Σε 11 χρόνια φυλάκιση ο Λιου Σιαομπό
Αντιδράσεις από Ε.Ε., ΗΠΑ και ανθρωπιστικές οργανώσεις
Με την κατηγορία της «προτροπής ενεργειών για την ανατροπή της κρατικής ηγεσίας» , το κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε 11ετή φυλάκιση τον 54χρονο κινέζο αντικαθεστωτικό Λιού Σιαομπό.
Ο Λιου, ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989, ήταν ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της "Χάρτας 08" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα.
Ο συνήγορος του Λιου Ντινγκ Σικούι τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο πελάτης του θα κάνει έφεση.Επίσης ένας ακόμη από τους συνηγόρους του, ο Μο Σαοπίνγκ, τόνισε πως ο Λιου επί δύο μήνες στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και πρόσθεσε ότι πως αντιτίθεται σε αυτή την απόφαση και πως στο δικαστήριο αυτός και ο πελάτης του δήλωσαν αθώοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το δικαστήριο δηλώνει πως "τηρήθηκαν αυστηρά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην υπόθεση αυτή και προστατεύθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του Λιου στην υπεράσπιση".
"Η δίκη ήταν ανοικτή στο κοινό. Δύο συνήγοροι υπερασπίσθηκαν τον Λιου και η οικογένειά του ήταν παρούσα", τονίζεται στο ανακοινωθέν του δικαστηρίου. Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ξένοι διπλωμάτες δεν επετράπη να παραστούν στη δίκη της Τετάρτης, αλλά ούτε και στη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης.
Αντιδράσεις από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό σε 11ετή κάθειρξη για "ανατρεπτική δράση" αλλά και την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη.
"Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ ανήσυχη από την δυσανάλογα βαριά ποινή που επιδικάστηκε στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό", δήλωσε η σουηδική προεδρία της Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες.
"Αυτή η καταδίκη του Σιαομπό προκαλεί ανησυχία για τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος για μία δίκαιη δίκη στην Κίνα", προειδοποίησε η Ένωση.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα "αποθαρρυμένη" από την καταδίκη του Λιου Σιαομπό. "Λυπάμαι που η κινεζική κυβέρνηση περιορίζει ακόμα την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου παρά τις μεγάλες προόδους που έχει κάνει σε άλλους τομείς", αναφέρει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκουίντο Βέστερβελε. "Προτρέπω την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της ανεκτικότητας και του εκσυγχρονισμού της χώρας καθώς και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Βέστερβελε.
Ανησυχία από τις ΗΠΑ
Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ο υπεύθυνος της αμερικανική πρεσβείας στο Πεκίνο, Γκρέκορι Μέι, αμέσως μετά την καταδίκη του αντιφρονούντα, δήλωσε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την καταδίκη σε 11ετή κάθειρξη του γνωστού διαφωνούντα Λιου Σιαομπό" και κάλεσε εκ νέου την Κινεζική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει άμεσα.
Καταγγέλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις
Και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την καταδίκη του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό.Συγκεκριμένα οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν σήμερα την ενίσχυση της πολιτικής αυστηρότητας στην Κίνα.
Η σημερινή καταδίκη του Λιού Σιαομπό "έρχεται σε αντίθεση με την τάση της τελευταίας 10ετίας που όδευε προς μείωση των ποινών για προτροπή σε ανατρεπτικές ενέργειες. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα μεγάλη ποινή, είναι ένας υψηλού επιπέδου πολιτικός υπολογισμός", τόνισε ο Νίκολας Μπέκελιν, ερευνητής του τμήματος Ασίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch.
"Είναι μία πολύ, πολύ αυστηρή ποινή, η οποία αντανακλά επίσης μία πολιτική σκλήρυνση, την οποία είχαμε παρατηρήσει από την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων", πρόσθεσε ο ίδιος.
Επίσης ο Μπέκελιν, χαρακτήρισε τον Σιαομπό ως αποδιοπομπαίο τράγο, καθώς όπως δήλωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση της "Χάρτας 08" και ήθελε να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσους τίθενται υπέρ του εκδημοκρατισμού της Κίνας.
Σε ανακοινωθέν της, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη μεγάλη της "ανησυχία της και για τους άλλους συνυπογράφοντες της "Χάρτας 08" και για την ελευθερία του λόγου στην Κίνα".
Σύμφωνα με την οργάνωση, η Κίνα έχει καταδικάσει από το 2003 περισσότερα από 35 άτομα "με την ασαφή κατηγορία της "προτροπής στην ανατροπή της κρατικής εξουσίας".
"Από αυτές τις καταδίκες, εκείνη του Λιου Σιαομπό είναι η πιο πολυετής από το 2003", υπογραμμίζει η Αμνηστία.www.enet.gr