Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου ήταν εντυπωσιακά και έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις. Από την ετυμηγορία της κάλπης και των Ελλήνων ψηφοφόρων προκύπτουν πολλά συμπεράσματα και μπορούν να γίνουν πολλές αναλύσεις.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
1. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτόν του 1981, καθώς μπορεί να μη συγκέντρωσε το ίδιο ποσοστό, αλλά κατάφερε μέσα σε ένα μόλις χρόνο να ανατρέψει μια δυσμενή κατάσταση και να φτάσει σε διαφορά 10 μονάδων, συνεπικουρούμενο βέβαια από τα τραγικά λάθη της ΝΔ. Επιπλέον, περιόρισε και τη δύναμη της ΝΔ σε ιστορικό χαμηλό.
2. Ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ είναι μια προσωπική επιτυχία του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά την πλήρη απαξίωση και κατακραυγή του 2007, ανασυντάχθηκε και έκανε την ολική επαναφορά και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.
3. Το ΠΑΣΟΚ δίδαξε στα δύο τελευταία χρόνια το πως ένα κόμμα πρέπει να λειτουργεί ενωμένο και συμπαγές όταν θέλει να φτάσει στο στόχο του. Οι αντιπαλότητες που έφερε η ήττα του 2007, η σύγκρουση για την αρχηγία, η αποπομπή Σημίτη κλπ, πέρασαν εν τη γενέσει τους στην ιστορία με συμμετοχή και συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων, έτσι ώστε να παρουσιάζεται προς τα έξω μια ενιαία εικόνα του κόμματος.
4. Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε με τον πλέον τρανταχτό τρόπο την τακτική που πρέπει να ακολουθεί ένα κόμμα στην προεκλογική περίοδο και όχι μόνο. Είπε πολλά και έταξε ακόμα περισσότερα χωρίς όμως στην ουσία να πει τίποτα συγκεκριμένο.
Οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είχαν και έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι που θα τους δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο και όχι για ένα χειρότερο μέλλον έστω και συγκεκριμένης διάρκειας.
Το ίδιο είχε κάνει και ο Κ. Καραμανλής το 2004. Έταξε τα πάντα σε όλους και υποσχέθηκε ότι θα ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Έγινε πρωθυπουργός, δεν έκανε ότι υποσχέθηκε και πήγε σπίτι του με το χειρότερο τρόπο.
5. Ο λαός έδωσε μεγάλη πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ και ισχυρή εντολή για να κάνει ότι υποσχέθηκε. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί άμεσα ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όπως μέσα σε ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ από το -4,5% έφτασε στο +10,5% το ίδιο εύκολα μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αν δεν πράξει ότι υποσχέθηκε.
6. Οι ψηφοφόροι απέδειξαν με την ετυμηγορία τους ότι έχουν αλλάξει. Τα κομματικά στεγανά έχουν περιοριστεί σε ποσοστά και αυτοί που αλλάζουν εύκολα κομματικό χώρο έχουν αυξηθεί σε ποσοστό με αποτέλεσμα τίποτα να μη θεωρείται δεδομένο. Τα κόμματα δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα και αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις τα έχουν ξεπεράσει. Ούτε το ΠΑΣΟΚ περίμενε τέτοια διαφορά, ούτε η ΝΔ τέτοια συντριβή.
7. Ο λαός επέδειξε επίσης με την ψήφο του ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και δεν έχει πλέον περιθώρια ανοχής για τίποτα και για κανέναν που δεν βάζει ως πρώτη του προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.
8. Η ΝΔ υπέστη κυριολεκτική πανωλεθρία φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό. Η συντριβή της είναι πρωτοφανής. Για το αποτέλεσμα αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι και έχουν ονοματεπώνυμο.
9. Πρώτος απ΄όλους ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που οδήγησε την παράταξη της ΝΔ σε αυτοκτονία. Ενάντια σε όλες τις μετρήσεις και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του έσυρε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δύο μόλις μήνες μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Στις 21/8/2009 είχα γράψει εδώ-> ότι λογικά σκεπτόμενος δεν υπήρχε περίπτωση να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Προφανώς δεν υπάρχει λογική. Στις 3/9/2009 είχα αναρωτηθεί εδώ-> αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι τελικά πράξη δειλίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών με κάνει ακόμα να αναρωτιέμαι για ποιον λόγο ο Κ. Καραμανλής έσυρε τη ΝΔ στην καταστροφή. Για τους πιθανούς λόγους όμως που τον οδήγησαν στην απονενοημένη πράξη των πρόωρων εκλογών θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες άλλη ανάρτηση.
10. Υπεύθυνοι όμως είναι κι άλλοι. Ο Γ. Σουφλιάς, το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή (Αγγέλου, Αδριανός, Φρατζής, Λούλης κλπ), ο Π. Παυλόπουλος, ο Ε. Αντώναρος και κάποιοι άλλοι που δημιούργησαν στον Κ. Καραμανλή μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας. Φυσικά την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που βασίστηκε σε λάθους ανθρώπους, που έχασε την επαφή με την πραγματικότητα και που δεν είχε ποτέ το θάρρος να πάρει κεφάλια όταν έπρεπε.
11. Η παραίτηση Καραμανλή και Σουφλιά δεν τους απαλλάσσουν από τις βαριές ευθύνες που έχουν για την εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ και ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρός μαζί τους. Καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι δεν πρέπει να αναγνωριστεί στον άνθρωπο που ακολουθώντας το παράδειγμα του θείου του το 1981 κρέμασε μια ολόκληρη παράταξη.
12. Οι ψηφοφόροι που έδειξαν απέναντι στη ΝΔ μια πραγματικά εντυπωσιακή ανοχή το 2007, απέδειξαν τελικά ότι όταν τους κοροϊδεύεις το τίμημα που θα πληρώσεις θα είναι σκληρό. Ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ γέννησαν προσδοκίες και ελπίδες που όμως όπως αποδείχθηκε ήταν κατώτεροι των περιστάσεων στο να τις υλοποιήσουν.
13. Η καθημερινότητα είναι αυτή που βγάζει κυβερνήσεις και όχι τα μεγάλα έργα ή τα μακροπρόθεσμα σχέδια. Με την καθημερινότητα αυτή, κανείς από τη ΝΔ δεν ασχολήθηκε επί 5,5 χρόνια.
14. Αυτό που δεν κατάφερε ο άτολμος και ανήμπορος Κ. Καραμανλής, επιβλήθηκε βίαια από τους ψηφοφόρους. ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ και ΞΕΒΡΟΜΙΣΜΑ της παράταξης της ΝΔ. Ακόμα και αυτή τη δύσκολη ώρα για τη ΝΔ υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να κάνει ένα νέο καθαρό ξεκίνημα. Με νέο αρχηγό, νέα πρόσωπα και κυρίως με νέα πολιτική. Αν το καταλάβουν έχει καλώς. Αλλιώς ο δρόμος θα είναι αδιέξοδος. Το ΠΑΣΟΚ παρά τη μεγάλη νίκη του έχει να διανύσει ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Δημιούργησε προσδοκίες και ελπίδες που αν δεν ικανοποιήσει εύκολα μπορεί να βρεθεί στη θέση της ΝΔ.
15. Το ΚΚΕ εξέπληξε με την αδυναμία του να απορροφήσει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αποδεικνύεται ότι ο κεντροαριστερός χώρος έχει ένα αφεντικό και αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που καταφέρνει να μαζέψει τη δυσαρέσκεια των αριστερών στους κόλπους του. Το 60% της κεντροαριστεράς είναι μεγάλο ποσοστό και όποιος δεν μπορεί να το διεμβολίσει δεν έχει ελπίδα να γίνει κυβέρνηση ποτέ.
16. Το ΛΑΟΣ ήταν ένας ακόμη κερδισμένος των εκλογών. Αύξησε 50% τις έδρες του και εδραίωσε την παρουσία του στη βουλή. Αποτελεί πλέον χωρίς αμφιβολία την δεξιά πληγή της ΝΔ και της δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα. Αν θέλει να ανακάμψει η ΝΔ πρέπει να μπορέσει να διεμβολίσει την κεντροαριστερά αλλά και να απορροφήσει τη δεξιά της πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η τακτική της ΝΔ απέναντι στο ΛΑΟΣ μέχρι τώρα προφανώς αποδείχθηκε λανθασμένη.
17. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και τα γεγονότα που συνέβησαν στο εσωτερικό του, πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το ποσοστό του. Ο Α. Τσίπρας όταν δεν παίρνει ακραίες και προκλητικές για το δημόσιο αίσθημα θέσεις (όπως στα γεγονότα του Δεκεμβρίου), μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική λύση για τους προοδευτικούς αριστερούς.
18. Όσον αφορά τους Οικολόγους, φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα ώσπου να φτάσουμε στο σημείο να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε αποκτήσει οικολογική συνείδηση και νοοτροπία
http://politikiprotasi.blogspot.com