Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Διήμερο Αφήγησης

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2009

Διήμερο Αφήγησης

Τα Αικατερίνεια 2009 συνεχίζονται την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου με το «Διήμερο Αφήγησης», που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων Αφήγησης.

Την Παρασκευή το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Η αφήγηση ως εκπαιδευτική πρακτική». Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Σχολικό Σύμβουλο της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και θα έχει θεωρητικό και εργαστηριακό χαρακτήρα. Το πρόγραμμά της είναι το εξής:

08.30 – 08.45 Χαιρετισμοί

08.45 – 09.00 Νικόλαος Γραίκος, Σχολικός Σύμβουλος, Η αφήγηση στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών

09.00 – 09.30 Τασούλα Τσιλιμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αφήγηση και εκπαίδευση: Η περίπτωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

09.30 – 10.00 Διάλειμμα

10.00 – 13.00 Εργαστήρια

Εργαστήριο 1: Γνωριμία με το λαϊκό παραμύθι και τεχνικές της αφήγησης, με την αφηγήτρια – παραμυθού Ανθή Θάνου

Εργαστήριο 2: Δρόμο έπαιρνε… δρόμο άφηνε, με τη ψυχοπαιδαγωγό και παραμυθού Σάσα Βούλγαρη και τη συμμετοχή του μουσικού Σπύρου Παν

Εργαστήριο 3: Τεχνικές αφήγησης, εφαρμογές: Γενικά και ειδικά για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με την Τασούλα Τσιλιμένη

Εργαστήριο 4: Εμπνέοντας αφηγηματικές δράσεις στο σχολείο, με τον Νικόλαο Γραίκο

13.00 – 13.45 Ολομέλεια

Το βράδυ της Παρασκευής και ώρες 08.30 με 11.00 το «Διήμερο» συνεχίζεται με τη «Βραδιά αφήγησης», στο «Αερικό» (Ν. Κεραμίδι Κατερίνης). Οι αφηγήτριες Ανθή Θάνου, Σάσα Βούλγαρη και οι μουσικοί Σπύρος Πάν και Παναγιώτης Κούλελης, θα μας ταξιδέψουν σε μια παράσταση αφήγησης παραμυθιών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το Σάββατο το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης και ώρες 10.30 - 13.30 δίνεται η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να παρακολουθήσει δωρεάν τα παρακάτω βιωματικά εργαστήρια αφήγησης:

Εργαστήριο 1: «Γνωριμία με το λαϊκό παραμύθι και τεχνικές της αφήγησης», με την αφηγήτρια – παραμυθού Ανθή Θάνου. Για είκοσι πέντε (25) άτομα

Εργαστήριο 2: «Δρόμο έπαιρνε… δρόμο άφηνε», βιωματικό εργαστήριο με θέμα το ρυθμό και τη μουσικότητα στην τέχνη της προφορικής αφήγησης με τη ψυχοπαιδαγωγό και παραμυθού Σάσα Βούλγαρη και τη συμμετοχή του μουσικού Σπύρου Παν. Για είκοσι πέντε (25) άτομα.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια του Σαββάτου στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού (Δημαρχείο Κατερίνης) ή στο τηλ: 2351350511 πρωινές ώρες. Για όσες/όσους συμμετάσχουν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Επειδή ο αριθμός συμμετοχών είναι αυστηρά περιορισμένος (είκοσι πέντε άτομα για κάθε εργαστήριο), θα κρατηθεί σειρά ανάλογα με το χρόνο δήλωσης.

Από το Γραφείο τύπου του Πολιτιστικού Οργανισμού