Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ στην Ελλάδα…

πρώτη ανάγκη ;

ή άκαιρη μεταρρύθμιση ;

γράφει ο Αγγελος Αγγελίδης

( Δημοτικός Σύμβουλος Αιγινίου 1999-2007)

Ταπεινά θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που βρίσκεται σχεδόν προ των Ελληνικών πυλών. Η υπόθεση εφαρμογής του Σχεδίου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ που μας έρχεται σαν εισαγόμενο ¨μοντέλο¨ ή σαν ¨φρούτο¨ άγνωστης καλλιέργειας και άγνωστης κατανάλωσης, δεν μπορώ να φαντασθώ και να καταλάβω κατά πόσο θα είναι χρηστικό και χρήσιμο για την χώρα μας. Οι καινοτομίες είναι πάντα πρωτοπορία, είναι επανάσταση, είναι πηγή ελπίδας για βελτίωση και πρόοδο. Κάθε φορά είναι το ζητούμενο όλων των πολιτικών αλλαγών και ο πόθος κι ο κρυφός καϋμός των λαών.

Νομίζω όμως ότι οι προϋποθέσεις είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της μεγάλης αλλαγής, θα δώσουν το πράσινο φως για θετικά αποτελέσματα στις επικείμενες καινοτομίες. Πολλά τα παραδείγματα στον χώρο της Παιδείας, στην Φορολογική Τεχνική και Πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, στον χώρο του Αθλητισμού, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας κλπ.

¨Μια καινοτομία πετυχαίνει, όταν ακολουθείται από μια νέα¨, υποστηρίζουν συχνά–πυκνά οι ειδικοί. Ετσι πριν στεγνώσουν τα μελάνια των Νομοσχεδίων, των Νόμων και των Ρυθμιστικών Διατάξεων σε ένα θέμα και πριν ακόμη εφαρμοστούν στην ολότητά τους, ακούγονται οι τάσεις για διορθωτικές κινήσεις. Και η συνέχεια γνωστή. Τροποποιήσεις, αλλαγές, πάγωμα εφαρμογής, αναστολή, ακύρωση. Βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν θα υπήρχε, ούτε θα το σκεφτόμασταν, ούτε θα μας έκαιγε, ούτε θα το συζητούσαμε. Συμβαίνει όμως δυστυχώς πίσω από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές να χάνονται πολλά χρήματα από το Δημόσιο Προϋπολογισμό και τα Κρατικά Ταμεία. Κατασπαταλείται πολύτιμο κεφάλαιο που είναι η κύρια δύναμη και προϋπόθεση για κάθε δράση. Και σήμερα δυστυχώς αυτό το σημείο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς λόγω της αναγνωρισμένης από όλους άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ισως να είναι αυτός και ο κυριότερος λόγος, ακριβώς δηλαδή σ΄ αυτή τη συγκυρία να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί έως αρνητικοί σε οποιονδήποτε περαιτέρω πειραματισμό. Πειραματισμό που άπτεται των δημοσίων οικονομικών. ¨Ενα λάθος ακόμη και θα είναι το μοιραίο¨. Η κατάρρευση της οικονομίας προ των πυλών. Οι ανάγκες για τη χώρα μας μεγάλες, την ώρα που αναμφίβολα γίνονται αντιληπτοί οι τόσοι άλλοι τριγύρω μας κίνδυνοι.

Καινοτομία θεωρήθηκε το Σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-1¨ το 1997-1998. Εφαρμόσθηκε γρήγορα-γρήγορα και επηρέασε σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν νομίζω όμως να έγινε ποτέ μια σωστή αξιολόγηση της εφαρμογής του ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ-1¨ βασισμένη σε επιστημονική μέθοδο, για να βγουν έγκυρα και πιστευτά και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα. Υπήρχαν αντιδράσεις αλλά αγνοήθηκαν. Εγινε σχεδιασμός. Προχώρησε η εφαρμογή. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Πέτυχε ή Απέτυχε εκείνη η άρδην επιβεβλημένη Μεταρρύθμιση; Κι εδώ το απλό μυαλό του μέσου Ελληνα, που ναι μεν σκέπτεται απλά, αλλά φορολογείται άγρια, θα ρωτήσει:

(συνεχίζεται σε άλλες δυο δημοσιεύσεις)