίσης ότι αν συνεχίσει να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό με καθαρές κουβέντες και ολοκληρώσει την επιχείρηση καθαρά χέρια, εξαγνίσει δηλαδή την παράταξη, ο κόσμος θα αναγνωρίσει την ποιότητα του και ως ηγέτη της χώρας, αλλά και ως αρχηγό κόμματος και θα τον τιμήσει με την ψήφο και θα περάσει μπροστά. Αυτό βέβαια θέλει δουλειά, θέλει όλοι εμείς οι στρατιώτες να αφήσουμε το εγώ, να τεθούμε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Α.Λ: Αν χάσει ο Καραμανλής τις εκλογές πιστεύεις ότι θα υπάρξει επόμενη μέρα και θα τεθεί θέμα νέας ηγεσίας;

Κ.Δ: Πιστεύω ότι επόμενη μέρα δεν υπάρχει. Καραμανλής και πάλι ότι και αν συμβεί, διότι δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Βρίσκεται στην πιο ώριμη ως πολιτικός ηλικία των 53 ετών. Έχει μπροστά του ξεκούραστα τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια προσφοράς στο χώρο. Και λέω δέκα χρόνια, διότι πιστεύω ότι μετά από κάποια ηλικία θα πρέπει ο ίδιος ο πολιτικός να παίρνει την πρωτοβουλία να αποσύρεται και να δίνεται η πρωτοβουλία στις νεότερες γενιές, στα νεότερα μυαλά, στις σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης να παίρνουν σειρά και να μην στέκονται οι παλιότερες γενιές τροχοπέδη στην εξέλιξη τους λόγω της σχέσης που έχουν αναπτύξει με το εκλογικό σώμα.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Α.Λ: Στην Πιερία πώς τα βλέπεις τα πράγματα σε σχέση με τις υποψηφιότητες της ΝΔ;

Κ.Δ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει και εδώ ανανέωση. Υπήρξε κάποιο έργο στο νομό μας, αλλά δεν υπήρξε η καλύτερη συνεργασία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο λαός έχει δείγμα γραφής των βουλευτών, οι οποίοι θέτουν και πάλι υποψηφιότητα. Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στη βουλή εννέα χρόνια, ο άλλος έξι χρόνια και ο δε τρίτος σε συνδυασμό με τη θέση την οποία κατείχε επίσης έξι χρόνια. Υπάρχει κριτήριο. Δεν περιμένουν το σύστημα πόρτα – πόρτα, για να τους ψηφίσουν. Μπορούν με αντικειμενικά κριτήρια να αξιολογήσουν την ποιότητα ενός εκάστου. Πιστεύω ότι και η παρουσία η δική μου στο χώρο, ειδικά την τελευταία διετία, μπορεί να κριθεί και η οποία έχει κάποια δείγματα γραφής και τα οποία ο λαός και μόνο μπορεί να κρίνει, εάν είναι εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις του.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

Α.Λ: Τα μηνύματα για σένα, όπως και οι ίδιοι διαπιστώσαμε σε πολλές περιοχές της Πιερίας που βρεθήκαμε, είναι θετικότατα. Περιμένεις, όπως μάθαμε, να γεννήσει και η σύζυγος σου η Βάσω εντός της εβδομάδας και το δεύτερο παιδί σας. Λες μαζί με το χαρμόσυνο γεγονός της νεογέννητης κόρης σου, να έχουμε και την είσοδο σου στη Βουλή;

Κ.Δ: Πρώτος μου στόχος, εάν είναι στόχος αυτός, είναι να γεννηθεί η κορούλα μου την Τρίτη υγιής και από εκεί και πέρα ξεκινάμε δουλειά. Να ξέρεις όμως πολύ καλά ότι ο μόνος, ο οποίος δεν μπορεί να κρίνει, εάν έχει περάσει αυτό το θετικό μήνυμα ή όχι, διότι βρίσκεται γύρω από δικούς του ανθρώπους, είναι αυτός ο ίδιος που εκτίθεται. Αυτοί οι οποίοι παίρνουν το μήνυμα είναι οι ταξιτζήδες, οι μπαρμπέρηδες, οι περιπτεράδες, αυτοί οι οποίοι συναναστρέφονται καθημερινά με τον κόσμο, αυτοί οι οποίοι είναι οι αποδέκτες των παρατηρήσεων, των σχολίων, του θαυμασμού και ούτω καθεξής των πολιτών έναντι των πολιτικών.

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ

Α.Λ: Τελειώνοντας τη συνέντευξη μαζί σου ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις προς τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Κ.Δ: Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους απλώς θέλω να επαναλάβω ότι το κριτήριο των ψηφοφόρων σε όλη την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι ατομικό. Δηλαδή κριτήριο εξυπηρέτησης. Θα πρέπει να είναι κριτήριο της ποιότητας του κάθε πολιτικού σε σχέση με την απόδοση του στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Νομό Πιερίας, στους πολίτες και γιατί όχι και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι μεταθέσεις - αποσπάσεις φαντάρων, οι προσλήψεις, η διευκόλυνση στις συντάξεις, οι χρηματοδοτήσεις σωματείων και ούτω καθεξής δεν είναι κριτήρια, διότι κάποιος πολιτικός μπορεί από τη θέση του να στήσει βιομηχανία φασόν, όπως έγινε με κάποιους από αυτούς των Αθηνών, οι οποίοι διεγράφησαν κιόλας και αθέμιτα να βγει στον πολιτικό στίβο έναντι των λοιπών συνυποψηφίων. Θα πρέπει τα κριτήρια να συσχετίζονται αποκλειστικά με την πολιτική ποιότητα του υποψηφίου.