Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος καταγγέλει την εξαφάνιση του αρχείου Τσαλόπουλου


Ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος μόλις πληροφορήθηκε για την εξαφάνιση του αρχείου του βουλευτή Πιερίας Δημήτρη Τσαλόπουλου από το αρχοντικό που έκτισε ο Λιτοχωρινός πολιτικός το 1908 προέβη σε δήλωση, όπου καταγγέλλει την ενέργεια αυτή. Στη δήλωση του μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουτάτσιος αναφέρθηκε και στην αλλαγή του ονόματος του αρχοντικού που αποφάσισε ο δήμος Κατερίνης, αλλά και στην προσωπικότητα και την ιστορία του αείμνηστου βουλευτή, την οποία κάποιοι προσπαθούν να εξαφανίσουν.

Δήλωση Νίκου Κουκουτάτσιου :

ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ


"Το Λιτόχωρο έχει μια πλούσια ιστορία και το αποδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα στο διάβα των αιώνων, αλλά και τα υπάρχοντα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων βρίσκονται στο δήμο Λιτοχώρου και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να τα δει και μόνος του.
Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα "σύνδρομο του Λιτοχώρου" στους άρχοντες της Κατερίνης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν, και κακώς το κάνουν αυτό, την επιρροή και την αίγλη που είχε το Λιτόχωρο, αποσιωπώντας και τα γεγονότα ότι πάρα πολλοί Λιτοχωρίτες, άνθρωποι με παιδεία, όπως ο μακαρίτης ο Τσαλόπουλος, με οικονομική ευχέρεια, διέθεσαν τα περισσεύματα του πλούτου τους, κάνοντας έργα πολιτισμού, όπως και το αρχοντικό αυτό και κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το γεγονός ότι αυτό το υπέροχο δημιούργημα το έκτισε ένας Λιτοχωρίτης.
Πολλά δημιουργήματα Λιτοχωριτών είναι σπουδαία κτίσματα επίσης στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά την επανάσταση του 1878 κάηκε από άκρου εις άκρον το Λιτόχωρο, γιατί αντιστάθηκε και στους Τούρκους, αλλά και στην επιβολή των ξένων δυνάμεων να κατεβάσουν τους Βούλγαρους στην Πιερία, όλοι αυτοί οι ζωντανοί Λιτοχωρίτες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει την υποτελή εις τους Τούρκους "Δημοκρατία του Λιτοχώρου" πήγαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος και δημιούργησαν. Μεταξύ αυτών ήταν ο Τσαλόπουλος, ο Φιλίππου και άλλοι. Όλοι αυτοί ήταν ανώτεροι πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι άφησαν τα χνάρια τους στο διάβα της ιστορίας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί έλκουν την καταγωγή τους από το Λιτόχωρο.
Πρόσφατα εγκαινίασαν την αναπαλαίωση του αρχοντικού και ο δήμαρχος Κατερίνης δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του καθόλου στον δημιουργό του υπέροχου αυτού κτίσματος, ενώ έπρεπε να αρχίσει το λόγο του με αναφορά στην προσωπικότητα του σοβαρού και μεγάλου αυτού Λιτοχωρίτη, του Δημήτρη Τσαλόπουλου.
Το όνομα του θα ήταν τιμή για την Κατερίνη να γραφτεί πάνω στο αρχοντικό. Και όχι να γραφτεί γενικά και αόριστα Τσαλόπουλος, αλλά ο εκ Λιτοχώρου Τσαλόπουλος. Αυτή η μίζερη και μικρόψυχη πρακτική της μείωσης προσωπικοτήτων του ενεστώτος, αλλά και του παρελθόντος χρόνου, είναι μια πρακτική που ζημίωσε τα μέγιστα όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Προσπαθούν κάποιοι που αναρριχώνται στην εξουσία, όχι να γίνουν καλύτεροι από τους προηγούμενους, αλλά να κοντύνουν τους προηγούμενους για να φανεί το δικό τους μικρό μπόι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ





Από ότι διαβάζαμε υπήρξε ένα τεράστιο σημαντικότατο αρχείο του βουλευτή Δημητρίου Τσαλόπουλου μέσα στο αρχοντικό και δεν ξέρω αυτοί που το βρήκαν, με ποια δικαιολογία το άφησαν να χαθεί.
Αυτό το μεγάλο αρχείο που ίσως να αναδείκνυε και περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της Πιερίας, δεν είχαν αυτοί οι κύριοι τη στοιχειώδη λογική να το προστατέψουν και να το μεταφέρουν σε μια αίθουσα του δήμου Κατερίνης και να είναι σήμερα περιουσία όλου του λαού της Πιερίας; Αυτό το αρχείο που πρέπει να ήταν πολύ σημαντικό και έχει εξαφανισθεί, δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για τους δημοτικούς άρχοντες.
Η αμέλεια τους αυτή είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να μας εξηγήσουν που είναι αυτό το αρχείο. Αν πετάχτηκε, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την αιώνια κατακραυγή. Ο Τσαλόπουλος που άφησε τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά πάει να εξαφανισθεί από κάποιους και να μην μπορούμε εμείς από αυτό το αρχείο του σοβαρού αυτού ανθρώπου να αντλήσουμε στοιχεία, επιχειρήματα, γνώσεις και απόψεις, για να αναδείξουμε την Πιερία και να την πάμε εκεί που πρέπει".

Α.Λ.