Η οπερέτα της ζωής από το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης
Από τη χορωδία Λιτοχώρου και το Ίδρυμα Σακελλαρίδη
Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου διοργανώνουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο πνευματικό κέντρο Ευόσμου παράταση με την οπερέτα «Βαπτιστικός- Η οπερέτα της ζωής». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο Λιτοχωρίτη μουσουργό Θεόφραστο Σακελλαρίδη , σε σκηνοθεσία του Μ. Μητρούση και διεύθυνση του Χρήστου Σάλτα.
Το «Ίδρυμα Σακελλαρίδη» δημιουργήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 με την συμμετοχή 200 και πλέον ιδρυτικών μελών.
Στα τακτικά μέλη του ιδρύματος συμπεριλαμβάνονται οι: Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδης υιός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Αντώνης Βασιλάκης διευθυντής του μουσικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών, Βύρων Φιδετζής διευθυντής της κρατικής ορχήστρας Αθηνών, Νίκος Αστρινίδης π. διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας της όπερας του Παρισιού και του Καΐρου, Λάμπρος Λιάβας εθνομουσικολόγος καθηγη-τής του πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Τενίδης συνθέτης, Μανώλης Μητσιάς τρα-γουδιστής, Βασίλης Λέκκας τραγουδιστής, Χρήστος Παπαδόπουλος συνθέτης, Μιχάλης Μητρούσης ηθοποιός. Το ίδρυμα Σακελλαρίδη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εργαστεί σ’ ένα παραδοσιακό κτίριο στο Λιτόχωρο, που σώζεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και το οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσικό Μουσείο - όπου εκεί συγκεντρώνεται όλο το αρχειακό – μουσικό υλικό των συνθετών ( ήδη έχει συγκεντρώσει μέχρι σή-μερα 43 από τις 103 οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ), ενώ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, για τον εντοπισμό και την αγορά των υπόλοιπων έργων του, καθώς επίσης και κάθε άλλου μουσικού υλικού και προσωπικών αντικειμένων των δύο συνθετών.
Σκοπός του « Ιδρύματος Σακελλαρίδη » είναι η έρευνα, μελέτη, προάσπιση, διαφύ-λαξη , προβολή και διάδοση του τεράστιου έργου, που δημιούργησαν, εδώ και 150 χρό-νια περίπου, οι δύο αυτοί μεγάλοι Έλληνες – μουσουργοί και η δημιουργία « Πανεπι-στημιακής Σχολής Οπερέτας » για την μύη-ση της νεολαίας μας στον κόσμο της Μου-σικής, του Λυρικού τραγουδιού και του Θεάτρου.
Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης γιός του Λιτο-χωρίτη Ιωάννη Σακελλαρίδη, υπήρξε μουσουργός (μουσικοσυνθέτης), αρχιμουσικός και ο δημιουργός της Ελληνικής οπερέτας
Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1883. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε από τον πατέρα του Ιωάννη Σακελλαρίδη (1853-1938), τον διαπρεπή διδάσκαλο της βυζαντινής μουσικής, ιεροψάλτη, φιλόλογο και μελοποιό. Σπούδασε στην Αθήνα, τη Γερμανία, και την Ιταλία.. Το 1903, έδωσε μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του συναυλία με δικές του συνθέσεις στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, καθώς επίσης και σε Ιταλία και Αίγυπτο. Το ίδιο έτος, σε ηλικία 20 ετών, έγραψε το πρώτο του μελόδραμα «Ο Υμέναιος». από το 1903 ως το θάνατο του, γράφει γύρω στις 103 (!) οπερέτες ( κυρίως τρίπρακτες), πολλές σε δικό του λιμπρέτο. Φοβερή επιτυχία είχε ο «Βαφτιστικός», ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παιχτεί στην Εθνική Λυρική σκηνή περισσότερες από 35 σαιζόν! Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» και ασχολήθηκε και με την παιδική μουσική συνθέτοντας σχολικές οπερέτες. Αν και επί 50 περίπου χρόνια φαίδρυνε ολόκληρες γενιές με τη δροσερότητα, το γέλιο, την αισιοδοξία και την ηρεμία που χάριζε η τέχνη του, εντούτοις έφυγε από τη ζωή πικραμένος και πάμφτωχος στις 2 Ιανουαρίου 1950. . Υποστηρίζεται μάλιστα από μουσικολόγους πως, αν ήταν Βιεννέζος Θα είχε φθάσει τη δόξα, εφάμιλλης μ’ αυτήν του Στράους.«Στην οπερέτα της ζωής μου δύο όνειρα κυνήγη-σα: Τον έρωτα μέχρι τον παραλογισμό και την φιλία έως την απογοήτευση. Η καρδιά μου κάηκε εκατό φορές, αλλά θα τραγουδώ εκατόν μία». Αυτά τραγουδούσε ο Θεόφρα-στος Σακελλαρίδης στις γειτονιές της Αθήνας λίγο πριν πεθάνει . . Τα έργα του παίζονται στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου Ν. Υόρκη, Μόσχα, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη. Πέρυσι η Εθνική Λυρική Σκηνή γιόρτασε τα 100 χρόνια οπερέτας με αποκλειστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό (οι παραστάσεις άρχισαν στις 16/12/07 και τελείωσαν στις 20/5/2008 ) σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων.!
Μιχάλης Μητρούσης
Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θες/νίκη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θες/νίκης.
Ως μαθητής της Δραματικής Σχολής εργά-στηκε για τρία χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε Ελληνικό και ξένο ρε-περτόριο. Από το 1975 εργάζεται ανελλιπώς στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Πήρε μέρος σε δώδεκα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού καθώς και στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό κ.α.
Ιδρυτικό στέλεχος του Αμφιθεάτρου του Σ. Ευαγγελάτου, έπαιξε στα έργα: Ερωτόκριτος, Γουανάκος, Οδύσσεια, Ψυχοστασία, Νεφέλες, Λυσιστράτη, Βάτραχοι, Πλούτος, Ταρτούφος, Ρήσος, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Επιτρέποντες, Ιφιγένεια εν Ληξουρίω, Το σακάκι που βελάζει, ο Φιάκας.
Θέατρο Αεικίνητο με τον Γιώργο Σεβα-στίκογλου, Θέατρο Ν. Κόσμου, Ελεύθερο Θέατρο
Θίασοι: Αλίκης Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Ν. Κούρκουλου, Κ. Βουτσά, Γ. Αρμένη, Ε. Ράντου, Α. Παπαδόπουλου, Σ. Φασουλή, Λ. Λαζόπουλου, Μοντέρνο Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μιού-ζικαλ, Επιθεωρήσεις, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Σήριαλ, Ελληνικές ταινίες.
Συνιδρυτής του Θεάτρου «Χυτήριο», οικο-νομικός και καλλιτεχνικός διευθυντής από την ίδρυσή του (1994) έως το 2005.
Έπαιξε στα έργα: Ψυχολογία Συριανού συζύγου, Επικίνδυνες μαγειρικές, Γέρμα.
Σκηνοθεσίες: Σταγόνα – σταγόνα της Λ. Νικολακοπούλου καθώς και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Έπαιξε τον ρόλο του Θεόφραστου Σακελ-λαρίδη στο περσινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον μεγάλο Έλληνα μουσουργό.
Χρήστος Σάλτας
Ανώτατες σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Σιένας (Ιταλία) - διεύθυνση ορχήστρας με τον Dimitri Dimitrof και Κάρολο Τρικολίδη.
Διπλωματούχος Κιθάρας και διπλωματούχος Ανωτέ-ρων θεωρητικών ( Σύνθεση, Φυγή, Αντίστιξη, Αρμονία, Ενοργάνωση,.
Διηύθυνε τις συμφωνικές ορχήστρες:
Πανεπιστημίου Αθηνών , Μαρσύας, Φιλιππούπολης, Σλήβεν ,Χάσκοβο, Μπουργκάς ( Βουλγαρία ), ανεβάζο-ντας πολλά συμφωνικά έργα ( 3η συμφωνία του L.Bee-thoven, την Ιταλική συμφωνία του Felix Mendelson, τις όπερες “δον Τζιοβάνι “,”ο κουρέας της Σεβίλλης “, την λαϊκή όπερα “το τραγούδι του νεκρού αδελφού” ( Μ. Θεοδωράκη ), το μπαλέτο “ Ζορμπάς “ ( Μ. Θεοδωράκη ) στη συμφωνική του μορφή κ.α.
Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις πιο γνωστές συμφω-νικές ορχήστρες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Τσεχία, Ουγγαρία)
Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μανώλη Μητσιά, Πέτρο Γαϊτάνο, Αλέξια, Βασίλη Λέκκα, Μάριο Φραγκούλη και πολλούς άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες.
Έχει ηχογραφήσει στην Ελληνική ( ΕΤ 1, ΕΤ3 ), Σουη-δική, Ουγγρική, Σέρβικη και Τσέχικη κρατική τηλεόραση.
Το 1995, ως ανώτατη διάκριση, προσκλήθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συμμετείχε ως σολίστ κι-θάρας, συμπράττοντας με την συμφωνική ορχήστρα “Mar-syas “, σε σχετικό αφιέρωμα στην Ακαδημία Αθηνών.
Το καλοκαίρι του 2004 συνεργάστηκε με τον Μάριο Φραγκούλη κάνοντας μεγάλη περιοδεία με συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδος διευθύνοντας 200 μου-σικούς (μεγάλη συμφωνική ορχήστρα με 3 χορωδίες) ση-μειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Στο συνθετικό του έργο περιλαμβάνονται 4 σουίτες, 2 συμφωνίες και 3 ορατόρια, στο δε συγγραφικό του έργο, 6 βιβλία ανώτερων θεωρητικών..
Σπούδασε ακόμη, φυσικός και πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και Ma-ster στα προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας του τμήματος μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης..
Στις 6/9/2007 ( ημέρα γέννησης του Θεόφραστου Σακελ-λαρίδη ) δημιουργεί το ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ και ΘΕΟ-ΦΡΑΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ μαζί με μεγάλες προσωπι-κότητες της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας (Βύ-ρων Φιδετζή – διευθυντή της κρατικής ορχήστρας Αθηνών - , Αντώνη Βασιλάκη – διευθυντή του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών - , Νίκο Αστρινίδη – π. διευ-θυντή της Συμφωνικής ορχήστρας Παρισιού - , Μανώλη Μητσιά. Βασίλη Λέκκα, Μιχάλη Μητρούση, Λάμπρο Λιά-βα – καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών ), αλλά και με την συμμετοχή του ίδιου του γιού του Θεόφραστου Σακελ-λαρίδη, Ιωάννη Θ. Σακελλαρίδη.
Ο Π Ε Ρ Ε Τ Α
‘Βαφτιστικός -Η Οπερέτα της ζωής’
« Αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη »
Ζαχαρούλης: Μιχάλης Μητρούσης
Βιβίκα: Σμαράγδα Τσαϊρίδου
Χαρμίδης: Γιώργος Τζιουβάρας
Συνταγματάρχης: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Κική: Νατάσα Κοψαχείλη
Μάρκος Κορτάσης: Στράτος Ανούδης
Μαρίτσα: Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου
Μαρίτσα: Κεραμά Κατερίνα
Μιμίκα: Τίνα Αλεξοπούλου
Κύριος (καλεσμένος): Καλαϊτζής Χρήστος
Κυρία (καλεσμένη): Λίτσα Μόχλα
Κύριος (καλεσμένος): Μήλιος Σωτήρης
Κυρία (καλεσμένη): Ελένη Σαρακατσιάνου
Ορχήστρα δωματίου Θεσ/νίκης
Χορωδία
Χορωδία Ιδρύματος Σακελλαρίδη
Επιμέλεια κουστουμιών και κίνησης
Μιχάλης Μητρούσης
Κείμενα – Διασκευή
Χρήστος Σάλτας
Επιμέλεια κουστουμιών
Πόπη Κολωνιάρη – Σοφία Τζιουμάκα
Τεχνικοί σκηνής
Τηλέγραφος Αθανάσιος - Χρήστος Αντωνίου
Φωτογραφίες
Μιχάλης Μουρσιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη
Ηλίας Σάλτας
Κουστούμια
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ενορχήστρωση
Βασίλης Τενίδης- Χρήστος Σάλτας
Σκηνοθεσία
Μιχάλης Μητρούσης
Διεύθυνση
Χρήστος Σάλτας