Ποινικές διώξεις κατά 22 αιρετών!
Από το γραφείο του ανακριτή κ. Αγγελόπουλου παρέλασαν χθες το πρωί προκειμένου να απολογηθούν πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου, με στόχο να προσωποποιηθούν οι ευθύνες οι οποίες αντιστοιχούν στον καθένα από τα 22 συνολικά άτομα που φέρονται ως κατηγορούμενοι, μετά τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία Βόλου από το Σεπτέμβριο του 2008 για την υπόθεση που αφορά στην οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου, αλλά και την Αργώ. Όλοι τους ζήτησαν και πήραν αναβολή για την 1η Μαρτίου.
Το θέμα έχει και σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η απόδοση ποινικών ευθυνών σε αιρετούς «με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση κατά της οποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα της προσφυγής, ο γραμματέας της Περιφέρειας οφείλει με βάση το άρθρο 146 παρ. 2 α του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να θέσει τον εγκαλούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου, ενώ αν βγει αθωωτική απόφαση η αργία αίρεται αυτομάτως».
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2006, όταν μετά από δημοσιεύματα των εφημερίδων είχε διαταχθεί από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλ. Ζήση προκαταρκτική έρευνα.
Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρχαν δύο ξεχωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως στη συνέχεια ενώθηκαν, καθώς υπήρξαν κοινά στοιχεία.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον Ανακριτή Βόλου για τη λήψη καταθέσεων και την απόδοση των κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και απιστία κατ΄ εξακολούθηση και αφού προηγουμένως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου κ. Μπόλλη έκανε αποδεκτό αίτημα του πρώην Προέδρου της ΔΗΤΕΒ να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες η περίοδος της κύριας ανάκρισης και πιο συγκεκριμένα από τις 19 Σεπτεμβρίου 2009 έως τις 19 Μαρτίου 2010.
Αφορμή για την άσκηση ποινική διώξεων στάθηκε το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, που πραγματοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο στην ΔΗΤΕΒ, κατά την περίοδο 2002 – Σεπτέμβριο 2007, μετά από παραγγελία που είχε ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, βάσει προκαταρτικών ερευνών που είχε διατάξει στο παρελθόν για το Ξενία, την Αργώ και τα οικονομικά της επιχείρησης.
Στο πόρισμα αναφέρονται διαχειριστικές παρατυπίες για πολλά ζητήματα που διαχειρίζεται η ΔΗΤΕΒ και ειδικότερα στο «Ξενία», την «Αργώ», το δημοτικό ραδιόφωνο, τις προσλήψεις και συμβάσεις προσωπικού, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ελεγκτές στο πόρισμα των 49 σελίδων αναφέρουν ότι στην ΔΗΤΕΒ δεν παρατηρήθηκαν λογιστικές ατασθαλίες.
Όπως αναφέρεται, οι αιτίες που δημιούργησαν το οικονομικό άνοιγμα στην ΔΗΤΕΒ είναι οι εξής:
• Οι δαπάνες λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού κόστισαν στην επιχείρηση 807.520,02 ευρώ και οι αντίστοιχες του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης 342.695,50 ευρώ. Ήτοι σύνολο 1.150.614,52 ευρώ.
• Οι δαπάνες ανακατασκευής της Αργούς κόστισαν 886.955,72 ευρώ και οφείλονται επί πλέον 154.878,70 ευρώ.
• Από το «Ξενία» απωλέσθηκαν τουλάχιστον συνολικά 338.930,22 ευρώ και οφείλονται επί πλέον 200.000,00 ευρώ περίπου.
• Οι δαπάνες μισθοδοσίας που κατεβλήθησαν από ίδια έσοδα της ΔΗΤΕΒ, αυξήθηκαν κατά 370% από το οικονομικό έτος 2002 έως το οικονομικό έτος 2007 λόγω και της σημαντικής αύξησης του προσωπικού.
Αργώ
Αναφορικά με το θέμα της Αργούς, με την εισαγγελική έρευνα ελέγχθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του εγχειρήματος της Αργούς με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια του Τύπου, όσο και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης. Στην εισαγγελική έρευνα προσκομίστηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία από την έναρξη του εγχειρήματος, οι συμβάσεις και συμφωνίες, στοιχεία της έως τώρα διαχείρισης και των χορηγιών που έχουν δοθεί από φορείς. Προσκομίστηκαν όλα τα παραστατικά, τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμών και σε ποιους διατέθηκαν τα χρήματα και για ποιο σκοπό, αλλά και ποιο ήταν το συνολικό κόστος του ταξιδιού.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος