Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τα stage, το Πασόκ και το κακό συναπάντημα!

ΟΝΝΕΔ Κέντρου Κατερίνης :

Τα stage, το Πασόκ και το κακό συναπάντημα!

[7317_1256546015049_1271553390_750541_896258_n.jpg] «Ελλάδα για όλους τους Έλληνες» ακούγαμε τον κ. Παπανδρέου να λέει προεκλογικά. Προφανώς οι θέσεις των stage δημοσίου καλύφθηκαν από ανθρώπους άλλης υπηκοότητας και αυτό ενόχλησε τον σημερινό πρωθυπουργό. Έτσι, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας, αρχίζουν και οι μαζικές απολύσεις όσων είχαν υπογράψει συμβάσεις με τα εν λόγο προγράμματα. Χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την υπογραφή των συμβάσεων σε προεκλογική περίοδο, ο κ. Παπανδρέου αποφασίζει και διατάζει και με δημοκρατικότατες συνθήκες αφήνει αρκετές χιλιάδες νέων και πάλι στην ανεργία. Κανένα ρόλο σαφώς δεν παίζει για το Πασόκ το γεγονός ότι οι συμβάσεις αυτές είχαν υπογραφεί από τον ΟΑΕΔ αρκετό καιρό πριν, όταν ακόμα δεν γινόταν καν λόγος για προκήρυξη εκλογών, ενώ οι λόγοι που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν καθαρά γραφειοκρατικοί.

Καθαρίζει την Ελλάδα, μας λέει σήμερα ο κ. Παπανδρέου και βάζει τη χώρα μας σε μια τάξη. Μήπως όμως τελικά αυτός είναι ένας πιο κομψός τρόπος να μας πει πως καθαρίζει τη χώρα από όσους ο ίδιος θεωρεί «γαλάζια παιδιά» και η Ελλάδα όλων των Ελλήνων είναι τελικά Ελλάδα για όσους είναι ανοιχτά και καθαρά με το Πασόκ; Λογικές απορίες, με οφθαλμοφανής απαντήσεις που δίνουν οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης από τα πρώτα της κιόλας βήματα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως όλα αυτά γίνονται για το δικό μας καλό(!) και για να πάψει επιτέλους η εκμετάλλευση του εργαζομένου, όπως αυτή προάγεται από τα προγράμματα stage. Μόνο που η δήλωση αυτή γεννά μερικά ακόμη σοβαρότατα ερωτήματα. Πρώτον ποιός είναι επιτέλους αυτός ο βάναυσος που «ανάγκασε» τους νέους να εργασθούν υπό τέτοιες συνθήκες εκμετάλλευσης; Δεύτερον, σε τι χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η νοημοσύνη των νέων αυτών που ενώ βλέπουν τα δικαιώματά τους να «καταπατούνται» δεν παραιτούνται από μόνοι τους αλλά αναγκάζουν τη νέα κυβέρνηση να τους βγάλει από τη δύσκολη αυτή θέση; Και τέλος, ένα ερώτημα στο οποίο μόνο ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μας απαντήσει. Πώς γίνεται να θεωρείται εκμετάλλευση η εργασία με προγράμματα stage ΜΟΝΟ στο δημόσιο, ενώ τα stage ιδιωτικού τομέα, στα οποία οι νέοι εργάζονται 6 ημέρες τη εβδομάδα με διπλάσια ωράρια από αυτά του δημοσίου, θεωρούνται ακόμη μια καλή ευκαιρία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας; Μήπως τελικά για κάποιους η έννοια της λέξης εκμετάλλευση αλλάζει νόημα ανάλογα με τα συμφέροντά τους;

Και μιας που η κυβέρνηση έθιξε το ζήτημα εκμετάλλευσης, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει και για το πώς χαρακτηρίζει η ίδια την απόφασή της να αφήσει τους, απολυμένους πλέον, συμβασιούχους των stage απλήρωτους για το διάστημα που έχουν ήδη εργασθεί. Το θέατρο του παραλόγου παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση Πασόκ να ανακοινώνει την απόλυση όσων εργάζονται με προγράμματα stage στις 31/10 ενώ ταυτόχρονα δηλώνει προκαταβολικά πως δεν έχει σκοπό να πληρώσει το διάστημα αυτό εργασίας. Τι υποτίθεται λοιπόν πως πρέπει να κάνουν αυτοί οι νέοι; Να εξακολουθήσουν να εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες έως το τέλος του μήνα ευελπιστώντας στη μεγαλοψυχία μιας, αν μη τι άλλο εκδικητικής, κυβέρνησης για να πληρωθούν τις μέρες που έχει ήδη εργασθεί; Ή μήπως απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η αγανάκτηση να οδηγήσει τους συμβασιούχους σε παραίτηση, ώστε να βρει πάτημα η κυβέρνηση και να ακούσουμε λίγο καιρό αργότερα πως οι ίδιοι οι νέοι απαξίωσαν τα προγράμματα stage πριν προλάβει καν το Πασόκ να προβεί στις μαζικές απολύσεις;

Απλήρωτη εργασία λοιπόν και μαζικές απολύσεις νέων για να «καθαρίσει» η χώρα αποτελούν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης. Βήματα τα οποία μόνο εκδικητικά μπορούν να χαρακτηριστούν, ένα μεγάλο ΤΙΜΩΡΩ που προβάλλει το Πασόκ για όλα αυτά για τα οποία κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως λάθη και φροντίζει να τα πληρώσουν οι απλοί πολίτες γιατί αυτό τελικά κρίνουν ως δίκαιο και σωστό.

Το ζήτημα των προγραμμάτων stage και η τύχη όλων των νέων που έχουν εισαχθεί σε αυτά πρωταγωνιστούν τον τελευταίο καιρό σε όλα τα κανάλια και αποτελούν το μόνιμο θέμα απασχόλησης των Μ.Μ.Ε. Είναι όμως όντως αυτό το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας σήμερα; Ζητήματα όπως η ονομασία των Σκοπίων, η δίοδος των αγωγών φυσικού αερίου και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχουν περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα καθώς όλοι ασχολούνται με το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται stage. Απαρατήρητη πέρασε η κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας Θράκης και Αιγαίου και ό,τι αυτή προοικονομεί. Καιρός να ασχοληθούμε και με κάποια φλέγοντα θέματα λοιπόν και ας καταλάβουμε όλοι πως πρόβλημα της χώρας μας, αν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα, δεν είναι οι νέοι που απασχολούνται με προγράμματα stage αλλά πού οδηγείται αυτή η χώρα με τις ενέργειες της κυβέρνησης Πασόκ. Ας ελπίσουμε να μη βρεθούμε προτετελεσμένων γεγονότων με αποφάσεις που θα έχουν ήδη παρθεί όσο εμείς ασχολούμαστε με το «πλήγμα» των stage.

Με εκτίμηση, Ζωή Α. Λιακοπούλου-

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου