Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ… ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, στη δεύτερη κατηγορία της Ευρωζώνης προχώρησε η Standard and Poors (SandP), ένας από τους πιο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης. Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο, η SandP τονίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε δε μπορούν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Η απόφαση του διεθνούς οίκου να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ΒΒΒ+, σημαίνει ότι δε θα είναι επιλέξιμα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα χρόνο περίπου. Όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, έγιναν όταν ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν σε περιοδεία στην Ευρώπη και είχε συναντήσεις με ομολόγους του. Είναι καλό να αφήσουμε στο περιθώριο κομματικές αντιλήψεις και να δούμε πώς μπορούμε να γλιτώσουμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία. Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε 2 δις Ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2010.

Στο ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν δύο τάσεις: η πρώτη, που έχει φανατικούς υποστηρικτές τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, την υπουργό οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Παπουτσή, πρεσβεύει τον κρατισμό και τον άκρατο υψηλό δανεισμό, με ότι επιτόκιο προκύψει, αρκεί να βολευθούν οι ‘’ημέτεροι’’ και να μακροημερεύσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η δεύτερη, πιο σύγχρονη και υπεύθυνη τάση πιστεύει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μικρότερο κράτος, με σωστή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, επίλυση του ασφαλιστικού και πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν αποκλείει και τη μείωση, κατά 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αν η κατάσταση χειροτερέψει και οι διεθνείς οίκοι μας απαξιώσουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρώτη ομάδα του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Θα περίμενα από τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και να έχει ως αναπληρωτή του τον κ. Παπακωνσταντίνου, για να δείξει ως κυβερνήτης ότι ηγείται της προσπάθειας να σωθεί η χώρα και να διαπραγματευτεί με άλλο κύρος στο εξωτερικό. Αντ’ αυτού, επέλεξε τη διπλωματία και το υπουργείο Εξωτερικών, για ασφάλεια και ‘’χαμηλού’’ επιπέδου πολιτική. Δεν ψηφίζει ο λαός πρωθυπουργό για να κρύβεται και να ταξιδεύει, αλλά θέλει ηγέτη να τον οδηγήσει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και επιτυχία στην εποχή της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος από τη διακυβέρνηση Καραμανλή και Παπανδρέου και δε βλέπει λύση στον ορίζοντα. Ακούει για θυσίες, πληρώνει φόρους, αλλά δε γίνεται κάτι ουσιαστικό που θα του κάνει τη ζωή πιο ήρεμη.

Αν αντιληφθούμε την οικονομία ως υποσύνολο της κοινωνίας, όλα τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με το πώς αλληλεπιδρούμε κοινωνικά, ταυτίζονται με το πώς αλληλεπιδρούμε και στο χώρο της οικονομίας. Για να λειτουργήσει όμως εύρυθμα μια κοινωνία βασισμένη στις αξίες της αγοράς, χρειάζονται κοινωνικές και ηθικές νόρμες κάθε είδους. Αν οι άνθρωποι δεν ακολουθούσαν κάποιες βασικές αρχές εντιμότητας, κανείς δε θα εμπιστευόταν κανέναν και η οικονομία θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει. Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε πει ότι οι καπιταλιστικές αγορές τείνουν να συμπεριφέρονται κυκλικά, και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ορθός.

Στην πατρίδα μας απαιτείται συνεννόηση, συνεργασία και επιτέλους να φτιάξουμε ένα κράτος που θα λειτουργεί και θα σέβεται τους κόπους των πολιτών του. Είναι ώρες ευθύνης και σκληρής δουλειάς. Ας εφαρμόσουμε μέτρα που θα έχουν αντίκρισμα και ουσία και ας αφήσουμε στην άκρη τα κομματικά παιχνίδια. Δεν αναζητούμε ‘’θαυματοποιούς’’, αλλά ηγέτες-τεχνοκράτες που θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν για την πατρίδα μας…


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ