Όταν ήταν μικρό παιδί, μάθαινε για την Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις της γιαγιάς του και από τότε τού γεννήθηκε η επιθυμία να έρθει και να εγκατασταθεί εδώ και να δημιουργήσει “μια καλή οικογένεια, με πολλά παιδιά”. Ο μετέπειτα Χρυσός Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, παράλληλα με τα παραμύθια και τις αφηγήσεις της γιαγιάς του, επιδόθηκε από νωρίς και σε αθλητικές δραστηριότητες, “ξεδιπλώνοντας” το μεγάλο του ταλέντο, αλλά και την αγάπη του για την άθληση και κυρίως για την άρση βαρών.
Έχοντας, τότε, περιορισμένα μέσα προπόνησης και προτού ασχοληθεί συστηματικά με το άθλημα, μέσω του οποίου δοξάστηκε και δόξασε τη χώρα, ο Πύρρος Δήμας σήκωνε βάρη από τσιμέντο, στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς ήταν έκδηλη η ξεχωριστή δύναμη και τεχνική του. Γι’ αυτό, χωρίς να χάσει ευκαιρία, απευθύνθηκε σε προπονητές άρσης βαρών.
Στις αρχές του 1991, η επιθυμία του να έρθει στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα, έστω και αν χρειάστηκε να γίνει μια σειρά από διαβουλεύσεις, ώστε να περάσει τα σύνορα από την Αλβανία και να βρεθεί στην Αθήνα. Τότε, ήταν μόλις 20 ετών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών την εποχή εκείνη, Γιάννης Σγουρός και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, τον είχαν δει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στη Δανία και έμειναν έκπληκτοι από τη δύναμη και την τεχνική του. Έτσι, τον προσέγγισαν και τού πρότειναν να έρθει στην Ελλάδα, μια πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από τον αθλητή.
Έπειτα από ένα κουραστικό ταξίδι ωρών, το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου του 1991, ο Πύρρος Δήμας βρέθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Σγουρός, ο πρώτος που έμαθε τα νέα της άφιξης, επικοινώνησε αμέσως με τον ομοσπονδιακό προπονητή και τον ενημέρωσε ότι ο αθλητής βρισκόταν στο γυμναστήριο του Μίλωνα. Αφού ξεπεράστηκε μια σειρά από προβλήματα, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του αθλητή στην Ελλάδα και να πάρει ελληνικό διαβατήριο, ο Πύρρος Δήμας φόρεσε τα ελληνικά χρώματα και εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου!
Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος αυτός αθλητής έγραψε με “χρυσά γράμματα” το όνομά του στην ιστορία, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού, για να αποτελεί, σήμερα, πρότυπο για εκατοντάδες αθλητές, αλλά και μικρά παιδιά.
Γεννημένος στη Χειμάρρα
Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1971, στη Χειμάρρα. Έχει ύψος 1,72μ., αγωνιζόταν στη κατηγορία των 85κ. και υπήρξε αθλητής του ΑΟ Νέας Σμύρνης Μίλων. Έχει κάνει σπουδές στον κλάδο της γεωπονίας, φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Αθηνών και φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη πεζικού του Ελληνικού Στρατού. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Σδούγκου, η οποία υπήρξε παρουσιάστρια τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση. Είναι πατέρας τριών παιδιών:της Ελένης, η οποία γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1995, του Βίκτωρα, που ήρθε στη ζωή τον Φεβρουάριο του 1998 και της Μαρίας, η οποία γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2000.
Ανήμερα των γενεθλίων του, το 2008, ο “Τιτάνας” της Άρσης Βαρών ανέλαβε και επίσημα τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, με στόχο να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της δημιουργίας της νέας “ντριμ τιμ”. Ο Πύρρος Δήμας λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το τάβλι, τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα τις παλιές ελληνικές ταινίες και τις ταινίες περιπέτειας. Είναι πολύ καλοί φίλοι με τον Αντώνη Ρέμο και τον Μανώλη Λιδάκη. Αγαπημένα του φαγητά είναι τα ψάρια, αλλά και οι παντός είδους πίτες. Όσο για την αγαπημένη του ομάδα; Είναι ΠΑΟΚτσής και έχει κάνει οπαδό της ίδιας ομάδας και τον γιο του, Βίκτωρα. Μάλιστα, σε πολλά παιχνίδια βρίσκεται στις κερκίδες της Τούμπας για να παρακολουθήσει την ομάδα του.
Επιτυχίες
Ο Πύρρος Δήμας έχει αναδειχθεί τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης: Στη Βαρκελώνη, το 1992, στην κατηγορία των 82,5κ., στην Ατλάντα, το 1996, στην κατηγορία των 83κ. και στο Σίδνεϊ, το 2000, στην κατηγορία των 85 κιλών. Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 2004, κατέλαβε την τρίτη θέση. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης έχει ακόμη τρεις παγκόσμιους τίτλους (1993, 1995 και 1998) κι έναν ευρωπαϊκό (1995). Σημαντική διάκριση μπορεί να θεωρηθεί και η ανάδειξή του σε καλύτερο αθλητή της χρονιάς, στο ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών (ΠΣΑΤ), τα έτη 1992, 1993, 1995 και 1996. Έχει μείνει στην ιστορία με δύο παγκόσμια ρεκόρ τα οποία θα …ζουν αιώνια, καθώς τα πέτυχε, στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, στη κατηγορία των 83κ., η οποία δεν υπάρχει πια. Σήκωσε, τότε, 180κ. στο αρασέ και 392,5κ. στο σύνολο. Είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ, στην κατηγορία των 85κ., με 180κ. επίδοση, την οποία πέτυχε, το 1999, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, ενώ οι ατομικές του επιδόσεις στο ζετέ είναι 210κ. (1998) και στο 387,5κ. σύνολο (1998 και 1999). Τον Μάρτιο του 2005, στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως ο καλύτερος αθλητής των τελευταίων 100 χρονών.-
ΑΠΕ