ΑΠΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Περίπου δύο χιλιάδες μαθητές(Α/θμιας – Β/θμιας Εκπαίδευσης) αναμένεται να επισκεφτούν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο - στην Πλατεία Δημαρχείου - όπου λειτουργεί βιωματικό εργαστήρι, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα(καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.α.), που τείνουν να εκλείψουν. Τον χώρο κατά την έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου επισκέφτηκαν χθες το πρωί, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.Αγαθόνικος και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης κ.α εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Στο πολύτιμο λοιπόν αυτό βιωματικό εργαστήρι και στο πλαίσιο των Αικατερινείων, παρουσιάζονται επαγγέλματα που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχουν σχεδόν χαθεί, έχουν εκτοπιστεί από σύγχρονες μηχανές. Αν και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ού αιώνα τα παραδοσιακά επαγγέλματα ασκήθηκαν συστηματικά, παρακολουθώντας τη βιοτεχνική – κυρίως- παράδοση της περιοχής μας, μετά την αστικοποίηση, ελάχιστοι επαγγελματίες άντεξαν, τον ανταγωνισμό των ευρείας χρήσης καταναλωτικών προϊόντων. Πολλά επαγγέλματα εξαφανίστηκαν ή ξεχάστηκαν αφού οι ανάγκες που τα είχαν επιβάλει έπαψαν να υπάρχουν.
«Το εργαστήρι συμβάλλει στην κατανόηση και την ερμηνεία των δραστηριοτήτων, οι οποίες αποτέλεσαν – κατά το παρελθόν - προϋπόθεση επιβίωσης για τους κατοίκους της Κατερίνης και ευρύτερα» σημείωσε σε δήλωσή της η Μυράντα Παππά(υπεύθυνη Πολιτισμού της Β/θμιας εκπαίδευσης Πιερίας – μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αικατερινείων).
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
«Στόχος του εργαστηρίου είναι η καταγραφή και διάσωση της παράδοσής μας, η εικόνα των παραδοσιακών επαγγελμάτων στην περιοχή μας, μία πρωτοβουλία που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός μέλλοντος πιο ανθρώπινου, πιο αυθεντικού και πιο ωραίου» τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικός Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης Χαράλαμπος Καρατζόγλου.
ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρωταγωνιστές-βετεράνοι των συγκεκριμένων επαγγελμάτων δεν κάνουν απλή περιγραφή των επαγγελμάτων, δεν αναφέρονται μόνο στη χρησιμότητά τους αλλά τα διανθίζουν με σχετικές παροιμίες και άλλα παραδοσιακά στοιχεία που προκαλούν το ενδιαφέρον των μαθητών και των επισκεπτών γενικότερα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
«Eπειδή το εργαστήρι αποτελεί πηγή παράδοσης, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Mπορούν να αντλούν για τους μαθητές τους ήθη, έθιμα και παραδόσεις και να κάνουν συγκρίσεις με παλαιότερους τρόπους ζωής, να γίνει αυτό το βιωματικό εργαστήρι σημείο αναφοράς, συζήτησης και προβληματισμού για το σύγχρονο τρόπο ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καρατζόγλου.
Το εργαστήρι θα λειτουργεί έως την ερχόμενη Παρασκευή κατά τις ώρες 09:30-13:30.