Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ψωμιού από 15 έως 19 Οκτωβρίου στην πλατεία Συντάγματος.
Το ψωμί είναι η βάση της διατροφής μας από τα αρχαία χρόνια και η ιστορία του είναι μεγάλη.
Από τα βάθη των αιώνων αποτελούσε το κύριο καθημερινό διατροφικό στοιχείο στο τραπέζι των ανθρώπων. Στα κείμενά του ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο οι άνθρωποι παρασκεύαζαν ψωμί στα σπίτια με μια μοναδική τεχνική, ζυμωμένη με μεράκι, κάτι που συνεχίζεται ως τις μέρες μας από τον αρτοποιό στο φούρνο της γειτονιάς σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν ακόμα νοικοκυρές που ζυμώνουν ψωμί όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σήμερα μέσα από επιστημονικές έρευνες προκύπτει ότι η κατανάλωση ψωμιού είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο. Είναι πλέον γνωστό, ότι η θρεπτική αξία του ψωμιού, βάσει των συστατικών που περιέχει αλλά και του απλού και παραδοσιακού τρόπου που παρασκευάζεται αιώνες τώρα, είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Εδώ και λίγα χρόνια ο άνθρωπος τιμώντας το ύψιστο αυτό αγαθό, καθιέρωσε την 16 Οκτωβρίου ως
Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, που συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής και αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Οι αρτοποιοί και ο φούρνος της γειτονιάς υπόσχονται στον καταναλωτή ότι θα συνεχίσουν να παράγουν ψωμί με τον ίδιο πάντα τρόπο, διατηρώντας την παραδοσιακή τους ταυτότητα φιλοδοξώντας να φέρουν τον άνθρωπο πιο κοντά στον σωστό τρόπο διατροφής.
Ιδανική Διατροφή: Καθημερινά ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 200 - 400 γραμμάρια προϊόντων σιταριού όπως ψωμί, κουλούρια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, χυλοπίτες, δημητριακά πρωινού και ζυμαρικά, τα οποία αποτελούν μέρος μια πλήρους, υγιεινής και παραδοσιακά αγνής διατροφής.
Το Αλεύρι : το οποίο παράγεται από το σιτάρι είναι το κύριο συστατικό πολλών βασικών τροφίμων που καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. - Ο σπόρος του σιταριού αποτελείται από τρία ξεχωριστά μέρη : Το ενδοσπέρμιο, το φλοιό και το φύτρο. Το αλεύρι παράγεται από το ενδοσπέρμιο του σπόρου του σιταριού. Κατά τη διάρκεια της άλεσης το ενδοσπέρμιο διαχωρίζεται από το φλοιό και το φύτρο, και μετά αλέθεται και γίνεται αλεύρι. Σε πολλές χώρες, το αλεύρι από σιτάρι εμπλουτίζεται με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο, και φολικό οξύ τα οποία είναι αγνά και φυσικά πρόσθετα που ενισχύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του. Το σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει ολόκληρο τον αλεσμένο σπόρο του σιταριού συμπεριλαμβανομένων του φλοιού και του φύτρου. Για αυτό το σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλουσιότερο σε διαιτητικές ίνες που βοηθάνε σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πέψη.



--
http://i-diadromi.blogspot.com/