Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ζητείται «διευκόλυνση» Αγκυρας...!

www.ellinikiafipnisis.blogspot.com
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Παπανδρέου στην Κύπρο έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να κλείσει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Με αυτό το σκεπτικό ακριβώς πιστεύεται πως διεξήχθη μέρος της συνομιλίας που είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Γκιουλ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Η επιτακτική σαββατιάτικη τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων υπαγορεύτηκε κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις στην τουρκο-ισραηλινή ρήξη και τη σοβαρή επίδρασή της στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και ήταν επιβεβαίωση του «ευρέος στρατηγικού διαλόγου» Ουάσιγκτον και Αγκυρας.
Επικοινωνία Ερντογάν - Ομπάμα
Ηδη δε, εν όψει και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, ο κ. Ομπάμα προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Ερντογάν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στα τέλη Οκτωβρίου, ήτοι κατά περίπου σαράντα μέρες νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν, και για «σειρά προφανών λόγων», λένε Αμερικανοί παράγοντες.
Τώρα, για το Κυπριακό, αμερικανικοί κύκλοι διαπιστώνουν πως ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας, ευρισκόμενος υπό σοβαρή εσωτερική πίεση, τείνει υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, που σημαίνει πάγωμα των διαπραγματεύσεων της γείτονος έως ότου συμμορφωθεί με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο.
Στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη συμμερίζονται, ωστόσο, την άποψη πως το άνοιγμα έστω και ενός λιμανιού στην Κύπρο από την Τουρκία, που ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γείτονα, θα σημάνει και το «μέτρημα των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Ερντογάν», με ανατροπή της από τους στρατηγούς που «παραμονεύουν» την εποχή αυτή της φθίνουσας επιρροής τους.
Ετσι, όπως εκτιμάται, ο κ. Παπανδρέου θα 'χει «ουσιαστικές και δύσκολες» συνομιλίες εκεί, στην προσπάθεια «συγχρονισμού» της πολιτικής Αθηνών και Λευκωσίας, αντιλαμβανόμενος προφανώς τις πολιτικές και ιδεολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί ο κ. Χριστόφιας. Εκείνο που κατά βάση επιδιώκεται είναι η ανεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υποχρεώσεων της Τουρκίας και των συνομιλιών για το Κυπριακό, δύο διαδικασιών που εντέχνως έχουν συνδεθεί μεταξύ τους από τον διεθνή παράγοντα με τη συλλογιστική της προώθησης μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.
Σιωπηρή καθυστέρηση...
Η κατ' αυτόν τον τρόπο «διευκόλυνση» της Αγκυρας προϋποθέτει την καθυστέρηση επανεξέτασης της Τουρκίας από την Ε.Ε. χωρίς να της κλείνει την ευρωπαϊκή πόρτα, αλλά με την έννοια -όπως συζητείται τώρα, κατά πληροφορίες της «Ε»- της σιωπηρής και άνευ χρονοδιαγράμματος καθυστέρησης, μέσω της συνήθους διπλωματικής αέναης διαπραγμάτευσης των ζητημάτων. Αυτό, βέβαια, θα επιτρέψει και την άνευ χρονικών πιέσεων επιχειρούμενη προσέγγιση διευθέτησης του Κυπριακού, όπως λέγεται. Με αυτούς τους συλλογισμούς και προβληματισμούς είναι προφανές ότι μεταβαίνει στη Λευκωσία ο κ. Παπανδρέου και με την επίγνωση πως αν κλείσει, τον Δεκέμβριο, ο δρόμος της Τουρκίας για την Ενωση, τότε θα ασκηθούν μεγάλες και ποικίλες πιέσεις στην Αθήνα και αναμφίβολα πολλαπλάσιες στη Λευκωσία.
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"