Τάδε έφη Αντώνης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
«Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή», έλεγε τον Αύγουστο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.
Βέβαια, εκ των υστέρων αποδείχθηκε πόσο καλό έκαναν στην υποψηφιότητά του ως προέδρου της Ν.Δ., αξίωμα το οποίο κατέλαβε με μεγάλη διαφορά από την συνυποψήφια Ντόρα Μπακογιάνη.
Πριν από λίγες ημέρες, στο Συνέδριο, μίλησε για τον ρόλο του εθνικού κράτους. «Οταν ξέσπασε η πρόσφατη διεθνής κρίση, όλοι ανακάλυψαν ξανά τον ρόλο του κράτους για τη σωτηρία της οικονομίας από την κατάρρευση. Τον ρόλο του εθνικού κράτους! Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για δημοκρατία, ούτε για αειφορία, ούτε για κοινωνική αλληλεγγύη, ούτε για νέα ρύθμιση των αγορών, αν υποτιμήσουμε ή υποβαθμίσουμε το εθνικό κράτος», είπε.
Ας θυμηθούμε τι έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις ταυτότητες, την οικονομία, την Κεντροδεξιά, τον πολιτισμό, τον Ομπάμα, την επιστροφή των Μαρμάρων κ.ά. και μέσα από αυτά, θα διαπιστώσουμε και το πολιτικό του προφίλ.
Σκοπιανό
Η ιστορία ξεκινά στις 18/2/92, όταν συγκαλείται το πρώτο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει δεκτή καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.
Το 2005 τονίζει: «Επιμένω, όχι σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Πότε η ηγεσία των Σκοπίων έδειξε την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού και την αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση; Ποτέ! Αυτά που λέγονται για "Σλαβομακεδονία", "Ανω Μακεδονία", "Βόρεια Μακεδονία" κ.λπ. δεν ήταν προτάσεις που είχαν αποδεχθεί τα Σκόπια κι αρνηθήκαμε εμείς. Ηταν "ιδέες" που είχαν προτείνει διάφοροι τρίτοι "μεσολαβητές" (όπως ο κ. Πινέιρο, για παράδειγμα) και τις οποίες τα Σκόπια τις είχαν πλήρως και κατηγορηματικώς απορρίψει.
Ύστερα, η FYROM δεν είναι "ισχυρή" σήμερα, επειδή έχει επιτύχει αναγνωρίσεις από πολλά κράτη με το συνταγματικό της όνομα. Είναι ένα κράτος χωρισμένο στα δύο, με μεγάλες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κόσοβο και πολύ μεγάλη αγωνία για το μέλλον του. Η Ελλάδα μπορεί να τη βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να "παρακαλεί". Ούτε παλαιότερα χάσαμε "ευκαιρίες"».
Το 2007 σε ερώτηση εάν κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει και τη λέξη «Μακεδονία», απαντά: «Δεν περιμένετε, ασφαλώς να ακούσετε από μένα ότι υποστηρίζω μια σύνθετη ονομασία. Αλλωστε, κανείς Ελληνας δεν θα ήταν ευτυχής με κάτι τέτοιο. Ομως, σας επαναλαμβάνω ότι στένεψαν τα περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση, λόγω της αδιαλλαξίας της FYROM, που δεν είναι συγκυριακή αλλά μόνιμη».
Κυπριακό
«Κάθε πρόταση που στοχεύει στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στη σταδιακή, έστω, αποκατάσταση κλίματος καλής γειτονίας είναι αναμφισβήτητα πολύ θετική. Πολύ δε περισσότερο όταν μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των εξοπλισμών και σε σημαντική μείωση των τεράστιων -και για τις δύο χώρες-αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή περνάει υποχρεωτικά από την οριστική δράση των αιτίων που έχουν προκαλέσει τη μακροχρόνια αυτή ένταση».
«Για το σχέδιο Ανάν ήμουν δημόσια ο μόνος που προέβλεψε ότι εάν η Ελλάδα -όπως ορθώς έπραξε- δεχόταν καταρχήν το σχέδιο Ανάν, τότε και η Κύπρος θα έμπαινε στην Ευρώπη και ο Ντενκτάς θα απέρριπτε το σχέδιο του γ.γ. Και αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή για εμάς εξέλιξη. Γιατί τώρα μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις όποιες αναγκαίες αλλαγές του σχεδίου από θέσεως ισχύος. Ενώ οι Τούρκοι είναι στριμωγμένοι στη γωνία. Ως προς το ποιος άλλαξε, άλλαξε ευτυχώς η εποχή για την Κύπρο. Και όχι ο Σαμαράς. Εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που ίσως σήμερα φανεί πολύ τολμηρό. Ηρθε η στιγμή η Κύπρος να κάνει τον νέο της αιφνιδιασμό και να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ!»
Οικονομική κρίση
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κι όχι τόσο η Κομισιόν, ήταν απόλυτα μπερδεμένη μέχρι τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. Σας θυμίζω ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο κι ενώ η κρίση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων είχε ξεκινήσει και τα αμερικανικά επιτόκια έπεφταν από τον φόβο της επικείμενης ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβαζε τα επιτόκια (τότε από το 4% στο 4,25%) γιατί φοβόταν λέει τον... πληθωρισμό! Είχα τότε διαφωνήσει. Και ακόμα νωρίτερα, ενάμιση χρόνο πιο πριν, είχα έλθει στην Ευρωβουλή σε πλήρη σύγκρουση με τον κ. Τρισέ για τη μονεταριστική πολιτική του, σε μια συγκυρία που όλα έδειχναν ότι οδεύαμε σε ύφεση».
Υπέρβαση
«"Δεν χαρίζω την κοινωνική δικαιοσύνη στην Αριστερά, δεν χαρίζω την πατρίδα στη Δεξιά". Θα προσέθετα, ακόμα, "δεν χαρίζω την ανάπτυξη στο νεοφιλελευθερισμό". Δηλαδή αναφέρομαι σε όλα τα μεγάλα προτάγματα που συγκινούν τον ελληνικό λαό. Υπέρβαση είναι να καταλάβουμε ότι όλα αυτά όχι μόνο είναι συμβατά μεταξύ τους, αλλά και ότι μόνο μαζί μπορούν να προχωρήσουν. Η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αγάπη για την πατρίδα είναι συμπληρωματικά, όχι "αμοιβαία αποκλειόμενα". Μπορούμε να τα επιτύχουμε ταυτόχρονα, όχι θυσιάζοντας το ένα στο άλλο. Κι αυτό είναι η πιο τολμηρή διεύρυνση επιρροής των κεντροδεξιών ιδεών, αλλά και η πιο ουσιαστική υπέρβαση».
Κεντροδεξιά
«Ενώ τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα πείθουν την κοινωνία, δεν "ξεγελούν" μερίδες ψηφοφόρων. Σήμερα κάποιοι μπερδεύουν το "άνοιγμα" στο κέντρο με τη "μετακίνηση" της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο. Εμείς είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Θέλουμε να επεκτείνουμε την επιρροή μας προς όλες τις πλευρές. Αλλά δεν θέλουμε να μετακινηθούμε. Θέλουμε να προβάλουμε τις απόψεις μας, όχι να τις αλλάξουμε. Θα κάνουμε ό,τι κάνουν όλα τα επιτυχημένα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη: θα παραμείνουμε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε. Θα προβάλλουμε τις απόψεις μας, δεν θα τις κρύβουμε. Και θα κερδίσουμε την κοινωνία, δεν θα κυνηγάμε μεμονωμένες ομάδες ευκαιριακών ψηφοφόρων, πότε από δω, πότε από κει».
Πηγή: Ελευθεροτυπία